cukormentes banánkenyér (teljes kiőrlésű) 2.

cukormentes banánkenyér

Ú R I S T E N ! Na ezt a banánkenyeret kb. félhomályban fotóztam már, majdnem éjjel, de muszáj volt, mert isteni lett! Mindig van nálunk trotty banán, mert valaki mindig vesz egy fürttel, aztán mivel én nem eszem, mert a kb. éretlen zöldet szeretem csak, ő meg egyet eszik és elfelejti, rajtunk marad. A fagyasztó fele szerintem érett banánokkal van tele. Most viszont már banánstopot hirdettem, mert havonta felkerül ide egy banános recept, lassan nem is lesz más, ha így folytatjuk. Úgyhogy mutatok egy újabbat, ez a cukormentes banánkenyér is ilyen mentőakcióként született.

Hirdetés
cukormentes banánkenyér

Milyen lisztből készül a cukormentes banánkenyér?

A kedvenc lisztfajtám a teljes kiőrlésű tönkölyliszt, így ha lehet, mindenhol azt használom. Ha neked nincs ilyened, helyettesítheted teljes kiőrlésű búzaliszttel is. Állagjavítás miatt egy kevés durumliszt került még bele, amit kiválthatsz ugyanennyi finomliszttel, vagy egy picit kevesebb zabpehelyliszttel is.

cukormentes banánkenyér

Mi a teendő, ha nincs érett banán otthon?

Több lehetőség is létezik ennek a problémának a megoldására.
Ha van még szép, ép banán, akkor a türelmesebbek várhatnak pár napot, amíg magától megérik.
A másik változat szerint a banánokat megpucoljuk, felvágjuk és megmikrózzuk.
Van egy harmadik lehetőség is: 150-180 °C-os sütőben pár perc alatt éretté varázsoljuk a banánokat. Héjukkal együtt, egészben tegyük be őket a sütőbe, majd ha már egyenletes barna, akkor jó.

Hirdetés
cukormentes banánkenyér

Mit lehet kezdeni még az érett banánokkal, lehet-e valahogy tárolni őket?

Készíthetsz érett banánból banánfagyit is, előtte fagyaszd le szeletekre vágva, majd később joghurttal, gyümölcsökkel turmixold össze.
Ha nem szeretnél banánkenyeret készíteni belőlük, akkor elteheted őket későbbre is, zacskóba vagy dobozba csomagolva rakd fagyasztóba, sokáig elállnak így.
Több receptem is használ érett banánokat, itt találsz egy csokis mennyei banánkenyér receptet. Muffin formában is elkészítheted a banánkenyeret, receptet itt találsz hozzá (fehércsokival is isteni!). Egy fűszeres változatot pedig itt érsz el.

banánkenyér

Került-e titkos hozzávaló a cukormentes banánkenyér tésztájába?

Imádom a titkos hozzávalókat, amikkel egy kis csavar kerül az ételbe. Mikor kutattam a neten azután, hogyan lehetne egy banánkenyeret felturbózni (mert hát ne készüljön már mindig ugyanolyan), akkor találtam egy olyan változatot, amibe barna vaj került. Nagyon egyszerű elkészíteni, és kicsit karamellás ízvilágot kölcsönöz a sütinek, még így cukor nélkül is, úgyhogy rögtön tudtam, hogy a receptben írtak alapján fog elkészülni az én változatom is.
(forrás)

banánkenyér

Van-e valami más titka egy jó banánkenyérnek?

Szerintem az egyik legfontosabb az, hogy semmiképpen sem szabad kiszárítani. Ha igazán szaftos, az a jó! Persze egy sületlen változat is tud rossz lenni, így meg kell találni az arany középutat. Ehhez nagyon fontos, hogy ismerd a sütődet (mondjuk ez más recepteknél is így van, nem csak a banánkenyérnél fontos) és a meghatározott sütési idő lejárta előtt 5-10 perccel már figyeld, hogy milyen, tűpróbázz, stb.

cukormentes banános süti

Hozzávalók (22×12 cm-es formához):

  • 150 g vaj
  • 4 kisebb (vagy 3 nagyobb) érett banán + 1 éretelenebb a tetejére
  • 3 tojás
  • 70 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g durumliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 10-15 reszelésnyi szerecsendió
  • 1 csipet só
Hirdetés

A cukormentes banánkenyér elkészítésének lépései:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban. Egy kb. 22×12 cm-es kenyérformát kibélelünk sütőpapírral.
  2. A vajat megbarnítjuk. Egy edényben közepes lángon elkezdjük melegíteni, folyamatosan kevergetjük. A vaj szépen felolvad és pár perc után elkezd habos lenni, végül bebarnul. Ekkor rögtön levesszük a tűzről és átöntjük egy hőálló tálba (nagyon forró lesz és át kell önteni, hogy ne égjen meg). Félretesszük hűlni pár percre.
  3. A banánokat egy másik tálban villával összetörjük. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az édesítőszert is és elkeverjük.
  4. A liszteket kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a sütőport, fűszereket és sót. Villával összekeverjük.
  5. A barna vajból kb. két evőkanálnyit félreteszünk, a többit a banános masszához keverjük.
  6. Ehhez a masszához hozzáöntjük a száraz hozzávalókat és egy spatulával összedolgozzuk. Ne keverjük túl, akkor jó, ha már épp nincsen benne lisztcsomó.
  7. Az előkészített formába töltjük a tésztánkat, elsimítjuk, majd a tetejére szánt banánt hosszában félbevágjuk és vágott felével felfelé a tészta tetejére helyezzük és nagyon picikét belenyomjuk.
  8. Kb. 50-60 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
  9. Ha elkészült, rögtön lekenjük a félretett barna vajjal, ettől lesz szép fényes és még finomabb. 🙂
Hirdetés

A cukormentes banánkenyér tápanyagtartalma:

Energia: 185 kCal
Fehérje: 3,9 g
Zsír: 9,6 g
Szénhidrát: 18,8 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 14 nagyobb szelet esetén egy elvi szeletre vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. Mindenki maga dönt arról, hogy mi fér bele a diétájába, életmódjába!

teljes kiőrlésű banános süti

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

3 Replies to “cukormentes banánkenyér (teljes kiőrlésű) 2.”

  1. Kedves Helga! Csak egy észrevételem lenne: biztos, hogy az az 1:4 édesítőszer 70 gramm? Ha utánaszámolsz, a 240 gramm liszthez 70×4 =280 grammnyi cukornak megfelelő édesítőt teszel, az rettentő sok! Tegnap megsütöttem ezt a banánkenyeret, és nem értettem, hogy miert kell egy alapból édes banánkenyerbe ennyi édesítőszer. Nem kötözködésből írom, de szerintem a recept arányain kicsit vátoztatni kellene, mert így ehetetlenül édes.

    1. Szia!
      Nincs elírva, én ezzel a mennyiséggel készítettem már több alkalommal is. Az 1:4 arány nem egy kőbevésett szám, szerintem sosem készítettem még annak megfelelően süteményt, hogy negyedével visszaosztottam volna a cukormennyiségét és pont annyit tettem volna bele az édesítőszerből. Te magad nyugodtan változthatsz az arányon, rakhatsz bele kevesebbet, ha így nem tetszik, valószínűleg a kettőnk ízérzése sem ugyanolyan, mert nekünk nem volt ehetetlenül édes. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük