teljes kiőrlésű kalács (kerek mandulás kalács)

teljes kiőrlésű kalács

Húsvétkor készítettem isteni kalácsot, hatos fonással (ennek a receptjét megtalálod itt), ami sajnos nem tartott ki az összes sonka és tojás mellé (nálunk a húsvéti menü legalább egy hónapig tart, annyira szeretem), így készítettem egy újat. Kicsit alakítottam azon a recepten, és nem gondoltam volna, de ez még egy fokkal jobb lett annál, pedig az se semmi! Most találtam rá, hogy még nem is posztoltam, így hát pótolom is gyorsan: a teljes kiőrlésű kalács receptjét mandulás kiadásban megtalálod a bejegyzésben.

Hirdetés
teljes kiőrlésű mandulás kalács

Ebből a mennyiségből mennyi teljes kiőrlésű kalács készül?

A lenti hozzávalókból összesen 1 db óriási kalács jön ki. Én eredetileg sokkal kisebbet szerettem volna, de így is meg vagyok vele elégedve. Ha te kisebb kalácsot szeretnél készíteni, akkor javaslom, hogy vedd kétfelé a tésztát és úgy formázd meg őket. Természetesen a receptet felezheted is.

cukormentes mandulás kalács

Milyen tejtermékkel készül a teljes kiőrlésű kalács?

Újabban nagyon rákaptam az íróra, ha lehet, és működik a receptben, mindenbe azt teszek. Régen lehetett kapni, és kiskoromból emlékszem rá, mostanában vagy nem figyeltem, vagy tényleg nagyon ritka. De nagyon egyszerű otthon elkészíteni, a tejhez csak adott mennyiségű citromlevet vagy ecetet adunk és picit állni hagyjuk. Ugyan nem próbáltam növényi tejjel elkészíteni ezt a kalácsot, de szerintem azzal is működik.

cukormentes teljes kiőrlésű kalács

Milyen fonással készül ez a kerek mandulás teljes kiőrlésű kalács?

Négyes fonással készül, méghozzá itt középről indulunk ki, és így fonjuk kint „körbe” a kalácsot. Először függőleges és vízszintesen átfonunk középen 2-2 szálat, majd az egyik irányba haladva ráhajtjuk a szálat a következőre, majd ha körbeértünk, megfordulunk és a másik irányba tesszük ugyanezt. Végül behajtjuk a kalács alá a kilógó végeket, hogy csinos formás legyen a végeredmény.

kerek négyes kalácsfonás
Hirdetés

Nincsen sikérem, elhagyhatom-e a receptből?

Hetente legalább kettő sikéres kérdés jön, hogy ki lehet-e hagyni, lehet-e helyettesíteni. Elhagyhatod, ha nincs itthon, viszont azt tudnod kell, hogy a végeredmény tömörebb, kevésbé „szellős” lesz. Én szeretem használni, kenyérbe, péksüteményekbe az esetek 99%-ában teszek. Bioboltokban, webshopokban tudsz rendelni, egy fél kilós sikér kb. 7-800 Ft körül mozog. Én általában 1-2 evőkanálnyit használok belőle, attól függően, hogy milyen végeredményt szeretnék. Teljes kiőrlésű lisztekhez tehát én ajánlom, így javaslom, hogy ha szeretsz kelt tésztákat sütögetni, akkor szerezz be egy zacsival.
Ha tényleg nincs kéznél, akkor finomlisztet tegyél hozzá annyit, amennyi sikért a recept ír. Nem mondom, hogy rossz és borzalmas lesz nélküle a süti, de lényegesen jobb vele. 🙂
Liszt és liszt között is rengeteg különbség van.

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

cukormentes kalács

Hogyan cukormentes, ha a hozzávalók között szerepel a cukor?

Ez egy másik olyan kérdés és dolog, amitől szerintem sokan megijedünk. Nálam van itthon kristálycukor (képzelj ide egy meglepődő közönség hangeffektet 😀 ) és kelt tésztáknál szoktam használni. Erre a cukorra az élesztőnek van szüksége, ami ekkora mennyiséget teljes mértékben elfogyaszt (én csak bubipukinak hívom 💁🏼‍♀️), tehát nem kell számolni, nem létezik utána, nem fogja dobálni a vércukrot, nem kell félni tőle. Ha te teljes mértékben száműzted a cukrot a kamrádból, ami teljesen rendben van, akkor rakj egy kis lisztet a felfuttatáshoz cukor helyett.

teljes kiőrlésű kerek kalács

Honnan tudom, hogy kellően kidagasztottam-e a tésztát?

A tészta nagyon jól megmutatja, hogy mikor készült már el. Ha dagasztókaros mixert használsz, onnan fogod tudni, hogy elkészült a tészta, ha teljesen kitakarította már a tálat. Nem biztos, hogy egy tökéletes labdává összeáll, ezt nem is kell minden esetben várni. De az biztos, hogy nagyjából összeáll, fényesebb, sima és puha lesz, a táltól pedig teljesen elvált. Attól függően, hogy milyen alaprecepttel dolgozunk, a tészta lehet ragacsosabb, puhább, keményebb.

Segítségül mutatok két képet, az első képen a tészta még nem jó, a második kép pedig mutatja, hogy milyen jól összeszedett mindent a tálból és elkészült (a kar kiszedése után picit „cipósítottam” már, de látszik, hogy az első képen lévő tésztából ez biztos nem sikerült volna).

teljes kiőrlésű kalács

Hozzávalók:

  • 1,3 dl tej
  • 1,5 tk citromlé
  • 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 60 g finomliszt
  • 20 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 12 g friss élesztő
  • 1 tk kristálycukor (az élesztőhöz)
  • 1 tojás
  • 1/2 tk vaníliaaroma
  • 1/2 tk mandulaaroma
  • 35 g puha vaj
  • 1 tojás a kenéshez
  • 20 g szeletelt mandula a tetejére
Hirdetés

A mandulás teljes kiőrlésű kalács elkészítésének lépései:

  1. A tejben feloldjuk a citromlevet és félretesszük kb. 5 percre. Ezzel tulajdonképpen írót készítünk.
  2. A kétféle lisztet egy dagasztókarral felszerelt tálas mixer üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk a búzasikért, a sót és az édesítőszert, majd átkeverjük.
  3. Az élesztőt a cukorral a lisztre morzsoljuk.
  4. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk az írót, aromákat és elkezdjük dagasztani a tésztát.
  5. Ha már nagyjából összeállt a tészta, kb. 2-3 perc dagasztás után, több kisebb részletben hozzáadjuk a puha vajat, minden adag után megvárjuk, amíg a gép teljesen beledolgozza a tésztába, s csak azután kanalazzuk hozzá a következő darabkát.
  6. Ezután pár perc alatt kidagasztjuk a tésztát.
  7. Letakarva, huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten, enyhén kiolajozott tálban kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
  8. Ha megkelt a tésztánk, akkor négy egyenlő részre osztjuk, gombócot formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen mindegyik gombócból ujjnyi vastag gilisztákat hengergetünk.
  9. A kalácsot ezután összefonjuk: 2-2 szálat egymásra merőlegesen, középen átfonva lehelyezünk, majd az egyik irányba a szálakat ráhajtjuk a következőre, ha körbeértünk, akkor megordulunk és ugyanezt tesszük. Végül a kilógó szálakat behajtjuk a kalács alá és kicsit megformázzuk, hogy szép legyen. (Lásd fentebb!)
  10. Konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten.
  11. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütésmódban.
  12. A kalácsot közvetlenül sütés előtt megkenjük a villával enyhén felvert tojással, megszórjuk a szeletelt mandulával.
  13. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Hirdetés

A teljes kiőrlésű kalács tápanyagtartalma:

Energia: 1420 kCal
Fehérje: 59,5 g
Zsír: 50,7 g
Szénhidrát: 156 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, egy egész kalácsra vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. is eltérhetnek az általam használtaktól. Az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

cukormentes kalács

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük