vegán kakaós keksz édesítőszer nélkül

vegán keksz

Szeretek kísérletezgetni, új dolgokat kipróbálni a konyhában. Ugyan édesítőszert fogyasztok, de sokszor megfordul a fejemben, hogy mivel lehetne helyettesíteni őket. És törekszem arra is, hogy legyen több minél „mentesebb” recept a blogon. Így készült ez a mindenmentes vegán kakaós keksz, ami édesítőszert sem tartalmaz. Laktóz-, glutén- és tojásmentes. (Természetesen cukormentes is!)

Hirdetés
kakaós keksz

Milyen hozzávalókból készül a vegán kakaós keksz?

Mandulaliszt az alapja, ezen kívül kakaóport, kókuszolajat tartalmaz nagyrészt. Édesítőszer helyett datolyát használtam. Sok receptnél találkozom a mézzel, vagy juhar- és agavesziruppal, azonban ezek is „cukrok”, csak nem a szó szoros értelmében vett kristálycukorról van szó. Ezeket tökéletes kiváltja számomra a datolya. Na de hogyan?

mindenmentes keksz

Milyen édesítéssel készül?

Nagyon egyszerű a módszer, ezt szirupok vagy a méz kiváltására is használhatod bizonyos esetekben (például itt). A datolyát kimagozzuk és annyi forró vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi. 15-30 percre félretesszük. Ezután hívjuk egy botmixer segítségét: teljesen pürésítjük. Így az édesítés és a „ragacsos”, kissé folyós állag is megvan. Ugyan megoszlanak a vélemények a datolyáról, de az én életmódomba néha belefér. (Hitvallásomról bővebben olvasthatsz itt.)

Hirdetés
cukormentes kakaós keksz

Hozzávalók (kb. 36 darabhoz):

  • 65 g kimagozott datolya + kb. 70-75 ml forró víz
  • 70 g kókuszolaj
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 190 g mandulaliszt
  • 25 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor (gm)
  • 1 nagy csipet só
  • 1/2 teáskanál instant kávépor (elhagyható)
Hirdetés

A vegán kakaós keksz elkészítésének lépései:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, alsó-felső sütésmódban.
  2. A datolyákat kimagozzuk és felöntjük annyi forró vízzel, ami éppen ellepi (kb. 70-75 ml, tegyük olyan tálkába, amiben ennyi víz ellepi, ne használjunk túl sok folyadékot). Félretesszük kb. 15-30 percre.
  3. A datolyát és áztatóvizét egy botmixerrel összedolgozzuk, pürésítjük.
  4. A kókuszolajat egy nagyobb tálkába tesszük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát és a datolyapürét.
  5. Egy másik tálban elkeverjük a mandulalisztet, kakaóport, sütőport, sót és kávéport. Egy nagyobb lyukú szitán beleszitáljuk az olajas keverékbe. (Erre azért van szükség, hogy nagyobb kakaó- vagy mandulaliszt rögök ne legyenek benne).
  6. Kb 11-12 grammos darabokra szedjük (36 egyenlő részre), és gömböket formázunk belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és kicsit lenyomkodjuk, formázgatjuk, ahogy szeretnénk.
  7. Előmelegített sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk a tepsin kihűlni, szilárdulni.
Hirdetés

A vegán kakaós keksz tápanyagtartalma:

Energia: 56 kCal
Fehérje: 1,3 g
Zsír: 4,9 g
Szénhidrát: 1,2 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 darab kekszre vonatkoznak (36 darab esetén). A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

vegán kakaós keksz

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük