leopárd kalács (teljes kiőrlésű, cukormentes) formázási segédlettel!

leopárd kalács

El sem hinnétek, milyen egyszerű ez a leopárd kalács! Már nagyon régóta nézegettem, mióta egyszer szembejött velem egyszer instagramon, tudtam, hogy előbb-utóbb el fogom készíteni. Hát, ennek most jött el az ideje! (Amúgy is imádom a kelt tésztákat, szóval alig várom, hogy húsvét legyen, de addig is lehet készíteni másféléket is.)

Hirdetés
leopárd kalács

Milyen tésztából készül a leopárd kalács?

Ahogy fentebb írtam, egy kelt tésztáról van szó, amiben teljes kiőrlésű lisztet, finomlisztet és búzasikért használtam. A állatmintákat pedig nyers kakaóporral színeztem. Egyszerűen összeállítható, és nem annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik! Mivel nem tartalmaz tojást, a tejet lecserélhetjük növényi tejre, a vajat pedig margarinra, ezért nagyon könnyen veganizálható a recept!

Még több kelt tésztás receptet találsz ide kattintva! A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

állatmintás kalács

Kell-e sikér a leopárd kalács tésztájába?

Mint minden kelt tésztánál, itt is használtam búzasikért, ami a nehéz teljes kiőrlésű liszt mellett segít a szép szerkezet kialakításában, valamint plusz fehérjét is adunk ezzel az ételhez. Nem kötelező használni, viszont én ajánlom, mert csodákat tesz, szebb lesz a végeredmény. Egy fél kg-os sikér kb. 800 Ft, és nagyon sokáig elég, így ha van lehetőséged rá, szerezz be! Ha nincs sikéred, sima búzaliszttel pótold a mennyiségét.

Hirdetés
teljes kiőrlésű kalács

Milyen lisztből készül a leopárd kalács?

A leopárd kalács teljes kiőrlésű tönkölylisztből, finomlisztből készül, sikér hozzáadásával. Ha nincs teljes kiőrlésű tönkölyliszted, a fenti mennyiséget teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítheted. Egyéb, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam a receptet, így arról nem tudok nyilatkozni, de nagy valószínűséggel azokkal nem működik.

cukormentes kalács

Az összetevők között szerepel a cukor, akkor mégis hogyan cukormentes?

A kristálycukorra csupán az élesztőgombáknak van szüksége. Ez olyan kis plusz, mint a sikér, amit kelt tésztáknál előszeretettel alkalmazok. Az élesztő ezt a kis mennyiséget teljes mértékben megeszi, a kész süteményben ebből a cukorból csak levegő marad, így szénhidráttartalmával nem kell számolni! Ha nem tartasz otthon cukrot, nyugodtan elhagyhatod a receptből, én szeretem jól megkajáltatni a gombákat vele. 🙂

Hogyan kell a leopárd kalács tésztáját formázni?

Amennyire bonyolultnak tűnik, annyira egyszerű! A tésztát kidagasztjuk, mintha egy kalácsot készítenénk, majd ezt a tésztát elfelezzük. Az egyik felét félretesszük, a másik felét pedig kétfelé szedjük megint. Ezekbe keverünk bele kétféle arányban kakaós „pasztát”. Kis pihentetés után mindhárom színű tésztát 7 egyenlő részre szedjük, a világos kakaósból hurkákat sodrunk, majd a sötét kakaós tésztát kinyújtjuk, beletekerjük a hurkákat, majd a „fehér” tésztát is kinyújtjuk, és ebbe is beletekerjük. Kicsit megsodorjuk még, félbevágjuk és kenyérformába tesszük. Ugye, milyen egyszerű? 🙂

cukormentes teljes kiőrlésű kalács

Hozzávalók:

az alaptésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 60 g olvasztott vaj
  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 75 g finomliszt
  • 25 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 20 g 1:4 édesítő
  • 1/2 teáskanál őrölt vanília

a világosabb tésztához:

a sötétebb tésztához:

Hirdetés

A leopárd kalács elkészítésének lépései:

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Félretesszük, amíg habos lesz.
  2. Az olvasztott vajat egy dagasztókarral felszerelt gép üstjébe tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet is, majd beleszórjuk a többi, száraz hozzávalót. Nagyjából összeállítjuk a tésztát, aztán 10 percre félretesszük pihenni.
  3. Eközben kikeverjük külön-külön a két kakaós pasztát. Ha nagyon száraz lenne, egy pár csepp tejet tegyünk még hozzá. (Semmiképp se legyen folyós.)
  4. Tovább dagasztjuk a tésztát, puha, kissé ragacsos (de nem mindenhez-ragadós!) állagot kell kapnunk.
  5. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyiket fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
  6. A másik felét ismét megfelezzük. Az egyikbe kézzel beledolgozzuk a világosabb kakaós pasztát, a másikba pedig a sötétebbet. Ezeket is fóliába csomagoljuk külön-külön, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
  7. Most következik az összeállítás: A világosabb kakaós tésztát 7 egyenlő részre szedjük. Ezekből kb. 20 cm-es hurkákat sodrunk. A sötétebb kakaós tésztát szintén 7 egyenlő részre szedjük. Ezeket vékonyra nyújtjuk: ovális alakúra, kb. 20 cm-esre. Ráhelyezzük a világos kakaós hurkákat, és feltekerjük, összecsípjuk a széleit. A „fehér” tésztánkat is 7 egyenlő részre szedjük, és ezeket is kinyújtjuk ovális alakúra. Az előző módon beletekerjük a kakaós hurkákat, összecsípjuk az illesztésnél.
  8. Ezeket a hurkákat ezután kb. kétszeresére sodorjuk, majd kettévágjuk őket.
  9. Egy kb. 20 cm hosszúságú kenyérformát kibélelünk sütőpapírral, majd a 14 tésztahurkát sorba-egymásra pakoljuk benne. Lefedjük, és 60 percig meleg, huzatmentes helyen kelesztjük.
  10. A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütésmódban 190 °C-ra, majd amikor bemelegedett, mérsékeljük a hőfokot 175 °C-ra. Behelyezzük a kalácsot és kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  11. Hagyjuk a formában hűlni negyed órát, majd sütirácsra tesszük és szeletelés előtt teljesen kihűtjuk.

formázási segédlet:

kalács formázás

A recepthez inspirációt és segítséget innen (Two Cups Flour) vettem.

A kalácshoz a nyers kakaóport a Sambirano Gold biztosította (szponzorált tartalom).

Hirdetés

A leopárd kalács tápanyagtartalma:

Energia: 133 kCal
Fehérje: 5,2 g
Zsír: 4,3 g
Szénhidrát: 17,1 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 16 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

cukormentes kalács

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

One Reply to “leopárd kalács (teljes kiőrlésű, cukormentes) formázási segédlettel!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük