vajas keksz cukormentesen

vajas keksz

A húsvét közeledtével az aprósütemények időszaka is eljön, és bár van egy-kettő a blogon, de nem túl sok. Ezen az arányon javít most ez a vajas keksz, ami húú, hát nagyon finom! (Jó, minden receptemre ezt mondom, de komolyan, ha nem lenne finom, nem raknám fel, igaz?)

Hirdetés

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában. A kekszek a Russell Hobbs Horizon konyhai robotgépével készültek. (szponzorált tartalom)

cukormentes keksz

Milyen lisztből áll a vajas keksz tésztája?

A kekszekhez teljes kiőrlésű tönkölylisztet és búzalisztet használtam. Ha nincs teljes kiőrlésű tönkölyliszted, helyettesítheted teljes kiőrlésű búzaliszttel is. A búzalisztet pedig fehér tönkölyliszttel vagy durumliszttel válthatod ki. Én a tönkölylisztet jobban szeretem, ezért inkább ezt használom, de ha nincs ilyened, akkor a teljes kiőrlésű búzaliszt is tökéletesen megteszi. Egyéb, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam a receptet, így azokkal nem tudom garantálni, hogy működne.

teljes kiőrlésű keksz

Mire érdemes figyelni az elkészítésénél?

Ez egy kicsit „keményebb” tészta lesz, így szükség lesz némi erőre ahhoz, hogy a habzsákból kinyomjuk őket. Nagyon fontos, hogy jól eldolgozzuk az összetevőket. Amikor a sütőpapírra kinyomjuk őket, akkor figyeljünk arra, hogy egymástól kellő távolságban legyenek, mert egy picit terülni fognak sülés közben, így ha túl közel vannak egymáshoz, akkor összesülhetnek.

Hirdetés
cukormentes süti

Hozzávalók:

  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 g finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 200 g puha vaj
  • 50 g eritritpor
  • 1 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
  • 100 g cukormentes étcsokoládé / 70%-os étcsokoládé
Hirdetés

A vajas keksz elkészítésének lépései:

  1. A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval.
  2. A vajat, a kétféle édesítőszert és a vaníliát a robotgépben pár perc alatt kikeverjük – ha szükséges, többször lekaparjuk a tartály oldaláról a vajat.
  3. 2 részletben hozzászitáljuk a lisztes keveréket, majd a géppel alaposan összedolgozzuk a tésztát.
  4. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire tetszőleges formákat – S betűket, karikákat – nyomunk egymástól pár cm távolságra. Sütés közben kissé terülnek, ezért ügyeljünk a távolságra!
  5. Előmelegített, 175 °C-os sütőben, alsó-felső sütésmódban 11–12 perc alatt készre sütjük – akkor jó, ha még épp nem barnul a széle.
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd az egyik felét az olvasztott csokoládéba mártjuk.

inspiráció/forrás: inthemidnightkitchen

Hirdetés

A keksz tápanyagtartalma:

Energia: 52 kCal
Fehérje: 0,7 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 3,4 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák 1 db keksz adatait 50 db esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több kekszes receptet találsz ide kattintva!

vajas keksz

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

2 Replies to “vajas keksz cukormentesen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük