diós répatorta tökéletes cukormentes krémmel

répatorta

Szépen, lassan elkezdem frissítgetni a régebbi recepteket is, ez is annak indult, amikor a régi karácsonyi répatorta receptem akartam egy kicsit update-elni. Helyette viszont egy kicsit változtattam rajta, raktam bele diót, a fűszerezést is felturbóztam egy picit, és mivel az „eredeti” torta is nagyon finom, nem akartam teljesen lecserélni, így az új változatot egy új bejegyzésben mutatom meg. A diós répatorta most új krémet is kapott, ami egyszerűen a tökéletes tortatöltő krém cukormentes változatban! Ezer éve kerestem ilyet.

Hirdetés
cukormentes répatorta

Milyen lisztből készül a diós répatorta?

A tortához teljes kiőrlésű tönkölylisztet, illetve finomlisztet használtam. A teljes kiőrlésű tönkölylisztet lecserélheted teljes kiőrlésű búzalisztre is, én az íze, tápanyagtartalma miatt sokkal jobban szeretem a tönkölylisztet, így inkább azt használom, de ha nincs ilyened, nem gond, a tk búza is jó lesz. Egyéb, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam a receptet, így azt sajnos nem tudom, hogy azokkal milyen lenne a végeredmény.

cukormentes torta

Milyen töltelékkel készült a torta?

Sikerült megtalálnom végre azt a krémet, amibe nem kell 1 kg cukornak megfelelő édesítőszer, mégis megáll, van tartása, finom, annyira édes, amennyire kell, és ízre is szuper. Ebbe most krémsajt, mascarpone, eritritpor (és a rend kedvéért egy kis 1:4 édesítő, de ez elhagyható, pótolható eritritporral) és vaj került. Arra érdemes odafigyelni, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, mert a hideg a vajat nagyon hamar összerántja és csomós marad, ami csak plusz rámelegítéssel és őrült kevergetéssel küszöbölhető ki.

Hirdetés
teljes kiőrlésű répatorta

Muszáj-e lereszelni a répát, lehet-e aprítógépben finomra aprítani?

Lehet! Viszont (igen, gondolhattátok, hogy lesz egy „de”, ha ilyen kérdést felteszek), nem lesz teljesen ugyanolyan a végeredmény. Az apró lyukú reszelő egészen vékony kis mini-szeletekre vágja a répát, az aprítógép ezzel szemben kis darabokra aprítja fel a zöldséget. Itt inkább javasolnám, hogy szánd rá azt a plusz időt és erőfeszítést, hogy reszelőn reszeled le a répákat.

Nem szeretem az olívaolajat, kiválthatom-e másik olajjal?

Természetesen használhatsz helyette sima étolajat vagy kókuszolajat is. Én az íze miatt használtam most olívaolajat, mert ettől sokkal különlegesebb lett a klasszik répatorta, nagyon jól megy hozzá az olívaolaj, de nem lehet konkrétan kiérezni benne! Állagban nem jelent semmit, ha másik olajra cseréled le, és még mindig használhatod az eredeti répatorta receptet is, amibe nem olívaolaj kerül.

répatorta

Hozzávalók (17 cm-es tortához):

a tortához:

  • 300 g sárgarépa
  • 1 bio narancs reszelt héja
  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 120 g eritrit
  • 20 g 1:4 édesítőszer
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 70 g durvára vágott dió

a krémhez:

  • 250 g natúr krémsajt (szoba-hőmérsékletű)
  • 250 g mascarpone (szoba-hőmérsékletű)
  • 100 g eritritpor
  • 10 g 1:4 édesítőszer (eritritporra cserélhető)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy -kivonat
  • 100 g puha vaj

a díszítéshez:

  • 20 g durvára vágott dió
  • marcipánból készült tojásokat, vagy fenyőfát is tehetünk rá (cukormentes marcipán recept itt, a fenyőfa elkészítését pedig a régi répatorta receptnél találod)
  • fehér csoki forgács
Hirdetés

A diós répatorta elkészítésének lépései:

A torta elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, légkeveréses módban. Két 17 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral (alul és oldalt is).
  2. A sárgarépát meghámozzuk, levágjuk a végeit, és apró lyukú reszelőn finomra reszeljük. Hozzáreszeljük a megmosott, kezeletlen héjú narancs héját is.
  3. A kétféle lisztet, sütőport, fűszereket elkeverjük egy tálban.
  4. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájákat a kétféle édesítőszerrel addig verjük, amíg a tojássárgája kivilágosodik és megnő a térfogata.
  5. A tojássárgájához adjuk az olajat, elkeverjük, majd belemixeljük a lisztes keveréket is. Végül a sárgarépát és a narancs héját is hozzáadjuk és kézi mixerrel alaposan eldolgozzuk. Beleforgatjuk a diót.
  6. A tojáshabból egy keveset belekeverünk a masszába, majd a többit két-három részletben óvatosan beleforgatjuk egy spatulával.
  7. Egyenlő arányban a két tortaformába töltjük a tésztát, és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük már a 35 perc környékén.
  8. A megsült tortákat fejjel lefelé sütirácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Itt érdemes kivenni már a krém hozzávalóit is, és a konyhapulton pihentetni, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek, mire dolgozunk velük.)
  9. A kihűlt tortalapokat kettévágjuk úgy, hogy négy tortalapot kapjunk. Ha túl púpos maradna a teteje, vágjuk le.

A krém elkészítése:

  1. A krémhez a mascarponét, krémsajtot kézimixerrel elkeverjük pár másodperc alatt.
  2. Hozzáadjuk az édesítőszereket, vaníliát és kikeverjük.
  3. Végül beledolgozzuk a puha vajat is. (Ha darabos maradna, olvass fentebb!)
  4. Hűtőbe tesszük 15-30 percre felhasználás előtt.

A torta összeállítása:

  1. Az egyik tortalapot lehelyezzük egy tortatálra, vagy tálcára. Megkenjük a krém kb. 1/4-ével. Én egy habzsákot használtam, azzal húztam „csiga-alakban” a krémet a tortalapra, így biztosan egyenletes mennyiségű krém került mindenhova, ezután egy spatulával elsimítottam.
  2. Ráhelyezzük a következő tortalapot, amire szintén a krém következő 1/4-ét töltjük.
  3. Jöhet a harmadik tortalap, ismét negyed krémmel.
  4. Végül ráhelyezzük az utolsó tortalapot is az elsimított krémre. (Válasszuk a legegyenletesebb tortalapot a tetejére.) A maradék krémmel bevonjuk felül és oldalt is, én direkt ilyen „naked cake” jellegűen hagytam. Ez a mennyiség pont elég egy ekkora tortához. Visszatesszük a hűtőbe min. 4-8 órára (nálam majdnem egy teljes napot pihent bent).
  5. Ízlés szerint díszítjük a tortát dióval, vagy marcipánnal, fehér csoki forgáccsal.
Hirdetés

A diós répatorta tápanyagtartalma:

Energia: 432 kCal
Fehérje: 7 g
Zsír: 34,9 g
Szénhidrát: 15,2 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat 12 nagy szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, és nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

cukormentes teljes kiőrlésű torta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

5 Replies to “diós répatorta tökéletes cukormentes krémmel”

  1. Szia,
    Ha nincs itthon eritritem, csak 1:4 édesítőm, akkor hogyan helyettesítsem? Illetve a dió vágott vagy darált?
    Köszi

    1. Szia!
      A dió durvára vágott, ezzel kiegészítettem a bejegyzést, köszönöm az észrevételt!
      Az eritritet 1:4-gyel sajnos nem tudod helyettesíteni, mert kell a mennyiség a krémbe, hogy rendesen megálljon, és 1:4-gyel szerintem így nagyon édes lesz. Sajnos szükség van az „anyagra”, ezért használtam ebben a receptben eritritet. A tésztában szerintem tudod helyettesíteni, és összesen kb. 50-60 gramm 1:4-et használni, de a krémet sajnos nem garantálom.

  2. Köszi, közben már sül 🙂 darált dió lett (a lányom döntése). A tésztában nem helyettesítettük, picivel több 1:4-et tettünk bele. Sajna a krémbe nem lesz, de legfeljebb kevesebb részre vágjuk (1 tortát sütünk, nincs két formánk). Szóval több sebből vérzik, de majd legközelebb. 😉

  3. Szia!
    Az édesítőszereket ki lehet váltani mással, hogy gyerekek is fogyaszthassák? Pl. esetleg datolyával? 🤔

    1. Szia!
      Szerintem sajnos nem, ez a kristályos édesítőszer és a mennyiség is kell hozzá, különösen a krémhez, hogy megálljon. Talán a tésztáját lehet mással édesíteni (pl. datolyapasztával), de nem próbáltam máshogy, így sajnos nem tudom biztosra mondani, hogy működne-e. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük