mini kalács teljes kiőrlésű lisztből, cukormentesen

teljes kiőrlésű kalács

Lassan nyakunkon a húsvét, és szerintem szinte minden asztalra kerül kalács valamilyen formában. Én egyszerűen imádom a húsvéti menüt, az édes kalácsot vajjal, főtt sonkával, főtt tojással és egy kevés tormával. Esküszöm, hetekig tudnám (és sokszor tudom is 😅) enni. Idén mini kalács is készült, ezeket fagyasztani is szuper, így bármikor előkaphatom, ha kalácsra vágyom.

Hirdetés
cukormentes kalács

Kell-e sikér a mini kalács tésztájába, illetve milyen lisztből készül?

Nem kötelező használni, viszont ha szeretnénk, hogy levegősebb, könnyebb legyen a tésztája, és “ne nyomja össze a teljes kiőrlésű liszt”, akkor én ajánlom, hogy használj búzasikért. Egy fél kg-os zacskó nagyjából 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég. Nyugodtan kihagyhatod a receptből, a mennyiségét pedig liszttel pótold.
A kalácshoz teljes kiőrlésű tönkölylisztet és finomlisztet használtam. Előbbit kiválthatod teljes kiőrlésű búzaliszttel is.

Hirdetés
cukormentes kalács

Az összetevők között szerepel a cukor, akkor hogyan cukormentes?

A cukorra mindössze az élesztőnek van szüksége. Ezt a mennyiséget az élesztő teljes mértékben megeszi, így a szénhidráttartalmával, inzulinválasszal, stb. nem kell számolni. A cukor csak, mint légbuborék lesz benne a süteményben, így nem kell félni tőle. Természetesen ki is hagyható, illetve ha nem tartasz otthon cukrot, és nem szeretnéd használni, az is teljesen rendben van. Én csupán szeretem az élesztőt megetetni vele. (Ez is egy olyan plusz, mint a sikér használata.)

Hogyan kell formázni a mini kalács tésztáját?

Négyes fonással készül, méghozzá itt középről indulunk ki, és így fonjuk kint “körbe” a kalácsot. Először függőlegesen és vízszintesen átfonunk középen 2-2 szálat, majd az egyik irányba haladva ráhajtjuk a szálat a következőre, majd ha körbeértünk, megfordulunk és a másik irányba tesszük ugyanezt. Végül behajtjuk a kalács alá a kilógó végeket, hogy csinos formás legyen a végeredmény.

kerek négyes kalácsfonás

Még több kalács receptet találsz ide kattintva! A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban olvashatsz.

Hozzávalók (4 mini kalácshoz):

  • 1,3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
  • 12 g friss élesztő
  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g finomliszt
  • 25 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1/2 teáskanál őrölt vanília
  • 1 tojás
  • 30 g puha vaj
  • tojás a kenéshez
Hirdetés

A mini kalács elkészítésének lépései:

  1. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 5-10 percre félretesszük.
  2. A liszteket, a sikért, a sót, édesítőszert és a vaníliát egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe mérjük, és elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
  3. Nagyjából összeállítjuk a tésztát, majd hozzáadjuk a puha vajat, és 5-10 perc alatt rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha teljesen kitakarította a tálat, nem ragad, hanem összeállt egy szép, sima felületű, rugalmas és fényes cipóvá.
  4. Kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).
  5. A tésztát ezután 16 egyenlő részre szedjük. A tésztadarabokat egyenként oválisra nyújtjuk, majd feltekerjük, és kb. 25 cm-es hurkákat sodrunk belőlük.
  6. 4 hurkából kalácsot fonunk: 2-2 szálat egymásra merőlegesen, középen átfonva lehelyezünk, majd az egyik irányba a szálakat ráhajtjuk a következőre, ha körbeértünk, akkor megordulunk és ugyanezt tesszük. Végül a kilógó szálakat behajtjuk a kalács alá és kicsit megformázzuk, hogy szép legyen. (Lásd fentebb!)
  7. Letakarva 30 percig pihentetjük.
  8. Sütés előtt lekenjük a felvert tojással, majd alsó-felső sütésmódban, 175 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hirdetés

A mini kalácsok tápanyagtartalma:

Energia: 318 kCal
Fehérje: 13,9 g
Zsír: 9,2 g
Szénhidrát: 42,8 g

A fenti adatok 1 db kalácsra vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján lettek meghatározva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

cukormentes teljes kiőrlésű kalács

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük