retró sörkifli teljes kiőrlésű lisztből (veganizálható)

teljes kiőrlésű sörkifli

Szeretitek a retró süteményeket? Én nagyon, ez a retró sörkifli pedig egyenesen a gyerekkorom idézi: totál előttem van a kép, ahogy a felső szomszédnál társasozunk a Labirintussal, és mellé sörkiflit tömök magamba egy nagy pohár almalével. 🥰🤤 (Igen, inni kell mellé valamit, ez olyaaan.) Nem is tudom, miért vártam rá idáig, hogy elkészítsem teljes kiőrlésű változatban is… Ez a recept nagyon egyszerűen veganizálható, lentebb elárulom, hogyan.

Hirdetés
retró sörkifli

Milyen tésztából készül a retró sörkifli?

Nagyrészt teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült egy kevés búzaliszt és búzasikér hozzáadásával. A teljes kiőrlésű tönkölylisztet magasabb fehérjetartalma, íze miatt szeretem jobban, és dolgozni is sokkal jobb vele, de ha nincs ilyened, bátran használj helyette teljes kiőrlésű búzalisztet is. Ez egyébként egy kelt, élesztős tészta, ezért plusz sikér is került bele.
A recepthez Horváth Ilona segítségét hívtam. 😀

teljes kiőrlésű kifli

Kell-e sikér a retró sörkifli tésztájába?

Erre a gyakran visszatérő kérdésre az a válaszom, hogy nem kötelező, és sokszor látom, hogy teljes kiőrlésű recepteknél kiemelik, hogy “nem kell hozzá sikér”, mintha ez valami ördögtől való dolog lenne. 😀 Én javaslom a használatát, mert ezzel fehérjét adunk a süteményhez, illetve a szerkezet kialakításában is nagy segítségünkre van. Nélküle is jó lesz a süti, de szerintem nagy pluszt ad hozzá, én ezért kelt tészták esetében szinte mindig alkalmazom. Egy fél kg sikér kb. 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég, mert 1-2 kanállal használok egy-egy süteményhez belőle. Ha mindenképpen szeretnéd kiváltani, a sikért azonos mennyiségű finomliszttel pótold.

Hirdetés
retró sörkifli

Hogyan cukormentes, ha az összetevők között ott van a cukor?

Az összetevők között valóban szerepel egy kanál cukor, amire csupán az élesztőgombáknak lesz szüksége. Ez a cukor a kész süteményben mint levegő van jelen, nem kell a szénhidráttartalmával számolni, mivel az élesztőgomba teljes mértékben megeszi ezt a csekély mennyiséget. Természetesen, ha nem tartasz otthon cukrot, elhagyhatod, én szeretem az élesztőt kicsit felturbózni a jobb végeredmény érdekében. 🙂

Hogyan veganizálható a retró sörkifli?

A sörkifli tésztájába nem kerül tojás, így egyedül két állati eredetű hozzávalót kell benne kiváltani: ez pedig a vaj és a tej. Vaj helyett nyugodtan használj margarint, tej helyett pedig bármilyen növényi tej megteszi. Így a recept nem csupán vegán, de laktózmentes is lesz.

sörkifli

Lefagyasztható-e, felezhető-e, hogyan érdemes a retró sörkiflit tárolni?

A sörkifliket kisült, kihűlt állapotukban nyugodtan lefagyaszthatod: egyszerűen csak tedd lezárható műanyag zacskóba, és fagyaszd le, majd fogyasztás előtt engedd fel szobahőmérsékleten, vagy mikróban pár másodperc alatt. A receptet pedig nyugodtan felezheted, mivel ebből a mennyiségből összesen 32 kifli lesz. Azt viszont javaslom, hogy lezárt dobozba tedd őket, miután kihűltek, mert hamar kiszáradhatnak.

teljes kiőrlésű kifli

Hozzávalók (32 darabhoz):

  • 3 dl tej (növényi tejre cserélhető)
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
  • 20 g friss élesztő
  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 120 g finomliszt
  • 30 g búzasikér
  • 2 teáskanál só
  • 60 g vaj (margarinra cserélhető)
  • nagy szemű só, köménymag, szezámmag a szóráshoz
Hirdetés

A retró sörkifli elkészítésének lépései:

  1. Fél dl langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, majd félretesszük.
  2. Közben a liszteket és sót egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe mérjük, és elkeverjük.
  3. Beleöntjük az élesztős tejet, és a többi meglangyosított tejet is, majd kidagasztjuk. Akkor jó, ha teljesen elvált az edény falától, és összeállt egy cipóvá.
  4. A tésztából rögtön 4 cipót formázunk. A cipókból egyenként 2-3 mm vastag kört nyújtunk, megkenjük az olvasztott, de kissé visszahűtött vajjal, 8 cikkre vágjuk, és kívülről indulva feltekerjük őket. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és megszórjuk sóval, köménymaggal, szezámmaggal, amivel szeretnénk.
  5. Meleg helyen két órán át pihentetjük.
  6. Előmelegített, 200 °C-os sütőben (alsó-felső sütésmódban) kb. 15 perc alatt készre sütjük őket.
Hirdetés

A retró sörkifli tápanyagtartalma:

Energia: 73 kCal
Fehérje: 2,8 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 10,7 g

A fenti adatok 1 db-ra vonatkoznak, 32 db esetén, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több sós sütemény receptet találsz ide kattintva! A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

teljes kiőrlésű sörkifli

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük