mogyorókrémes túrótorta cukormentesen („nutellás” torta)

túrótorta

A túrótorták a gyengéim. A másik pedig a csokis mogyorókrém (cukros nevén nutella 😅). A kettő együtt pedig kitalálhatjátok, hogy mi… álom! Bár jó története van, mert az első verziót konkrétan elárasztottam a ganache-sal, illetve nem csak a tortát, hanem úgy mindent, a fotóhátteremtől kezdve a fényképezőgépemen át az alsó szomszéd mennyezetét (na jó, utóbbit nem, de majdnem sikerült). Szóval: mogyorókrémes túrótorta, mi?

Hirdetés

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában is. A tortához a Russell Hobbs Desire mini aprítóját használtam. (szponzorált tartalom)

nutelállás túrótorta

Kell-e sütni?

Nyet. Nei. No. Nem! N-A-G-Y-O-N gyorsan összeállítható ráadásul, szóval ez egy igazi jolly joker torta. Mondtam már, hogy szeretem a túrótortákat? 😅 Az alap egyszerű keksz alap, a töltelék pedig egy hideg krém (kis melegítésre azért szükség van), a tetejével pedig szintén nem kell túl sokat bajlódni.

cukormentes túrótorta

Milyen kekszet érdemes használni a mogyorókrémes túrótorta alapjához?

Használhatsz házi kekszet, bolti kekszet is. Zabkekszet, vagy sima teljes kiőrlésű digestive kekszet is. Én cukormentes, digestive kekszet szoktam használni, ezt nagyon finomra lehet őrölni, és kellemesen édeskés is.

túrótorta

Milyen a mogyorókrémes túrótorta tölteléke?

A töltelék egy egyszerű tejszínes, zselatinos túrókrém. Nagyon féltem a zselatintól, viszont rájöttem, hogy parára semmi ok, pár alap dolgot kell csak betartani, és garantált a siker. A legfontosabb talán az, hogy a zselatint nem szabad felforralni, csak felmelegíteni. Illetve én javaslom, hogy bármilyen túrót is sikerül venned, botmixerrel alaposan menj át rajta, hogy minél egyneműbb legyen a végeredmény.

Hirdetés
cukormentes torta

Nem verődik fel a tejszín, mit rontok el?

Ennek több oka is lehet. Az egyik például az, hogy nem elég zsíros a tejszín, amit használsz. Minimum 30%-os tejszínt (habtejszínt) válassz! A főzőtejszínből és 10-20%-os társaiból sajnos sosem lesz hab. Habtejszín alatt én mindig ezeket a cukrozatlan, min. 30%-os zsírtartalmú tejszíneket értem.
A másik lehetséges ok az az, hogy a tejszín nem elég hideg. Én éppen ezért mindig a hűtőben tárolom, mert ki tudja, hogy mikor lesz rá szükségem, és ha éppen kell, és nincs behűtve, akkor az szívás. Ha biztosra szeretnél menni, akkor a habverőt és a fémtálat 15-20 percre beteheted a fagyasztóba, hogy kellően hideg legyen!

sütés nélküli túrótorta

Mi is volt ez a ganache-os baleset?

Semmi. 🤓🤐 Az új receptben megfelelő mennyiséget kalkuláltam, így nem kell attól félni, hogy ugyanúgy járnátok, mint én. Ráadásul én a kép kedvéért nem figyeltem oda. Ezért a képért… ugye, milyen szééép?

túrótorta

Hozzávalók (17/18 cm-es tortához):

az alaphoz:

  • 110 g cukormentes, teljes kiőrlésű keksz
  • 55 g kókuszolaj
  • 1/2 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer

a krémhez:

  • 6 zselatinlap
  • 500 g túró
  • 80 g tejföl
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 25 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma

a ganache-hoz:

  • 0,5 dl habtejszín
  • 35 g cukormentes étcsokoládé / 70%-os étcsokoládé
  • 60 g cukormentes csokoládés mogyorókrém

a tetejére:

  • 1 dl hideg habtejszín
  • 1/2 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
  • 25 g cukormentes csokoládés mogyorókrém
Hirdetés

A mogyorókrémes túrótorta elkészítésének lépései:

  1. A kekszet a mini aprítóval alaposan összetörjük. Hozzáadjuk az édesítőszert és az olvasztott kókuszolajat, összedolgozzuk. A tortaformába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
  2. A zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk.
  3. Kis lángon, folyamatosan kevergetve feloldjuk 5 evőkanál hideg vízzel, majd félretesszük.
  4. A túrót, a tejfölt, a citromhéjat, az édesítőszert és a vaníliát villával vagy botmixerrel alaposan összetörjük.
  5. A zselatint óvatosan hozzácsurgatjuk, és folyamatos keverés mellett alaposan beledolgozzuk. A kekszalapra simítjuk, és visszatesszük a hűtőbe.
  6. A tejszínt csípősre melegítjük, az összetört csokoládéra és a mogyorókrémre öntjük. 1–2 percig állni hagyjuk, majd óvatosan egyneművé keverjük. A túrós rétegre öntjük, és pár órára hűtőbe rakjuk.
  7. A habtejszínből kemény habot verünk, hozzáadjuk az édesítőszert, belekeverjük a mogyorókrémet. Habzsákba töltjük, és a torta tetejét díszítjük vele.

A mogyorókrémes túrótorta tápanyagtartalma:

Energia: 238 kCal
Fehérje: 9,1 g
Zsír: 17,8 g
Szénhidrát: 10,7 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák 1 szelet tápanyagtartalmát 12 szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb., és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több túrós receptet találsz ide kattintva!

cukormentes túrótorta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük