medvehagymás grissini (vegán, teljes kiőrlésű)

Végre sikerült idén medvehagymát szereznem, bár elsődleges tervem a pogácsa volt, de olyan recept már van a blogon, így most más mellett döntöttem. Valami olyan sós rágcsára tettem le a voksom, ami egyszerű, nem túl nagy macera, és az imádott kelt tésztából készül. Így készült el ez a teljes kiőrlésű és vegán medvehagymás grissini, ami egy álom!

Hirdetés
medvehagymás grissini

Milyen tésztából készül a medvehagymás grissini?

Ez egy egyszerű kelt tészta, ami teljes kiőrlésű tönkölylisztet és finomlisztet tartalmaz. Ehhez most nem adtam pluszban búzasikért, nem éreztem szükségét. A tésztát egyszerűen össze lehet állítani, kicsit ragacsosabb, és sokkal rugalmasabb, mint mondjuk egy kalács tészta, így kicsit több körültekintést igényel a vele dolgozás, de ettől nem lesz bonyolultabb az elkészítése.

teljes kiőrlésű grissini

Mitől mentes a recept?

A medvehagymás grissini teljesen vegán, nem tartalmaz semmilyen állati eredetű hozzávalót. Nincsen benne tej, vízzel készül, a zsiradék olívaolaj, ráadásul tojás sem kell hozzá. Glutént viszont tartalmaz, mert teljes kiőrlésű lisztből készült. Sajnos azt, hogy más, gluténmentes lisztekkel milyen lenne, nem tudom, mert nem próbáltam.

vegán grissini

Milyen hozzávalókat cserélhetek le benne?

Amit biztosan cserélhetsz a receptben, az a teljes kiőrlésű tönkölyliszt, ami helyett teljes kiőrlésű búzalisztet használhatsz. Ha szeretnéd, és megszoktad, akkor készítheted 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből is a grissinit, de akkor sokkal tömörebb, kevésbé puha lesz a végeredmény. Az olívaolaj helyett használhatsz étolajat is, bár én erősen ajánlom, hogy olívát használj, mert ez adja meg neki azt a plusz ízt, zamatot.
Ha nincs medvehagymád, készítheted fokhagymával is, esetleg más friss zöldfűszerrel, például bazsalikommal vagy rozmaringgal, utóbbival viszont óvatosan bánj!
A friss élesztő helyett használhatsz szárított élesztőt is.

A kelt tésztákról itt találsz egy kisokost!

Hirdetés
medvehagymás grissini

Hogyan cukormentes, ha az összetevők között ott szerepel a cukor?

A cukorra az élesztőnek van szüksége. Ezt a mennyiséget, amit a receptekben írok, teljes mértékben elfogyasztja az élesztő, és a kész süteményben, mint levegőbuborék van jelen. Én szeretem megadni ezt a kis pluszt az élesztőnek, de ha te nem tartasz otthon cukrot, vagy nem mered/szeretnéd használni, akkor nem kötelező, teljesen rendben van! Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el.

medvehagymás receptek

Hozzávalók (kb. 32 db-hoz):

  • 3 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő, de elhagyható)
  • 17 g friss élesztő
  • 1 csokor medvehagyma (nálam kb. 50-60 gramm)
  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 150 g finomliszt
  • 15 g só (kb. 2 teáskanál)
  • 50 ml olívaolaj
Hirdetés

A medvehagymás grissini elkészítésének lépései:

  1. A langyos vízben feloldjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, amíg a többi hozzávalót kimérjük, megtisztítjuk, stb.
  2. A medvehagymát megmossuk, és felaprítjuk. (Én a szárát nem vágtam bele, azt külön ropogtattuk el szendvics mellé.)
  3. Egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe mérjük a liszteket és a sót. Hozzáadjuk a felaprított medvehagymát is, majd az egészen elkeverjük.
  4. Beleöntjük az élesztős vizet és az olívaolajat, majd alacsony fokozaton elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már kezd összeállni, akkor kicsit magasabb fokozatra állítjuk a gépet, és tovább dagasztjuk kb. 10-15 percig.
  5. Egy eszméletlenül rugalmas, puha, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. Fontos, hogy csak akkor adjunk hozzá plusz lisztet, ha nagyon kezelhetetlen!
  6. Kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen 30-45 percig kelesztjük.
  7. Ha megkelt, deszkára borítjuk (nem rakunk alá lisztet!). Én négy egyenlő részre osztottam a tésztát, és ezt a 4 tésztagömböcöt sodortam egy vastag hurkává, amit 8-8 részre osztottam.
  8. Kicsit megolajozhatjuk a deszkát, ha nagyon elkezdene tapadni a tészta, de lisztet ne rakjunk alá. A felosztott tésztából ezután kb. 30 cm-es vékonyka gilisztákat sodrunk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
  9. 30 percig pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 225 °C-ra, alsó-felső sütésmódban.
  10. Mielőtt betolnánk őket a sütőbe, vékonyan lekenjük a grissiniket vízzel. 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

TIPP: Készíthetünk hozzá valamilyen mártogatóst is, például fokhagymás tejfölt/vegafölt.

Hirdetés

A medvehagymás grissini tápanyagtartalma:

Energia: 67 kCal
Fehérje: 1,9 g
Zsír: 1,7 g
Szénhidrát: 10,8 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagadatokat, 1 db-ra vonatkoznak 32 db esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

medvehagymás ételek

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük