epres jégkrém fehér csoki bevonattal cukor- és gluténmentesen
Még éppen az eperszezon utolsó időszakában járunk, és be kell vallanom, hiába tartom hűtőben a gyümölcsöt, néha úgy alakul, hogy kicsit megfonnyad egy-két szem. Ilyenkor tök jó, ha vannak mentőövek. Na nem mintha ez az epres jégkrém kizárólag mentőövnek lenne csak jó! Egy álom!
Kell-e fagyigép hozzá, kell-e főzni, stb.?
Semmilyen extra dolog nem szükséges hozzá, csak olyanok, amiket mi is könnyedén elkészíthetünk otthon, vagy bárhol beszerezhetünk. Főzést abból a szempontból igényel csak, ha magunk készítjük a sűrített tejet (ez a recept az én házi változatommal operál).
Hol találok cukormentes sűrített tejet?
Ilyet, ami ehhez a recepthez kell, sajnos már sehol. Régen az egyik nagyobb áruházláncnak volt cukormentes változata, ami nagyon jó volt, de sajnos már egy jó ideje nem kapható. Ugyan vannak a boltokban cukrozatlan sűrített tejek, azok nem ugyanazok, mint ami ehhez a recepthez kell! (cukrozatlan nem egyenlő a cukormentessel, előbbi arra utal, hogy abszolút nem édesített a tej)
Hogyan lehet akkor a bolti, cukrozatlan sűrített tejet használni ebben a receptben?
Ugyanúgy használhatod, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy több édesítésre lesz szükséged, ha a bolti, cukrozatlan változatot használod. (Ezeket egyébként üvegben lehet kapni, tehát nem a konzerves dologról van szó, az csak cukros változatban létezik.) Állagban is egy picit más lesz, mert ezek a termékek nem annyira sűrűek.
Mire kell odafigyelni az epres jégkrém bevonatának készítésekor?
Megszenvedtem már ezzel, tudom, hogy baromi körülményes, főleg akkor, ha az embernek kicsi, és jól megtömött fagyasztója van, mint például nekem. 😀 Érdemes viszont helyet csinálni a jégkrémeknek benne, hogy kényelmesen lehessen dolgozni. Fontos, hogy a bevonathoz a csokoládét kicsit hűtsd vissza, ne legyen nagyon meleg, különben megolvad a belső rész, és alul ki fog csöpögni. Pont ezért érdemes visszatenni a fagyasztóba még 15-30 percre, miután megmártottuk őket a csokibevonatban. Javaslom, hogy egyesével dolgozz (főleg ebben a nagy melegben): egyszerre csak egy jégkrémet vegyél ki a fagyasztóból, mártsd meg, tedd vissza, majd csak ezután kezdj el dolgozni a következővel!
Van-e egyéb trükk, mibe lehet beállítani a kész jégkrémeket?
A megmártáshoz egy vékonyabb szájú, magas falú poharat érdemes használni, de figyelj oda rá, hogy ne töltsd teljesen tele, mert ahogy belenyomod a jégkrémet, pont ugyanaz fog történni, mint Arkhimédésszel a dézsában. 😀 Figyelj arra is, hogy ne érjen le a pohár aljára, mert akkor nem lesz szép a bevonat. Én polisztiroltömbökbe szúrtam őket, és úgy tettem vissza a mélyhűtőbe.
Hogyan készül a házi, cukormentes sűrített tej?
1 liter tejet 50 g vajjal, 25 g 1:4 erősségű édesítőszerrel magas lángon felforralunk, kevergetés mellett. Ha felforrt, közepes fokozaton tovább főzzük 15 percig, kevergetve. Ezután minimumra kapcsoljuk a lángot, hogy éppen gyöngyözzön a tej, és további 30-40 percig főzzük (nyugodtan otthagyhatjuk, csak néha-néha nézzünk rá), míg kb. a fele elfő. Tiszta üvegbe töltjük. Használat előtt fel kell rázni.
Hozzávalók 4 db jégkrémhez:
- 1 dl habtejszín (min. 30%-os, cukrozatlan, állati)
- 1 dl cukormentes sűrített tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma vagy -kivonat
- 1/2 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
- 150 g eper
- 20 g eper- vagy más gyümölcslekvár
- 200 g cukormentes fehér csokoládé
- 40 g olvasztott kókuszolaj
- liofilizált epermorzsa
A cukormentes epres jégkrém elkészítésének lépései:
- A habtejszínt turmixgépbe tesszük, és kb. 10-15 másodpercig dolgoztatva a gépet, kicsit kihabosítjük.
- Hozzáadjuk a sűrített tejet, vaníliát, édesítőszert, epret, és összedolgozzuk. Nem baj, ha az eper darabos marad, úgy lesz igazán izgalmas!
- 4 darab jégkrémformába töltjük, itt-ott lekvárcseppeket rejtünk bele, majd fagyasztóba tesszük min. 8 órára, vagy egész éjszakára.
- A fehér csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk az olvasztott kókuszolajat, és alaposan összekeverjük. Magas falú, vékony pohárba/edénybe tesszük, kicsit kihűtjük.
- A jégkrémeket egyesével megmártjuk a csokoládéban, lecsepegtetjük, és nagyon gyorsan megszórjuk a liofilizált gyümölcsmorzsával. Nagyon hamar ráfagy a bevonat, így gyorsan kell dolgoznunk! További 15-30 percre visszatesszük a jégkrémeket a fagyasztóba.
(A fehér csokoládéból fog visszamaradni, ezt ehetjük „fondüként” friss eperrel, málnával, más gyümölcsökkel, magokkal is, mert iiisteni!)
Még több nyári receptet találsz ide kattintva!
Az epres jégkrém tápanyagtartalma:
Energia: 342 kCal
Fehérje: 4,1 g
Zsír: 28,6 g
Szénhidrát: 23,5 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 4 jégkrém esetén 1 darabra vonatkoznak. A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! Nem vagyok dietetikus, és a felhasznált alapanyagok méretei, márkái, és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek. Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂