karamellizált mangós fordított süti
Új kedvenc sütim van: karamellizált mangós fordított süti. Ez kb. az ötödik alkalom, hogy elkészítettem, szóval bombabiztos a recept. Kicsit sokat kell vele szórakozni, legutóbb meg is égettem a kezem, a mangóvásárlás pedig sokszor lutri…de higgyétek el nekem: MEGÉRI!
A recept elkészítéséhez szükségünk lesz egy serpenyőre, amit a sütőbe is berakhatunk. Ez nagyon fontos! Meg az is nagyon fontos, hogy _mindig_ ügyeljünk arra, hogy ne fogjuk meg a serpenyő nyelét puszta kézzel, miután kivettük a sütőből a sütit. MINDIG.
Hozzávalók:
- 2 db érett mangó (kb. 500 g)
- 1 bio lime leve és reszelt héja
- 100 g eritrit
- 1-2 tk víz
- 1 ek vaj
- 1 ek habtejszín
- 50 g fehér tönkölybúzalist
- 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2 tojás sárgája
- 2 csapott ek eritrit
- 75 g vaj
- csipet só
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóival kezdünk: egyszerűen turmixgépbe pakoljuk őket (lisztek, tojások, két evőkanálnyi eritrit, felkockázott vaj és só), és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg a tészta összeáll. Ezután két fólia között kör alakúra nyújtjuk a tésztát (nagyjából akkorára, amekkora a serpenyőnk, kisebb ne legyen). Hűtőbe tesszük minimum fél órára (kb. ennyi idő alatt pucoltam meg és vágtam fel a mangót, készítettem el a karamellt, raktam rendet utána, stb.:)
- A mangót megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a lime levével és a reszelt héjának felével (a másik felét tegyük félre).
- Az eritritet a vízzel közepes lángon elkezdjük felmelegíteni folyamatos kevergetés mellett. Sok füsttel jár. Ha már kezd borostyán színű lenni, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt (óvatosan, mert felhabzik). Folyamatosan kevergetjük, míg sötétbarna színű lesz. Beleöntjük a mangódarabokat és néha megkeverve főzzük puhára. Sok levet ereszt majd, ezt főzzük el. Ha kezd kicsit leragadni és sűrűsödni, akkor jó:
- A tésztát kivesszük a hűtőből, leszedjük róla a fóliákat és rávarázsoljuk a mangós lötty tetejére. Talán ez a legkörülményesebb része a receptnek. A tészta oldalát kicsit lenyomkodjuk, mintázzuk, ahogyan szeretnénk.
- Előmelegített 200 °C-os, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Ne fogjuk meg puszta kézzel a serpenyő nyelét. NE. Tíz perc után se. Mert még akkor is forró.) Még melegen fordítsuk ki a serpenyőből, különben beleragad. Egy tányért tegyünk lefordítva rá és gyors mozdulattal fordítsuk át a serpenyőt (miközben nem puszta kézzel fogjuk a nyelét, ugye). Megszórjuk a maradék lime héjjal meg rakhatunk rá mentát is.
Az ábra adatai csak tájékoztató jellegűek!
Még több édes sütemény recept található ezen a linken.
Az omlós tészta recept eredetije ebből a könyvből származik.
Ha tetszett a karamellizált mangós fordított süti és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂