karamellizált mangós fordított süti

karamellizált mangós fordított süti

Új kedvenc sütim van: karamellizált mangós fordított süti. Ez kb. az ötödik alkalom, hogy elkészítettem, szóval bombabiztos a recept. Kicsit sokat kell vele szórakozni, legutóbb meg is égettem a kezem, a mangóvásárlás pedig sokszor lutri…de higgyétek el nekem: MEGÉRI!

Hirdetés

karamellizált mangós fordított süti

A recept elkészítéséhez szükségünk lesz egy serpenyőre, amit a sütőbe is berakhatunk. Ez nagyon fontos! Meg az is nagyon fontos, hogy _mindig_ ügyeljünk arra, hogy ne fogjuk meg a serpenyő nyelét puszta kézzel, miután kivettük a sütőből a sütit. MINDIG.

Hozzávalók:

  • 2 db érett mangó (kb. 500 g)
  • 1 bio lime leve és reszelt héja
  • 100 g eritrit
  • 1-2 tk víz
  • 1 ek vaj
  • 1 ek habtejszín
  • 50 g fehér tönkölybúzalist
  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 csapott ek eritrit
  • 75 g vaj
  • csipet só

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóival kezdünk: egyszerűen turmixgépbe pakoljuk őket (lisztek, tojások, két evőkanálnyi eritrit, felkockázott vaj és só), és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg a tészta összeáll. Ezután két fólia között kör alakúra nyújtjuk a tésztát (nagyjából akkorára, amekkora a serpenyőnk, kisebb ne legyen). Hűtőbe tesszük minimum fél órára (kb. ennyi idő alatt pucoltam meg és vágtam fel a mangót, készítettem el a karamellt, raktam rendet utána, stb.:)
  2. A mangót megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a lime levével és a reszelt héjának felével (a másik felét tegyük félre).
  3. Az eritritet a vízzel közepes lángon elkezdjük felmelegíteni folyamatos kevergetés mellett. Sok füsttel jár. Ha már kezd borostyán színű lenni, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt (óvatosan, mert felhabzik). Folyamatosan kevergetjük, míg sötétbarna színű lesz. Beleöntjük a mangódarabokat és néha megkeverve főzzük puhára. Sok levet ereszt majd, ezt főzzük el. Ha kezd kicsit leragadni és sűrűsödni, akkor jó:
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, leszedjük róla a fóliákat és rávarázsoljuk a mangós lötty tetejére. Talán ez a legkörülményesebb része a receptnek. A tészta oldalát kicsit lenyomkodjuk, mintázzuk, ahogyan szeretnénk.
  5. Előmelegített 200 °C-os, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Ne fogjuk meg puszta kézzel a serpenyő nyelét. NE. Tíz perc után se. Mert még akkor is forró.) Még melegen fordítsuk ki a serpenyőből, különben beleragad. Egy tányért tegyünk lefordítva rá és gyors mozdulattal fordítsuk át a serpenyőt (miközben nem puszta kézzel fogjuk a nyelét, ugye). Megszórjuk a maradék lime héjjal meg rakhatunk rá mentát is.

Az ábra adatai csak tájékoztató jellegűek!

Még több édes sütemény recept található ezen a linken.

karamellizált mangós fordított süti

Az omlós tészta recept eredetije ebből a könyvből származik.

Ha tetszett a karamellizált mangós fordított süti és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük