blogszülinap: cukormentes mogyoróvajas csokis torta

cukormentes mogyoróvajas csokis torta

Blogszülinap! Immár a második. Igaz, hogy augusztusban volt, de ezért a tortáért megérte várni a tökéletes szülinapi receptre. Ez még egyszerűbb, mint a tavalyi, kevesebb, mint egy óra alatt megvan. Van benne csokikrém, mogyoróvaj meg pihe-puha piskóta meg persze sok-sok szeretet. 🙂 Cukormentes mogyoróvajas csokis torta!

Hirdetés

Hozzávalók (egy kisebb, 15 cm-es tortaformához):

  • 1 tojás szétválasztva
  • 25 + 50 g nyírfacukor (xilit)
  • csipet só
  • 40 ml tej
  • 40 ml olaj (kókuszolaj, pl.)
  • 1 tk sütőpor
  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 100 g mogyoróvaj (recept itt)
  • 120 g diabetikus tejcsokoládé
  • 100 ml habtejszín

Elkészítés:

  1. Miután a tojásokat szétválasztottuk és a sütőt előmelegítettük 175°C-ra alsó-felső sütésen, a fehérjét a csipet sóval habbá verjük, majd amikor már nem folyós, hozzáadunk 25 g nyírfacukrot és tovább verjük, amíg szép fényes és kemény nem lesz.
  2. A tojássárgáját a maradék xilittel (50 g) felverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat, utána pedig beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Homogénre keverjük, majd óvatosan alulról felfelé, körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjéből készült tojáshabot. (Ne mixerrel, mert azzal összetörik a hab.)
  3. Egy tortaformát alul kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a piskótát és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük: akkor jó, ha nem tapad a hústűre/fogpiszkálóra semmi). Egy késsel végigszaladunk a tortaforma oldalán és kiszedjük a sütit, utána pedig hagyjuk hűlni.
  4. Ha a piskóta hűlt egy picit, akkor kicsit megműtjük: a peremétől kb. 1,5-2 cm-re egy kisebb körben bevágjuk olyan 3 cm mélyen, de figyeljünk rá, hogy az alját ne vágjuk át. Ezt a kört, amit most rajzoltunk rá, felkockázzuk, így könnyebb lesz kiszedni a piskótát. Kvázi tálat készítettünk a tortalapból. A kiszedett piskótát összemorzsoljuk.
  5. A csokoládét gőz fölött (vagy ha sietnénk, akkor mikróban 20-30 másodperc alatt is tökre jó lesz) felolvasztjuk.
  6. A hideg habtejszínt tálas mixerben, kézi mixerrel -vagy gyúrósok sima habverővel- felverjük. Hozzácsorgatjuk a felolvasztott csokit, kb. két percig hagyjuk dermedni:
  7. Addig pedig a mogyoróvajjal kikenjük a lyukat a piskótában. A piskóta nagyon puha, szóval óvatosan egy kanál hátuljával próbáljuk meg elegyengetni. Ha frissen készítjük a mogyoróvajat, akkor pont jó kenhető és krémes még, ha hűtőből vesszük ki, pár másodpercig mikrózzuk meg. A mogyoróvajra pedig csorgassuk rá a csokikrémet. A maradék krémmel kenjük be a torta peremét és oldalát, végül pedig az összemorzsolt piskótával szórjuk meg. Rakhatunk még rá mogyorót is.

Egy-két TIPP:

piskótákhoz inkább a xilitet, vagyis nyírfacukrot ajánlom, sajnos eritrittel könnyen kiszárad/megkeményedik a tészta. Így azonban kicsit több szénhidráttal is kell számolnunk. 🙁

Ha még nincsen kész a mogyoróvajunk, akkor a házi, cukormentes verziómat ezen a linken találjátok, nettó 5 perc megcsinálni. 🙂 Ebből az adagból összesen 100 g-ot használunk a sütihez, szóval bőven marad még más projektre vagy kenyérre kenéshez. Sokáig eláll hűtőben.

Az ábra adatai csak tájékoztató jellegűek!

Még több torta recept vár itt!

cukormentes mogyoróvajas csokis torta

Én a mogyoróvajat most is „crunchy” változatban készítettem: hagytam benne nagyobb darabokat, így nem teljesen sima a krém.

cukormentes mogyoróvajas csokis torta

És már a fotózást is nehéz volt kivárni. 🙂

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük