teljes kiőrlésű fügés kosarak
Itt a füge szezon, ezt a receptet pedig már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, Lorraine Pascale-nál láttam. Eddig úgy tartottam, hogy nem szeretem a fügét, de nemrég kóstoltam még frissen, fáról szedve és nagyon bejött. Valószínűleg előtte csak az aszalt, geil formájával találkoztam, ami nem annyira nyerő. A teljes kiőrlésű fügés kosarak receptjéért kattints!
A receptben a liszteket és az édesítőszert változtattam meg, valamint a tölteléket is módosítottam arányaiban, továbbá egy nagy pite helyett kis kosárkákat készítettem. Kicsit körülményesebb és időigényesebb így, viszont a kosárkák nagyon adták magukat.
Hozzávalók (kb. 16 kosárkához):
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 50 g durumliszt
- 125 g hideg vaj, felkockázva
- csipet só
- 2 tojás sárgája
- 150 g habtejszín
- 150 g krémsajt
- 5 ek eritrit
- 6 db közepes méretű füge
- 5-6 levélke friss menta, felaprítva
- 1 marék pisztácia, apróra vágva
Elkészítés:
- Előveszünk egy turmixgépet. A liszteket a sóval és a vajjal morzsásra dolgozzuk. Átöntjük egy tálba, belerakjuk a két tojássárgáját és két kés segítségével, ollózó mozdulatokkal összekeverjük. Erre azért van szükség, mert így nem olvad fel a vaj a kezünk melegétől. A tésztából labdát formálunk és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. Ha túl száraz lenne a tészta, egy-egy evőkanál hideg vizet adunk hozzá.
- A tésztalabdát ezután 16 felé szedjük, és kibéleljük a formákat, majd 15 percre ismét a hűtőbe tesszük. Közben a sütőt előmelegítjük 175 °C-ra és nehezékeket készítünk: sütőpapírt négyzetekre vágjuk, megtöltjük babbal vagy lencsével, összecsomózzuk, majd ráhelyezzük a kosárkákra és így vakon sütjük kb. 20 percig.
- A krémsajtot tálba kanalazzuk, majd egy másik edényben felverjük a habtejszínt. A habot beleforgatjuk a sajtba, majd összekeverjük az eritrittel. Ebből kanalazunk a kosarakba, majd ráhelyezünk egy negyed fügét, megszórjuk a mentával és a pisztáciával.
Az ábra adatai csak tájékoztató jellegűek!
Még több pite receptet találsz ezen a linken.
Ha tetszett a teljes kiőrlésű fügés kosarak receptje és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂