mindenmentes vegán sajtos kréker

vegán sajtos kréker

Azt is írhatnám, hogy „sajtos”, így idézőjelekben, de akik egy keveset is, de már hallottak a vegán sajthelyettesítőről, tudják, hogy itt bizony a sörélesztőpehelyről van szó. Nagyon szeretem használni én is, bár fogyasztok sajtot emellett, de sokszor kiváltom a sörélesztőpehellyel. A mindenmentes vegán sajtos kréker receptjét a bejegyzésben megtalálod!

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. májusi számában is.

vegán sajtos kréker

Mi fogja össze a mindenmentes vegán sajtos kréker tésztáját?

Az egyik csodaalapanyag (vagy legalábbis én annak tartom) itt jön egy hosszú dobpergés, mielőtt felfedem a titkot: a tahini. Ennek köszönhetően egyébként jellegzetes íze is van, de én nagyon szeretem a szezámmagkrémet, szóval engem nem zavar. Tahiniből édességet is készíthetsz, itt mutatok is egy szuper receptet hozzá! Nagyjából a legtöbb nagyobb boltban, bioboltban, drogériéban kaphatsz, de magad is elkészítheted a tahinit otthon.

Hirdetés
mindenmentes vegán kréker

Meddig áll el?

Sokáig. Nagyon sokáig. Több hétig is tarthatod lezárható dobozban, szobahőmérsékleten, nem puhul meg és nem is romlik meg. Így bátran elkészítheted előre is és mindig lesz kéznél egy kis ropogtatnivaló a film mellé vagy csak úgy (mert miért kell folyton indok neki, nem igaz?). Ebből a mennyiségből kb. 100 db lesz, de ugye ez nagyban függ attól is, hogy mekkora méretűre vágjuk fel.

mindenmentes vegán kréker

Hozzávalók:

  • 100 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 10 g sörélesztőpehely
  • 1 csapott tk só
  • 1/2 tk őrölt pirospaprika
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 50 g tahini
  • 5 ek jéghideg víz
  • 5 g egész mák (daráltatlan)
  • 5 g szezámmag
Hirdetés

A mindenmentes vegán sajtos kréker elkészítésének lépései:

  1. A sütőt légkeveréses módban előmelegítjük 175 °C-ra.
  2. Aprító- vagy turmixgépbe tesszük a lisztet, a sörélesztőpelyhet, a sót, a pirospaprikát és a fokhagymaport. Néhány pulzálással összekeverjük.
  3. Hozzáadjuk a tahinit és evőkanalanként adagolva a vizet, minden evőkanál után alaposan összemixelve a géppel a masszát. Nem biztos, hogy az összes víz kell, ha összeállt a tészta, akkor már jó.
  4. Sütőpapíron pár mozdulattal átgyúrjuk, hogy ne legyenek leeső darabok, majd 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a mákkal, a szezámmaggal, és a sodrófát óvatosan átgörgetjük rajta, hogy a magok a tésztába nyomódjanak.
  5. Éles késsel vagy pizzavágóval tetszőleges méretű, kicsi négyzetekre vágjuk. Sütőpapírostól óvatosan tepsire csúsztatjuk (nem szükséges szétszedni őket), és 18-20 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűlve kínáljuk.

A mindenmentes vegán sajtos kréker tápanyagtartalma:

Energia: 736 kCal
Fehérje: 33,2 g
Zsír: 34,5 g
Szénhidrát: 72 g

A fenti adatok a teljes mennyiségre vonatkoznak és a szénhidrátdiéta elvei alapján lettek meghatározva. Az adatok csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

Hirdetés
mindenmentes kréker

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

2 Replies to “mindenmentes vegán sajtos kréker”

  1. Szia! Mennyire IR barát ez a recept? Finomnak tuti az, illetve több receptedet is próbáltam már, mndegyik isteni volt és beleillett az IR étrendbe. Mivel ebben nincs TKliszt, tanácstalan vagyok, te mit gondolsz? Köszönöm 🙂

    1. Szia, a zabpehelyliszt fogyasztható IR-ben, de egyénileg érdemes figyelni, hogy nálad hogyan működik.
      És köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek a receptek! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük