vegán túrógombóc kölesből, eperrel cukormentesen

vegán túrógombóc mindenmentesen

Egyszer egy munkahelyi ebédnél kaptam kóstolót egy vegán túrógombócból, és már akkor nagyon ízlett és tetszett, hogy mennyire hozza azt az ízvilágot, amit én a túró mellé párosítok. Most itthon is készítettem egy hasonlót: vegán túrógombóc (kölesgombóc), cukormentesen, a közepébe pedig epret rejtettem, az egészet pedig darált mandulába forgattam.

Hirdetés
cukormentes vegán epres túrógombóc

Mitől lesz vegán a vegán túrógombóc?

A rövid és troll válaszom az az, hogy attól, hogy nem tartalmaz semmilyen állati eredetű alapanyagot. De ennél gondolom többre vagy kíváncsi. 🙂 Túró helyett növényi tejjel készült, ízesített főtt kölesből áll a gombóc. Szinte bármilyen növényi tejet használhatunk hozzá, az én verzióm most mandulatejjel készült.

Hirdetés
epres vegán túrógombóc

Sokáig kell vele bíbelődni?

Minimális munkával jár, viszont a kölest érdemes előző este beáztatni. Így viszonylag sokáig tart az elkészítése, mert már előzőleg gondolnunk kell arra, hogy szeretnénk megcsinálni. Elviekben működik úgy is, ha a kölest nem áztatjuk be, én nem próbáltam még úgy. Maga a tényleges túrógombóc készítés viszont nem vesz túl sok időt igénybe, mindössze 30-45 perc alatt elkészül.

mindenmentes vegán túrógombóc

Hozzávalók (16 darabhoz):

  • 120 g köles
  • víz a főzéshez
  • 1 nagy csipet só
  • 1,2 dl cukrozatlan mandulatej
  • 1 csapott ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 kezetlen héjú citrom leve és héja
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 8 db közepes, vagy 16 db kisebb eper
  • 20 g darált mandula
Hirdetés

A vegán túrógombóc elkészítésének lépései:

  1. A kölest előző este megmossuk és beáztatjuk.
  2. A beáztatott kölest másnap átöblítjük és kicsit több, mint kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni, közepes lángon. Néha-néha megkeverjük.
  3. Ha már elfőtte a levét és megpuhult, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mandulatejet, édesítőszert, citromhéjat és citromlevet, vaníliát, majd visszatesszük a tűzre és alacsony lángon újra felfőzzük. Addig főzzük, amíg kellően sűrű, formázható nem lesz. Félretesszük pár percre, amíg meghűl annyira, hogy tudjunk vele dolgozni.
  4. Ha nagyobb eprünk van, félbevágjuk őket, a kisebb epreket egészben hagyjuk.
  5. Az epret/eperdarabot belerejtjük a kölesmasszába, gombócot formázunk belőle, majd meghempergetjük a darált mandulában.
Hirdetés

TIPP:

Ha a gombócokot kissé nedves kézzel formázzuk, könnyebb dolgunk lesz és könnyebb lesz őket meghempergetni a mandulában is.
A kölest pedig egy bögrében mérem ki, képzeletben bejelölöm, hogy meddig ér, és ugyanebből a pohárból öntöm fel a vízzel, így könnyebb kiszámolni, hogy mennyi az a kétszeres mennyiség.

A vegán túrógombóc tápanyagtartalma:

Energia: 40 kCal
Fehérje: 1,2 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 5,3 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 darab gombócra vonatkoznak és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól.

Még több vegán receptet találsz ide kattintva!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük