áfonyás citromos sütemény cukormentesen
Mindig azok a pillanatok szülik a legjobb recepteket, amikor felfedezel a hűtőben lejárat közeli alapanyagokat, most például görög joghurt volt itthon, amit nagyon muszáj volt már felhasználnom, az áfonya meg ilyenkor alapfelszereltség. Így született meg ez az áfonyás-citromos sütemény, ami egy összekutyulós-megsütős recept, a szokásos egyszerűen elkészíthető finomság, amit tőlem már megszokhattatok. 🙂
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. augusztusi számában is.
Milyen összetevőkből áll ez az áfonyás-citromos sütemény?
Alapja a görög joghurt és a teljes kiőrlésű liszt no meg jóóó sok citrom és áfonya. Ha nem vagy annyira citrom és savanyúság párti, mint én, akkor picit kevesebbet tegyél a citromléből, de szerintem így a tuti. (Egyszer lehet kellene csinálnom egy felmérést a citrom használatáról a receptekben. 🧐) Ezekből az alapanyagokból egy durván szaftos, savanykás-édes kenyér készül.
Elkészíthető-e gluténmentesen ez az áfonyás-citromos sütemény?
Gluténmentes liszttel nem próbáltam, így nem tudom biztosra mondani, hogy működik-e. Zabpehelyliszttel lehet próbálkozni, szerintem tömörebb lesz tőle a végeredmény. Egyéb lisztekkel nem kísérleteznék ebben a formában.
A görög joghurt lecserélhető-e az áfonyás-citromos sütemény receptben?
Ma már azért szerintem mindenhol lehet kapni görög joghurtot, emlékszem, hogy pár éve még nekem is vadásznom kellett és voltak ilyen-olyan tuti lelőhelyeim, ahol aranyáron lehetett kapni. Ha nincs görög joghurtod, sima joghurttal is elkészítheted, ízében és állagában lesz egy kicsit más tőle a sütemény, illetve a zsírossága miatt valószínű a mennyiségén is változtatni kell.
Áfonya helyett milyen más gyümölccsel érdemes próbálkozni?
Első tippre azt mondanám, hogy ez így a tuti, de málna, eper és meggy működhet még jól benne. Mindenképp valami bogyós, vagy áfonya-méretű gyümivel kísérleteznék, ami kicsit fanyarabb. Ha kipróbálod más gyümölccsel, írd meg nekem a tapasztalataidat! 🙂
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 120 g görög joghurt
- 50 g kókuszolaj
- 50 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 1 tk vaníliakivonat vagy -aroma
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb bio citrom
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 g finomliszt + 1 ek az áfonyákhoz
- 1/2 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 125 g áfonya
Az áfonyás-citromos sütemény elkészítésének lépései:
- A sütőt légkeveréses módban előmelegítjük 175 °C-ra. Egy 22×12 cm-es kenyérformát használunk: a sütőformát sütőpapírral béleljük úgy, hogy a papír kicsit túllógjon a formán, így könnyebb lesz kivenni a süteményt.
- A tojást, a joghurtot, a kókuszolajat, az édesítőszert, a vaníliát, a megmosott citrom reszelt héját és kifacsart levét alaposan elkeverjük.
- A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral és a sóval. A joghurtos keverékbe szórjuk, majd spatulával az egészet átforgatjuk. (A joghurt minőségétől függően még 1 evőkanálnyival lazíthatjuk a tésztát – erre akkor lehet szükség, ha szilárdabb, kevésbé folyós a joghurt.)
- Az áfonyát megforgatjuk az egy evőkanál lisztben, a masszához adjuk, és pár mozdulattal belekeverjük.
- Az előkészített formába simítjuk, és 45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár perc után kiemeljük a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletekre vágva kínáljuk.
Az áfonyás-citromos sütemény tápanyagtartalma:
Energia: 64 kCal
Fehérje: 3,1 g
Zsír: 1,4 g
Szénhidrát: 9,4 g
A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, egy elvi szeletre vonatkoznak (16 szelet esetén). A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használaktól. A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek!
Még több áfonyás receptért kattints ide!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.