mákosguba-torta meggyel, glutén- és cukormentesen

gluténementes mákos guba

Igaz, nincs karácsony, de egy mákosguba-torta szerintem bármikor jöhet! Főleg, ha egy kis meggyel van megbolondítva. A recept az Eden Premiummal való együttműködésem kapcsán születetett. A torta alapjául szolgáló kiflit az új Bake-Free Szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverékből készítettem, és le a kalappal előtte: nem lehet megmondani, hogy nem hagyományos kifliből készült a sütemény!

Hirdetés

A tortához a lisztkeveréket az Eden Premium biztosította. (szponzorált tartalom)

cukormentes mákos guba

Milyen lisztből készül a mákosguba-torta?

Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett lisztkeveréket használtam a kiflikhez. A Bake-Free Szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverék köles-, quinoa-, teff-, arany lenmaglisztet és rostokat (bambuszrost liszt, útifű maghéj liszt) tartalmaz, így a gluténmentes, mindenmentes és vegán étrendbe is beilleszthető.
(Természetesen, ha te sima kifliből szeretnéd elkészíteni a receptet, úgy is működik, de elképzelhető, hogy kicsit több folyadékra lesz szükséged!)

mákosguba-torta

Hogyan kell összeállítani a tortát?

A tortához szikkadt kifliket használunk, ez adja az alapot. Egy klasszikus mákos guba réteg kerül alulra, erre jön a meggy, végül pedig az édes tojáshab. Teljesen úgy járunk el vele, mint a hagyományos gubatortánál. A mákos guba réteget egyébként elősütöttem, ezután került rá a gyümölcs.

Még több torta receptet találsz ide kattintva!

cukormentes gluténmentes mákosguba-torta

Mire kell odafigyelni a mákosguba-torta elkészítésénél?

A lisztkeverékből készült kiflik kicsit kevesebb folyadékot vesznek fel, és miután összekevertük a mákkal és a tejes főzettel, 5-10 percig érdemes állni hagyni, mielőtt a tortaformába töltenénk. Ha sütőkeretet/-karikát (alj nélküli formát) használunk, akkor a formát kívülről is burkoljuk be, így nem folyik ki a plusz folyadék, tehát nem lesz száraz a végeredmény.
Fontos, hogy a meggyet alaposan csepegtessük le. Ha fagyasztott meggyet használunk, akkor olvasszuk ki, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Ha túl nedves marad a meggy, eláztathatja az alapot.
A tojáshabot verjük keményre és fényesre az édesítőszerrel, így lesz szép a végeredmény.

Hirdetés
mákosguba-torta

Mi a cukormentes tojáshab titka?

Ugyanúgy készítjük, és ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni, mintha cukros változatban vernénk fel. A fehérjébe ne kerüljön a sárgájából, a tál ne legyen zsíros, különben a tojásfehérje nem verődik fel. Én mindig teszek egy csipet sót a fehérjébe, de előfordul, hogy egy-két csepp citromlé is kerül bele.
Először alacsony fokozaton kezdd el verni a tojásfehérjét, majd ha már buborékos-habos, akkor kapcsolhatsz magasabb fokozatra is. Ha már teljesen fehér hab készült belőle, akkor add hozzá az édesítőt, és további 1-3 percig verd, amíg fényes és stabilabb habot nem kapsz belőle.
Úgy tudod ellenőrizni, hogy megfelelő-e, ha fejjel lefelé fordítod a tálat, és nem csúszik ki belőle a hab.

mákos guba

Hozzávalók (20 cm-es tortához):

a kiflihez:

a tejes-mákos keverékhez:

  • 5 dl tej (növényi tejre is cserélhető)
  • 40 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 teáskanál vaníliaaroma vagy -kivonat
  • 4 dl tejszín (30%-os, állati tejszín)
  • 3 tojás sárgája
  • 200 g darált mák

a tetejére:

  • 350 g magozott meggy
  • 3 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
Hirdetés

A mákosguba-torta elkészítésének lépései:

  1. A kifliket elkészítjük a csomagoláson és a honlapon található recept szerint. Én előző este sütöttem meg őket, és egész éjszakára a pulton hagytam őket. Ebből a mennyiségből 6 db kifli készül.
  2. Másnap a tejet felforraljuk folyamatos kevergetés mellett az édesítőszerrel, vaníliával.
  3. Lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a hideg tejszínt, majd beleütjük a tojások sárgáit, és egy habverővel elkeverjük. (Ne legyen túl forró a tej, különben rántottát csinálunk.)
  4. A kifliket felszeleteljük kb. fél cm-es szeletekre, egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a mákot, majd ráöntjük a tejes keveréket, és átforgatjuk, hogy mindenhova jusson mindenből. 5-10 percig állni hagyjuk.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, alsó-felső sütésmódban, és egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Én tortakarikát használtam, ezt kívülről is bebugyoláltam.
  6. A mákos gubát a tortaformába kanalazzuk, elrendezzük úgy, hogy egyenletes legyen mindenhol, majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
  7. A sütési idő lejárta előtt kevéssel a tojásfehérjéből, sóból kemény habot verünk. Hozzáadjuk az édesítőszert is, és további 1-3 percig verjük, amíg fényes, stabil habot nem kapunk.
  8. A 20 perces sütési idő lejárta után kivesszük a tortát, a sütő hőfokát levesszük 175 °C-ra (alsó-felső). Az alaposan lecsöpögtetett meggyet elrendezzük a mákos guba tetején, végül rákenjük a tojáshabot. Cifrázhatjuk, de kenhetjük teljesen egyenletesen is, ahogyan szeretnénk.
  9. További 13-15 percig sütjük, amíg a tojáshab teteje szépen megbarnul. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Hirdetés

A mákosguba-torta tápanyagtartalma:

Energia: 306 kCal
Fehérje: 9,6 g
Zsír: 20,1 g
Szénhidrát: 9,1 g

A fenti adatok 1 szeletre vonatkoznak 12 szelet esetén, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így az itt közölt tápanyagtartalom kizárólag tájékoztató jellegű!

gluténmentes cukormentes mákos guba

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük