mákosguba-torta meggyel, glutén- és cukormentesen
Igaz, nincs karácsony, de egy mákosguba-torta szerintem bármikor jöhet! Főleg, ha egy kis meggyel van megbolondítva. A recept az Eden Premiummal való együttműködésem kapcsán születetett. A torta alapjául szolgáló kiflit az új Bake-Free Szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverékből készítettem, és le a kalappal előtte: nem lehet megmondani, hogy nem hagyományos kifliből készült a sütemény!
A tortához a lisztkeveréket az Eden Premium biztosította. (szponzorált tartalom)
Milyen lisztből készül a mákosguba-torta?
Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett lisztkeveréket használtam a kiflikhez. A Bake-Free Szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverék köles-, quinoa-, teff-, arany lenmaglisztet és rostokat (bambuszrost liszt, útifű maghéj liszt) tartalmaz, így a gluténmentes, mindenmentes és vegán étrendbe is beilleszthető.
(Természetesen, ha te sima kifliből szeretnéd elkészíteni a receptet, úgy is működik, de elképzelhető, hogy kicsit több folyadékra lesz szükséged!)
Hogyan kell összeállítani a tortát?
A tortához szikkadt kifliket használunk, ez adja az alapot. Egy klasszikus mákos guba réteg kerül alulra, erre jön a meggy, végül pedig az édes tojáshab. Teljesen úgy járunk el vele, mint a hagyományos gubatortánál. A mákos guba réteget egyébként elősütöttem, ezután került rá a gyümölcs.
Még több torta receptet találsz ide kattintva!
Mire kell odafigyelni a mákosguba-torta elkészítésénél?
A lisztkeverékből készült kiflik kicsit kevesebb folyadékot vesznek fel, és miután összekevertük a mákkal és a tejes főzettel, 5-10 percig érdemes állni hagyni, mielőtt a tortaformába töltenénk. Ha sütőkeretet/-karikát (alj nélküli formát) használunk, akkor a formát kívülről is burkoljuk be, így nem folyik ki a plusz folyadék, tehát nem lesz száraz a végeredmény.
Fontos, hogy a meggyet alaposan csepegtessük le. Ha fagyasztott meggyet használunk, akkor olvasszuk ki, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Ha túl nedves marad a meggy, eláztathatja az alapot.
A tojáshabot verjük keményre és fényesre az édesítőszerrel, így lesz szép a végeredmény.
Mi a cukormentes tojáshab titka?
Ugyanúgy készítjük, és ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni, mintha cukros változatban vernénk fel. A fehérjébe ne kerüljön a sárgájából, a tál ne legyen zsíros, különben a tojásfehérje nem verődik fel. Én mindig teszek egy csipet sót a fehérjébe, de előfordul, hogy egy-két csepp citromlé is kerül bele.
Először alacsony fokozaton kezdd el verni a tojásfehérjét, majd ha már buborékos-habos, akkor kapcsolhatsz magasabb fokozatra is. Ha már teljesen fehér hab készült belőle, akkor add hozzá az édesítőt, és további 1-3 percig verd, amíg fényes és stabilabb habot nem kapsz belőle.
Úgy tudod ellenőrizni, hogy megfelelő-e, ha fejjel lefelé fordítod a tálat, és nem csúszik ki belőle a hab.
Hozzávalók (20 cm-es tortához):
a kiflihez:
- 250 g Bake-Free Szénhidrátcsökkentett arany kenyér lisztkeverék
- 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
- 5 g himalája só
- 350 g langyos víz
- 12,5 g friss élesztő
a tejes-mákos keverékhez:
- 5 dl tej (növényi tejre is cserélhető)
- 40 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 teáskanál vaníliaaroma vagy -kivonat
- 4 dl tejszín (30%-os, állati tejszín)
- 3 tojás sárgája
- 200 g darált mák
a tetejére:
- 350 g magozott meggy
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
A mákosguba-torta elkészítésének lépései:
- A kifliket elkészítjük a csomagoláson és a honlapon található recept szerint. Én előző este sütöttem meg őket, és egész éjszakára a pulton hagytam őket. Ebből a mennyiségből 6 db kifli készül.
- Másnap a tejet felforraljuk folyamatos kevergetés mellett az édesítőszerrel, vaníliával.
- Lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a hideg tejszínt, majd beleütjük a tojások sárgáit, és egy habverővel elkeverjük. (Ne legyen túl forró a tej, különben rántottát csinálunk.)
- A kifliket felszeleteljük kb. fél cm-es szeletekre, egy nagy tálba tesszük, rászórjuk a mákot, majd ráöntjük a tejes keveréket, és átforgatjuk, hogy mindenhova jusson mindenből. 5-10 percig állni hagyjuk.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, alsó-felső sütésmódban, és egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Én tortakarikát használtam, ezt kívülről is bebugyoláltam.
- A mákos gubát a tortaformába kanalazzuk, elrendezzük úgy, hogy egyenletes legyen mindenhol, majd az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
- A sütési idő lejárta előtt kevéssel a tojásfehérjéből, sóból kemény habot verünk. Hozzáadjuk az édesítőszert is, és további 1-3 percig verjük, amíg fényes, stabil habot nem kapunk.
- A 20 perces sütési idő lejárta után kivesszük a tortát, a sütő hőfokát levesszük 175 °C-ra (alsó-felső). Az alaposan lecsöpögtetett meggyet elrendezzük a mákos guba tetején, végül rákenjük a tojáshabot. Cifrázhatjuk, de kenhetjük teljesen egyenletesen is, ahogyan szeretnénk.
- További 13-15 percig sütjük, amíg a tojáshab teteje szépen megbarnul. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
A mákosguba-torta tápanyagtartalma:
Energia: 306 kCal
Fehérje: 9,6 g
Zsír: 20,1 g
Szénhidrát: 9,1 g
A fenti adatok 1 szeletre vonatkoznak 12 szelet esetén, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így az itt közölt tápanyagtartalom kizárólag tájékoztató jellegű!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂