sült joghurttorta cukor- és gluténmentesen

joghurttorta

Imádom a könnyű sütiket. Azokat, amiket könnyű elkészíteni, és azokat, amik állagra is olyan könnyűek, mintha egy felhőbe harapnék. Ez a sült joghurttorta mindkét értelemben megfelel ennek. Gyorsan össze lehet kutyulni, nem jár túl sok mosatlannal, és nagyon finom is. Ízlés szerint dekorálható, variálható.

Hirdetés
joghurttorta

Milyen joghurtból készül a sült joghurttorta?

Ehhez a süteményhez görög joghurtot használtam. Mindenképpen olyan joghurtot válassz hozzá, ami nem folyós, hanem „megáll”, mint a görög joghurt. Másfélével nem próbáltam, így sajnos arról nem tudok biztosan nyilatkozni, hogy milyen lenne vele.

Még több joghurtos receptet találsz ide kattintva!

sült joghurttorta

Kerül-e valamilyen liszt a „tésztájába”?

Igen, egy kevés gluténmentes zabpehelyliszt került bele. Ezt kiválthatod teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölyliszttel is, ha csak az van kéznél, kicsit „szemcsésebb” lesz a kinézete a sütinek (ha nem fontos a gluténmentesség). Nem diétázóknak: a recept finomliszttel (és durumliszttel) is működik.

Hirdetés
cukormentes joghurttorta

Milyen dekorációval készül?

Erre most tejszínhab és friss gyümölcs került, de bármilyen más dekorral is készítheted. Használhatsz például liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsöt is, illetve csokiforgáccsal is díszítheted. A gyümölcsök tök jól állnak neki, de egyébként magában is nagyon-nagyon finom a torta, így ha nem zavar a kissé rusztikus kinézete, akkor nyugodtan hagyd dísz nélkül.

gluténmentes torta

Nem verődik fel a tejszínhab, mit csinálok rosszul?

Ha a receptben azt látod, hogy habtejszín, az nálam a cukrozatlan, min. 30%-os zsírtartalmú tejszínt jelenti. A főzőtejszín alacsonyabb zsírtartalmú, és sajnos soha nem fogsz belőle habot verni. A növényi készítményekről nem tudok nyilatkozni ebben az esetben. Hogy biztosan felverődjön a hab, a habtejszínnek hidegnek kell lennie. Én mindig hűtőben tartom, így ha kell, akkor rögtön tudom is használni. Ha tudod, akkor a habverőket és a tálat tedd hűtőbe használat előtt!
A habtejszínt nagyon könnyű túlverni, erre is oda kell figyelni, mert nagyon könnyen lesz belőle vaj.

cukormentes torta

Hozzávalók (17/18 cm-es tortához):

a tortához:

  • 3 tojás
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 csipet só
  • 500 g natúr görög joghurt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
  • 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor

a tetejére:

  • 1 dl habtejszín (min. 30%-os, cukrozatlan tejszín)
  • egy nagy marék friss gyümölcs
Hirdetés

A sült joghurttorta elkészítésének lépései:

  1. A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütésmódban 160 °C-ra. Egy 17/18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral (alul és oldalt is).
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  3. A tojássárgákat az édesítővel addig verjük egy kézi mixerrel, amíg világos lesz és megnő a térfogata (kb. 4-8 perc a géptől függően).
  4. Hozzáadjuk a görög joghurtot és a vaníliát, majd eldolgozzuk a krémet.
  5. Beleszórjuk a sütőporral elkevert zabpehelylisztet is, és a géppel egyneművé keverjük.
  6. Egy spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot 2-3 részletben (a hab ne törjön össze).
  7. Az előkészített formába töltjük és az előmelegített sütőben kb. 45-55 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában hűlni egy keveset, majd teljesn kihűtjük díszítés előtt.
  8. A tejszínből habot verünk, rákanalazzuk a tortára és a gyümölcsökkel ízlés szerint díszítjük.
Hirdetés

A sült joghurttorta tápanyagtartalma:

Energia: 117 kCal
Fehérje: 5,4 g
Zsír: 7 g
Szénhidrát: 7,5 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat, egy szeletre vonatkoznak 8 szelet esetén (díszítés nélkül). A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el.

cukormentes joghurttorta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük