citromos mandulatorta (glutén-, laktóz- és cukormentes)

mandulatorta

Ez a citromos mandulatorta a mandulatorták királynője! Isteni szaftos, mandulás, enyhén citromos – pont amennyire kell. Ha mandulatorta, akkor szerintem mindannyiunknak a kék-sárga áruház mandulatortája ugrik be, és nem ez. Öreg hiba! Van ez is annyira finom, ráadásul ez is gluténmentes. Laktóz- és cukormentes is.

Hirdetés
cukormentes mandulatorta

Milyen összetevőkből áll a citromos mandulatorta?

A torta alapja a mandulaliszt. Került bele még ugyan egy kis keményítő (tápióka, étkezési, stb.), de más lisztet nem tartalmaz. Ezen kívül a zamatát az olívaolaj és a friss citrom adja meg. A receptben emellett tojás van még és egy-két „segédanyag”, mint a vanília, só, sütőpor. Isteni mandulás, és roppanós a tojáshabnak és tetejére szórt szeletelt mandulának köszönhetően, belül pedig puha és szaftos.

Még több gluténmentes receptet találsz ide kattintva!

gluténmentes torta

Milyen összetevőt mivel válthatok ki a receptben?

Őszintén szólva nem nagyon szeretem ezeket a kérdéseket, mert a receptjeim nem véletlenül készülnek azokkal az összetevőkkel, amikkel. Ebben az esetben más lisztekről nem tud nyilatkozni, tök más torta lenne mandulaliszt nélkül. Az olívaolaj is a zamat miatt kell bele, ha gondolod, helyettesítsd étolajjal vagy kókuszolajjal, de szerintem közel sem lesz olyan jó és finom a végeredmény, és garantálni sem tudom, hogy működni fog, mert kicsit mások ezek az olajok is.
Pontosan ezért kombinálok kétféle édesítőt a receptben.

Hirdetés
cukormentes torta

Hogyan kell a tojáshabot felverni?

A receptben külön verjük fel a tojásfehérjékből a habot. A titka az, hogy ne kerüljön bele a sárgájából, illetve ne legyen zsíros a tál vagy az eszközök. Én mindig teszek egy csipet sót és egy-két csepp citromlevet a tojáshabba. Először alacsonyabb fokozaton kezdem verni, majd ha már buborékos-habos, akkor kicsit magasabb fokozatra kapcsolok. Ha már teljesen kifehéredett, és habnak néz ki, akkor adom hozzá az édesítőszert, és további pár percig verem, amíg fényes lesz.
Úgy tudod ellenőrizni, hogy jó-e már a tojáshab, ha fejjel lefelé tartod a tálat, és nem csúszik ki belőle.

citromos mandulatorta

El lehet-e készíteni előre a mandulatortát?

Igen! Sőt, kifejezetten ajánlott is, mert másnap a torta sokkal finomabb! (Pedig nem hittem volna, hogy lehet még fokozni.) Csak tedd lezárható, műanyag tortahordozóba, miután sütés után teljesen kihűlt.

cukormentes gluténmentes torta

Hozzávalók (egy 17/18 cm-es tortához):

  • 1,2 dl olívaolaj
  • 130 g eritrit
  • 1 bio citrom leve és finomra reszelt héja
  • 4 tojás
  • 1-1 csipet só
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
  • 200 g mandulaliszt
  • 20 g étkezési keményítő (tápióka, kukorica, burgonya, stb.)
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 20 g szeletelt mandula
Hirdetés

A citromos mandulatorta elkészítésének lépései:

  1. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra, alsó-felső sütésmódban. Egy 17/18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral alul és oldalt.
  2. A tojásfehérjékből 1 csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habot verünk. Ha már hab, akkor hozzáadjuk a 20 g 1:4 édesítőszert, és további pár percig verjük, amíg fényes lesz.
  3. Az eritritet elkeverjük az olívaolajjal, citromlével és -héjjal, vaníliával és a tojások sárgáival.
  4. Hozzáadjuk a sütőporral, egy csipet sóval, keményítővel elkevert mandulalisztet és alaposan beledolgozzuk, hogy egynemű legyen.
  5. A tojáshab egyharmadával elkeverjük, majd a maradék habot két részletben óvatosan beleforgatjuk egy spatula segítségével.
  6. Az előkészített formába öntjük, megszórjuk a szeletelt mandulával és kb. 65-70 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon barnulna a teteje mielőtt még elkészült, akkor egy alufóliával fedjük le.
  7. Hagyjuk a formában hűlni 10-15 percet, majd sütirácsra téve teljesen kihűtjük.
Hirdetés

A citromos mandulatorta tápanyagtartalma:

Energia: 274 kCal
Fehérje: 8 g
Zsír: 24,9 g
Szénhidrát: 2,3 g

A fenti adatok 10 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb., és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el.

mandulatorta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük