cukormentes crumble nektarinnal

cukormentes nektarinos crumble

Fontos kérdés: fagyival vagy fagyi nélkül? Bárhogy is döntesz, mutatok egy tökéletes cukormentes crumble alapot, most barackkal/nektarinnal. A recept alapból nem gluténmentes, viszont a bejegyzésben adok tippet a gabona kiváltására. Kerülj beljebb! 🙂

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júliusi számában is.

cukormentes crumble

Térjünk is a tárgyra: hogyan gluténmentesíthető a recept?

A sütemény alapból teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült. Nekem ez az egyik kedvenc nem gluténmentes lisztfajtám, lehetőség szerint mindig ezt használom. Az esetek 99,9%-ában kiváltható teljes kiőrlésű búzalisztre. Ha gluténmentes étkezést folytatsz, akkor ebben a receptben egészen nyugodtan cseréld le a teljes kiőrlésű lisztet gluténmentes zabpehelylisztre. Nyugodtan használd ugyanazt a mennyiséget, amit a recept ír. A crumble-ben ezen kívül zabpelyhet használok még, ebből is találsz jelöltem gm-et.

Hirdetés
teljes kiőrlésű crumble

Szeretném vegánná varázsolni a cukormentes crumble receptet. Lehet?

Az egyik fő eleme a crumblenek a vaj. Sajnos a vegán alternatívákkal nem vagyok tisztában. Kókuszzsírral és margarinnal nem teszteltem a receptet, így nem tudom, hogy milyen végeredménye lenne. A recepthez nincs szükség tojásra sem, így egyedül a vajat kell cserélned benne. Ha esetleg kipróbálod más alternatív alapanyaggal, írd meg nekem a végeredményt! 🙂

nektarinos crumble

Hozzávalók:

  • 6 nektarin vagy barack (összesen kb. 600 g)
  • 1/2-1 ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 85 g eritrit
  • 1 csipet só
  • 70 g hideg vaj + kevés a formához
  • 50 g nagyszemű zabpehely
Hirdetés

A cukormentes crumble elkészítésének lépései:

  1. A nektarint alaposan megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Kb. 1/2 cm vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk az édesítőszerrel, a fahéj felével, és hozzáadjuk a vaníliát – ha édesebb a gyümölcs, kevesebb édesítőszert teszünk hozzá. Az egészet óvatosan átforgatjuk.
  2. Aprítógépbe mérjük a lisztet, az eritritet, a sót és a maradék fahéjat, majd pár pulzálással összekeverjük.
  3. Belekockázzuk a hideg vajat, és néhány pulzálással morzsásra dolgozzuk. Végül evőkanállal beleforgatjuk a zabpelyhet.
  4. Kb. 21×26 cm-es ovális vagy tetszőleges kerámiaformát leheletvékonyan kivajazunk. Elrendezzük benne a gyümölcsöt, majd egyenletesen beterítjük a morzsával.
  5. Előmelegített, 190 °C-os, légkeveréses sütőben 30 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.
Hirdetés

A cukormentes barackos/nektarinos crumble tápanyagtartalma:

Energia: 1126 kCal
Fehérje: 24,7 g
Zsír: 59,2 g
Szénhidrát: 109,8 g

A fenti adatok a teljes mennyiségre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek!

Még több gyümölcsös receptet találsz ide kattintva!

barackos crumble

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük