cukormentes jégkrém kék áfonyával

cukormentes áfonyás jégkrém

Hogyan kerül egy jégkrémbe alkohol? És mennyi összetevőből áll ez a cukormentes jégkrém? Mennyire egyszerű, mennyire bonyolult? Ezekre a kérdésekre mind választ adok a bejegyzésben! (Amúgy isteni frissítő, de ezt szerintem mondanom sem kell!)

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. augusztusi számában is.

cukormentes áfonyás jégkrém

Megakadt a szemed az alkoholon, ugye?…miért kell bele? – kérdezed.

Az alkoholt teljesen el is hagyhatod, mindössze azért van szükség rá, hogy ne fagyjon teljesen kristályosra a jégkrémben megbújó víz. Gondolom te sem szereted, amikor a házi jégkrémedben akkora és olyan jégkristályok vannak, hogy az az érzésed támad: fagyi helyett inkább az aszfaltot nyalogatod. Erre a megoldás egy kis kanálka semleges ízű alkohol, amit jól bele kell keverni a krémbe. (Ezt a mennyiséget nem is lehet kiérezni belőle.)

cukormentes fagyi

Mennyi az a minimális összetevő, amire a cukormentes jégkrém elkészítéséhez szükség van?

Ha a legalapvetőbb dolgokat nézzük és tegyük fel, nem vagy nagyon édesszájú, akkor két összetevő is elég hozzá: áfonya és görög joghurt. Viszont ha vágysz minimális édesítésre, elvégre a görög joghurt savanyú és az áfonya is egy fanyar gyümölcs, akkor javaslom az édesítőszer (vagy cukor/méz – ha élsz ilyenekkel) használatát. Egyébként olyan plusz alapanyagok vannak még benne, mint a citromlé, vanília és az előbb már említett alkohol, amik tökéletesítik a végeredményt.

áfonyás jégkrém cukormentesen

Lekvárt vagy friss gyümölcsöt érdemes használni a cukormentes jégkrém elkészítésénél?

Bármelyiket választhatod! Én cukormentes lekvárral dolgoztam, ezt egyszerűen megmelegítettem, hogy folyós legyen és könnyebben a görög joghurtos krémbe lehessen keverni. Ha friss gyümölcsöd van (most van szezon, szóval biztos találsz a boltokban, piacon), akkor gyorsan egy kevés édesítőszerrel főzhetsz gyors „lekvárt”: tedd fel közepes lángon egy kis lábasban rotyogni a gyümölcsöt egy kevés édesítőszerrel, és amikor már levet eresztett és összeestek a szemek, akkor készen is vagy! Botmixerrel rásegíthetsz, de látod, az enyémben is vannak gyümölcsdarabok, szerintem úgy izgi!
(Fagyasztott áfonyával is működik a fentebbi eljárás!)

Hirdetés
fagyi cukormentesen

Hozzávalók (4 darabhoz):

  • 200 g görög joghurt
  • 1 csapott tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat vagy -aroma
  • 1 tk vodka (elhagyható)
  • 50 g cukormentes áfonyalekvár (vagy áfonya, tipp fentebb)
Hirdetés

A cukormentes jégkrém elkészítésének lépései:

  1. Nagyon egyszerű, úgyhogy először is nyugi! 🙂 Készítsd elő a formákat szépen, hogy a végén már ne kelljen ezzel szórakozni.
  2. A görög joghurtban elkeverjük az édesítőszert, a citromlevet, a vaníliát és az alkoholt.
  3. Az áfonyalekvárt 2 egyenlő részre osztjuk, és kisebb tálkákba tesszük. Az egyikbe 1-2 evőkanálnyit, a másikba a maradék joghurtos massza felét keverjük.
  4. Egyenlő arányban a jégkrémformákba kanalazzuk a legsötétebb krémet, majd erre a világosabb, végül a maradék joghurtot adagoljuk. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
Hirdetés

A cukormentes jégkrém tápanyagtartalma:

Energia: 58 kCal
Fehérje: 2 g
Zsír: 3,8 g
Szénhidrát: 3,8 g

A fentiek a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 jégkrémre vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. Az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Még több nyári receptet találsz ide kattintva!

15 perces gyümölcsfagyi recept

Ha tetszett ez a cukormentes jégkrém és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük