villámgyors írós pogácsa (teljes kiőrlésű)

teljes kiőrlésű pogácsa

Biztos vannak köztetek, akik még emlékeznek arra a bizonyos csokira, amit úgy reklámoztak, ahogy én fogom ezt a villámgyors írós pogácsa receptet: ronda, de finom. Fél óra alatt elkészül, sütéssel együtt, ha van kéznél író és a fagyasztóban pihen egy tömb vaj. A recept a bejegyzésben olvasható.

Hirdetés
villámgyors pogácsa

Kell-e élesztő a villámgyors írós pogácsa elkészítéséhez?

Bár a boltok polcai roskadoznak az élesztőtől a liszt- és élesztőpánik után, elgondolkodom rajta, hogy hova fog kerülni az a rengeteg alapanyag, amiket most már senki sem vásárol meg. 🙁 Ehhez a recepthez nincs szükség élesztőre, a tésztája sütőporos, így keleszteni sem kell – ezért a neve.

Hirdetés
teljes kiőrlésű pogácsa

Elkészíthető-e gluténmentes lisztből a villámgyors írós pogácsa?

Gluténmentes liszttel nem próbáltam a receptet, így nem tudom biztosan állítani, hogy működik-e vele, vagy sem. Én adtam hozzá egy kevés búzasikért, megszokásból, de a receptben teljes mértékben elhagyható, olyan kis mennyiségről van szó (kb. egy fél evőkanálnyi – 10 g). Kipróbálhatod a receptet zabpehelyliszttel, valószínűleg tömörebb és kisebbek lesznek a pogácsák vele, így én mindenképpen keverném finomliszttel is.

villámgyors írós pogácsa

Nincsen íróm, mit tegyek?

Semmi gond, hiszen én is magam készítem otthon. A receptben is ezt a megoldást találod meg. A megadott mennyiségű tejhez citromlevet adok, majd hagyom őket állni, amíg szépen összerántja a tejet. Vizezett tejszínnel is elkészítheted, úgy nem kell számolnod a tej szénhidráttartalmával (szénhidrátdiéta esetén, és ez nem minősül dietetikai tanácsadásnak :D).

teljes kiőrlésű írós pogácsa

Hozzávalók (12 nagyobb darabhoz):

  • 100 g fagyasztott vaj
  • 1,6 dl tej
  • 1,5 ek citromlé
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 90 g finomliszt
  • 10 g búzasikér (10 g finomliszttel helyettesíthető)
  • 3/4 tk só
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tojás
Hirdetés

A villámgyors írós pogácsa elkészítésének lépései:

  1. A vajat minimum fél órára fagyasztóba tesszük.
  2. A tejhez vagy vizezett tejszínhez hozzáadjuk a citrom levét és félretesszük legalább 15 percre. (Ekészíthetjük akkor is, amikor a vajat a fagyasztóba dobjuk, semmi baja nem lesz a felhasználásig.)
  3. A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütésmódban 190 °C-ra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  4. A liszteket elkeverjük a sikérrel (opcionális), sóval és sütőporral.
  5. Egy nagy lyukú reszelőn belereszeljük a vajat, majd átforgatjuk gyors mozdulatokkal.
  6. Hozzáadjuk az írót és kézzel összedolgozzuk, éppen csak, nem kell sokáig bizgerélni, nehogy felolvadjon a tésztában a vaj.
  7. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és kézzel lenyomkodjuk úgy, hogy egy nagyjából 10×20 cm-es téglalapot kapjunk. Ezt a téglalapot a hosszabb oldalánál fogva háromba hajtjuk: a jobb oldalát behajtjuk, majd a baloldalt ráhajtjuk erre. Újra lelapítjuk egy 10×20 cm-es téglalappá, majd lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (Összesen 12 nagyobb darab lesz ebből a mennyiségből.)
  8. Az előkészített tepsire sorakoztatjuk őket, távol egymástól, lekenjük az enyhén felvert tojással, majd az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

forrás: www.biggerbolderbaking.com

Hirdetés

A villámgyors írós pogácsa tápanyagtartalma:

Energia: 156 kCal
Fehérje: 4,2 g
Zsír: 7,1 g
Szénhidrát: 17,4 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 db pogácsára vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. Ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több sós receptet találsz ide kattintva!

villámgyors írós pogácsa

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

2 Replies to “villámgyors írós pogácsa (teljes kiőrlésű)”

  1. Szia, sose próbáltam még pogit sütni tk. lisztből, és kicsit félek milyen lesz az állaga. Annyi lenne a kérdésem hogy ezek a pogik is olyan puhák, mint a fehérlisztes társaik?

    1. Olyan könnyű és puha sajnos nem lesz, sok függ a liszttől is, vannak olyan teljes kiőrlésű lisztek, amikkel én sem szeretek dolgozni. 🙂 De nem lesz kőkemény, viszont nem lesz teljesen olyan sem, mint a fehérlisztes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük