nektarinos mini galette (teljes kiőrlésű, cukormentes)

nektarinos/barackos galette

Kicsit télies hangulatúra sikerült ez a fotó a porcukor (=poreritrit ugye) szórás miatt, de ebben a melegben talán nem is bánom, ha a téli, havas táj jut eszembe erről a képről. Meg aztán ezt a nektarinos mini galette receptet eltehetitek télire is.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. júliusi számában is.

barackos nektarinos galette

Miért olyan borzasztó egyszerű ez a nektarinos mini galette?

Tudom, hogy szeretitek az egyszerű sütiket. Én is! (Talán ezért nem nagyon van többemeletes torta meg ilyesmi recept az oldalon, de idővel lehet, hogy odáig is eljutok majd.) Az összeállításhoz pár hozzávalóra, egy aprítógépre vagy cutterre lesz szükség. A töltelék 1-1 barack vagy nektarin. A legtöbb időt szerintem a gyümölcs kimagozása és felvágása veszi igénybe, és ez is a legnehezebb feladat az egészben. Ugye, milyen jól hangzik? 😉

cukormentes galette

Más töltelékkel is elkészíthető a nektarinos mini galette?

Persze! A tészta receptjét veheted alapreceptnek is. Ebből a mennyiségből kettő darab, kisebb galette jön ki. Ha szeretnéd, nyugodtan felezd le. Ezek ilyen tenyér-nagyságú galettek, és nem az én tenyeremhez viszonyítva, mert nekem híresen pici kezem van, szóval egy olyan átlagos tenyeret képzelj el. 🙂 Több galette receptet találsz a blogon ezen a linken, ha esetleg kedvet kapnál hozzájuk. Vigyázat, nagyon könnyen galette mániássá válhat az ember!

Hirdetés
teljes kiőrlésű galette

Hozzávalók 2 galettehez:

a tésztához:

  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 60 g hideg vaj
  • 1-2 jéghideg víz

a töltelékhez:

  • 2 nektarin vagy őszibarack

a tetejére:

  • 1 teáskanál cukormentes vaníliaszirup
  • eritritpor a szóráshoz
Hirdetés

A nektarinos mini galette elkészítésének lépései:

  1. A lisztet, a sót és az édesítőszert aprítógéppel elkeverjük.
  2. Belekockázzuk a vajat, és pár pulzálással morzsásra dolgozzuk.
  3. Hozzáadunk 1 evőkanál vizet, és néhány pulzálással elkeverjük. Ha szükséges, hozzáadunk még 1 evőkanál vizet, és azt is beledolgozzuk.
  4. Kézzel, néhány gyors mozdulattal összeállítjuk a tésztát, és 2 gombócot formázunk belőle. Kissé ellapítva mindkettőt fóliába csomagoljuk, és 20-30 percre hűtőbe tesszük.
  5. A gyümölcsöt alaposan megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magot, majd a gyümölcshúst vékony, 1-1,5 mm-es szeletekre vágjuk.
  6. Az egyik tésztacipót enyhén lisztezett sütőpapíron 2-3 mm vékony körlappá nyújtjuk, a közepére rendezzük a nektarinszeletek felét úgy, hogy a tészta szélétől kb. 2 cm-t szabadon hagyunk. Az üres tésztarészt a töltelékre hajtjuk, leseperjük róla a lisztet. A sütőpapírral együtt óvatosan tepsire csúsztatjuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztával és a maradék gyümölccsel is.
  7. A süteményt 175 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  8. A tölteléket még melegen megkenjük a vaníliasziruppal, és a galette-et kihűlve, eritritporral megszórva tálaljuk.
Hirdetés

A teljes kiőrlésű nektarinos mini galette tápanyagtartalma:

Energia: 462 kCal
Fehérje: 8,3 g
Zsír: 25,2 g
Szénhidrát: 49 g

A fenti adatok 1 galette-re vonatkoznak és a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. A fenti anyagok csak tájékoztató jellegűek!

nektarinos galette

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük