matcha teás piskótatekercs cukormentesen

matcha tekercs

Amióta megszenvedtem egy répatorta piskótatekerccsel tavaly ősszel, azóta már nevetve csinálom a piskótatekercseket egymás után, és a LEGEGYSZERŰBB, legmaceramentesebb süteménynek tartom őket, és ezt nagyon-nagyon nehezen hittem volna el kb. egy évvel ezelőtt és biztos kiröhögtem volna magam, mert zokogtam én széttört, száraz, rossz ízű valami fölött. Ez a matcha teás piskótatekercs kötelező, ha szereted a matcha teát (meg egyébként is).

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. augusztusi számában is.

cukormentes piskótatekercs

Egy kis személyes, mielőtt beleugrunk a matcha teás piskótatekercs receptjébe.

Pár sorral feljebb beszéltem arról, hogy mennyit bénáztam vele… Rövid előtörténet, ígérem, hogy nem Krisztus előtt 500-ban kezdem, de: sokkal jobban szeretem a saját recepteket, persze alakítok át másoktól is, ezeket egyébként mindig jelölöm, de valahogy jobban szeretem a saját alkotásokat és egy-egy receptet több, 2-3-4-5 alkalommal is kipróbálok, mielőtt kikerülne a blogra. Nem nyúltam eredeti piskótatekercs recepthez, csak próbálkoztam, és sok nem sikerült belőle, aztán VÉGRE. Ha kíváncsi vagy a történetre, akkor a karácsonyi répatortatekercs receptnél látsz pár sikertelen próbálkozást, gondolj azokra, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd, állj fel és menj tovább! 💕 Vagy csak nevess egy jót azokon a borzadványokon! 🙂

matcha teás piskótatekercs

Na és mire jöttem rá, hogy már ilyeneket tudok csinálni, mint ez a csodaszép matcha teás piskótatekercs?

Első: ne bonyolítsd túl.
Második: ne süsd túl.
Harmadik: tarts ki.
Négy: dolgozz gyorsan.
Bővebben: Van egy nagyjábóli arány, amit érdemes tartani, mindenféle cifra hozzávaló nélkül ez áll tojásból, lisztből, édesítőszerből, sütőporból és egy csipet sóból ÉS ehhez jön még hozzá pluszban ez meg az, egy-két apróság. A megadott hőfokon pedig pontosan tíz perc kell neki (sütő válogatja, tehát lehet, hogy ami nálam 10 perc, az a te sütődnél 12, vagy éppen 9), nem szabad túlsütni, különben törik. Sütés után pedig azonnal fel kell tekerni nedves konyharuhába és ott hagyni kihűlni.

teljes kiőrlésű piskótatekercs

Matcha tea nélkül is elkészíthető?

Igen, bár ennek a receptnek pont a matcha tea a lényege. Viszont többféle piskótatekercs receptet is találsz nálam, ha másmilyet szeretnél készíteni, de alapnak veheted akár ezt is.
Itt találod a már említett répatortatekercset, ezen a linken pedig egy fehér csokis-epres piskótatekercset találsz, ide kattintva pedig isteni red velvet tekercsre bukkanhatsz!

Hirdetés
matcha teás piskótatekercs

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 3 tojás
  • 60 g eritritpor + 1 ek a szóráshoz
  • 1 csipet só
  • 2 csapott tk matcha tea por
  • 60 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk zöld ételfesték (elhagyható)

a krémhez:

  • 250 g natúr krémsajt
  • 3 csapott tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk vaníliaaroma vagy -kivonat
Hirdetés

A matcha teás piskótatekercs elkészítésének lépései:

  1. A sütőt alsó-felső sütésmódban előmelegítjük 175 °C-ra. 30×40 cm-es, magas falú tepsit sütőpapírral bélelünk – ha enyhén kiolajozzuk a formát, akkor jobban tapad hozzá a papír.
  2. A tojást, az eritritport, a sót és teaport kézi mixerrel 3-5 perc alatt habosra verjük.
  3. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és a tojásmasszába szitáljuk. Alaposan elkeverjük, beledolgozzuk az ételfestéket is.
  4. Az előkészített tepsibe öntjük úgy, hogy mindenhol egyenletesen kitöltse. 10 perc alatt készre sütjük.
  5. Közben a konyhapultra terítünk egy benedvesített konyharuhát, és megszórjuk a plusz egy evőkanál eritritporral.
  6. A kész piskótát a sütőből kivéve rögtön átfordítjuk a konyharuhára, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a hosszabb oldalánál fogva, még melegen feltekerjük a konyharuhával együtt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A krém hozzávalóit összekeverjük. A kihűlt piskótát kicsavarjuk, megkenjük a krémmel, majd újra feltekerjük, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. Szeletekre vágva tálaljuk.
Hirdetés

A matcha teás piskótatekercs tápanyagtartalma:

Energia: 52 kCal
Fehérje: 3 g
Zsír: 3,2 g
Szénhidrát: 2,5 g

A fentiek a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 szeletre vonatkoznak 16 szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek!

matcha teás piskótatekercs

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük