paradicsomos galette – igazi színkavalkád (teljes kiőrlésű)

paradicsomos galette

Ideje volt már, hogy a galette mániámat végre új szintre emeljem és kisüssek egy sós változatot is belőle. Amikor megláttam ezeket a színes paradicsomokat, azonnal tudtam, hogy a balkonkertemben lévő bazsalikommal és egy kevés ricottával fogok egy paradicsomos galette-et készíteni. Isteni és gyönyörű!

Hirdetés
paradicsomos galette

Sós galette (pite)?

Igen! 🙂 Eleinte nekem is furcsa volt, amikor láttam sonkás, spenótos és hasonló galette recepteket, hiszen nálam volt már epres, barackos és mézeskalácsos narancsos változat is, tehát megmaradtam az édes galette fronton. Nem meglepő, hogy ideje volt lépnem és sósan is kipróbáltam és egyáltalán nem csalódtunk!

teljes kiőrlésű galette

Mi kerül a paradicsomos galette töltelékébe?

A tésztát ricottával kentem meg, rápakoltam a színes paradicsomokat, a végén pedig megszórtam a friss bazsalikomlevelekkel. A són és borson kívül semmilyen más fűszerezést nem igényel. Annyira egyszerű és így annyira finom. Ricotta helyett krémsajtot is használhatsz.

Hirdetés
paradicsomos galette

Milyen tésztából készül a paradicsomos galette?

100% teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam a tésztájához, ha nincs ilyened, helyettesítheted teljes kiőrlésű búzaliszttel is. Gluténmentes változatban nem próbáltam még elkészíteni, így nem tudom, hogy olyan lisztekkel milyen lenne a végeredmény. Ebben a receptben egyáltalán nem zavaró a full teljes kiőrlés, de nyugodtan keverheted 70-30 arányban fehérliszttel, ha szeretnéd. A tésztában egyébként vaj, só és víz van még, így a recept tojásmentes.

paradicsomos galette

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g hideg vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1-2 ek jéghideg víz

a töltelékhez:

  • 65 g ricotta
  • 200 g színes koktélparadicsom
  • frissen őrölt fekete bors
  • néhány bazsalikomlevél
Hirdetés

A paradicsomos galette elkészítésének lépései:

  1. A tönkölylisztet késes aprítóba tesszük, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a sót, és pár pulzálással morzsásra dolgozzuk.
  2. Evőkanalanként hozzáadjuk a jéghideg vizet (lehet, hogy egy evőkanál is elég), és összeállítjuk a tésztát.
  3. Fóliába csomagolva 30–40 percre hűtőbe tesszük és a sütőt előmelegítjük 175 °C-ra légkeveréses módban.
  4. Enyhén lisztezett sütőpapíron vékony körlappá nyújtjuk a tésztát, tepsire húzzuk, és megkenjük a ricottával. A paradicsomot ízlés szerint felvágjuk, és a tésztára rendezzük úgy, hogy a szélétől 2–3 cm-t szabadon hagyunk. Sózzuk, borsozzuk.
  5. A tészta szélét a töltelékre hajtjuk, a lisztet leseperjük róla. Előmelegített sütőben 40–45 perc alatt készre sütjük.
  6. Tálalás előtt bazsalikomlevéllel díszítjük. (Nekem volt előkészített mák-szezám-fekete szezám magkeverékem, ezzel még megszórtam a végén, illetve nagyszemű só is került rá, de ez természetesen teljesen opcionális!)
Hirdetés

A paradicsomos galette tápanyagtartalma:

Energia: 234 kCal
Fehérje: 6,6 g
Zsír: 14,7 g
Szénhidrát: 16 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat, egy negyed galette-re vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, ill. nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok csak tájékoztató jellegűek!

paradicsomos galette

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük