cukormentes epres galette (teljes kiőrlésű)

cukormentes teljes kiőrlésű epres galette

Ohh, mennyire csodás, hogy végre itt az eperszezon és lehet kapni friss, édes magyar epret…! Gyorsan készült is belőle egy cukormentes epres galette, teljes kiőrlésű tönkölylisztből és egy titkos hozzávalóval, amitől igazán különleges lesz ez a csodasüti. Az epres galette-ek királynője!

Hirdetés
cukormentes epres galette

Mi is az a galette?

A galette tulajdonképpen egy pite, ugyanúgy omlós tésztából készül, ugyanaz a tészta, de nem piteformába hajtogatjuk bele, hanem egyszerűen csak sütőpapíros tepsin sütjük. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, a közepére halmozzuk a tölteléket (ami lehet bármi, erre később kitérek) és a tészta szélét egyszerűen behajtjuk. Nem kell a tökéletességre törekedni, minél rusztikusabb, annál jobb! Ezért egyébként én ezt jobban is szeretem, nem szeretem túlzottan a piteformával való szórakozást.

teljes kiőrlésű cukormentes epres galette

Milyen töltelékkel készül egy galette?

Bármilyennel! De tényleg, bármilyennel! Szerintem csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mivel töltjük meg. Karácsonykor én egy mézeskalácsos, narancsos galette-et készítettem, amibe fűszeres mandulás mézeskalácsos töltelék és narancsszeletek kerültek. A kedvenc eddig az epres-rebarbarás változat volt, de utóbbit még nem sikerült szereznem, így egyelőre az kimarad. A leggyakoribb galette töltelék kétségkívül az eper és barack, de léteznek sós változatok is.

cukormentes epres galette

Milyen a cukormentes epres galette tésztája és mire kell figyelni?

Ahogyan a klasszikus piték, a galette is omlós tészta alapú. Az omlós tészta titka a hőmérséklet. Ahhoz, hogy tökéletes, ropogós, de mégis puha, omlós tészta készüljön, mindennek kellően hidegnek kell lennie és nem szabad túl sokáig dolgozni vele, mert felmelegszik. Ezért a víz, vaj, liszt, tál/gép is legyen kellően hideg. A vízbe pár jégkockát dobok és ebből kanalazok, a vajat akár a fagyasztóba is beteszem felhasználás előtt. És a lehető legkevesebb ideig gyurmázom, továbbá gépet használok és nem kézzel morzsolom össze. Utóbbi nem gond, ha nincs géped, villát is használhatsz, vagy hideg kézzel dolgozz és kevés ideig.
Minden galette-hez ezt az alapreceptem használom, mert egyszerűen tökéletes!

Hirdetés
teljes kiőrlésű cukormentes galette

Milyen a cukormentes epres galette tölteléke? Mi a titkos hozzávaló?

A titkos hozzávaló a balzsamecetkrém (vagy balzsamecet redukció, szerintem így is találkozhatsz vele). A balzsamecet és az eper szuperül működnek együtt, és ebbe a galettebe csak annyi krém kerül, ami éppen nem tolakodó, de ott van és hatalmas pluszt ad a sütinek. Már a legtöbb élelmiszerboltban kapsz ilyet, de nagyobb hipermarketekben, drogériákban és bizonyos webshopokban biztosan hozzájutsz. Természetesen el is hagyhatod, anélkül is finom lesz a sütemény.

teljes kiőrlésű galette cukormentesen

Hozzávalók:

az omlós tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1/4 tk só
  • 1 ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 125 g hideg vaj
  • 3-4 ek jéghideg víz

a töltelékhez:

  • 400 g friss eper
  • 2-3 ek eritrit
  • 1 ek étkezési keményítő (kukorica, tápióka, burgonya, stb.)
  • 1 tk vaníliakivonat vagy aroma
  • 1 ek balzsamecetkrém

a tetejére:

  • 1 tojás (elhagyható)
  • poreritrit a szóráshoz (elhagyható)
Hirdetés

A cukormentes epres galette elkészítésének lépései:

az omlós tészta elkészítése:

  1. A lisztet, sót, édesítőszert aprítógépbe vagy turmixgépbe tesszük. Pár pulzálással összekeverjük.
  2. A hideg vajat felkockázzuk és a lisztes keverékhez adjuk. Pár pulzálással morzsára dolgozzuk a géppel.
    (Ha nincsen ilyen gépünk, akkor az ujjaink között összemorzsoljuk a lisztet a vajjal, vagy két villával „vágó” mozdulatokkal tesszük ugyanezt. Gyorsan dolgozzunk a kezünkkel, ne olvadjon el a vaj, a tészta maradjon hideg.)
  3. A jéghideg vizet evőkanalanként adagoljuk hozzá, minden kanál után összedolgozzuk a géppel. Liszt minőségétől függően 2-4 evőkanál vízre lehet szükségünk. Ha már összeállt a tészta, jó is, ne adjunk hozzá túl sok vizet.
  4. Gyors mozdulatokkal cipót formázunk belőle, kissé lelapítjuk és fóliába csomagolva 30-45 percre hűtőbe tesszük.

a töltelék elkészítése:

  1. Az epret megmossuk és alaposan lecsöpögtetjük. Akár a tészta összeállítása előtt megmoshatjuk és a mosogató vagy egy tál fölé helyezett szűrőben hagyhatjuk addig, amíg a sütemény összeállításánál szükségünk nem lesz rá.
  2. A zöld levélkéit levágjuk, és hosszában 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. Ha picike epreink vannak, akkor csak vágjuk őket félbe.
  3. Az eperszeleteket egy tálba tesszük, meghintjük az édesítőszerrel, keményítővel, hozzáadjuk a vaníliát és a balzsamecetkrémet, majd óvatosan átforgatjuk az egészet, hogy mindenhova jusson mindenből.

a cukormentes epres galette összeállítása és sütése:

  1. A sütőt jóelőre előmelegítjük 175 °C-ra, légkeveréses módban.
  2. Levágunk egy nagyobb tepsi méretű sütőpapírt, enyhén meglisztezzük, majd ráhelyezzük a hűtőben pihentetett tésztánkat és vékonyra nyújtuk. Nagyjából legyen köralakú (az enyém nem annyira sikerült annak, de hát így is csodaszép nekem 😍).
  3. Az epres tölteléket a tészta közepére rendezzük úgy, hogy a tészta szélétől kb. 3-4 cm-t szabadon hagyunk.
  4. A tészta szélét szépen óvatosan ráhajtjuk a töltelékre, leseperjük róla a lisztet, ha ragadt rá, majd megkenjük a villával enyhén felvert tojással.
  5. Sütőpapírostul óvatosan a tepsire csúsztatjuk a galette-et és nagyjából 35 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
  6. Ha kihűlt, megszórjuk poreritrittel (vagy porxilittel).

Nekem kifolyt egy kicsit a leve, de azt a végén rákanalaztam az eprekre és így szép fényes és szaftos lett, szóval még hálás is vagyok ennek a kis bakinak. 🙂

Hirdetés

A cukormentes epres galette tápanyagtartalma:

Energia: 225 kCal
Fehérje: 3,8 g
Zsír: 13 g
Szénhidrát: 21,4 g

A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek! Az adatok 1 szelet (8 nagyobb szelet esetén) tápanyagtartalmait mutatják a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

Még több gyümölcsös receptért kattints ide!

cukormentes gyümölcsös galette

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük