teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga cukormentesen

teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga

Amikor megláttam ezeket a csodákat cloudykitchen instagram oldalán, tudtam hogy nekem is el kell készítenem. Ez a teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga recept egyszerűen tökéletes. Most, hogy borúsabb volt az idő, szuper jól jött, de őszre is eltehetitek a receptet, vagy akár karácsonyra!

Hirdetés
cukormentes teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga

A recepten nem sokat kellett alakítanom, bár feleztem a mennyiséget, mert nem volt itthon elég vajam. Mégis, ebből a mennyiségből több darabom is lett, mint neki, de ez abszolút nem baj, mert a szénhidráttartalma is sokkal kedvezőbben oszlik el így.

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

Mitől különleges még ez a teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga?

Például attól, hogy a tésztája rétegezett. Ha jobban szemügyre veszitek a tésztát, láthatjátok hogy több rétegből áll, ezt pedig a nyújtásnak és hajtogatásnak köszönheti. Nem annyira bonyolult, mint amilyennek hangzik. Fahéjas csiga a fahéjas csigában! A rétegek közé ugyanúgy került a töltelékből, ami fűszeres fahéjas és kardamomos.

Hirdetés
cukormentes fahéjas csiga

Mi került a töltelékbe?

A tölteléke kétféle! Egy a klasszikus fahéjas csiga tölteléke egy kis kardamommal megbolondítva (őrölt fahéj, őrölt kardamom, eritrit vagy más kristályos édesítőszer és vaj). A második pedig egy morzsás almás réteg, sok-sok almával, fahéjjal és mandulalisztes, zabpelyhes morzsával. Az első tölteléket, a klasszikus fahéjas csiga tölteléket a hajtogatásnál és a végzső tekerésnél használjuk, az almás réteg pedig az utolsó tekerésnél kerül bele.

teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga

Milyen tésztából készült ez a teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga?

A tésztája kelt tészta, ehhez a mennyiséghez pedig csupán fél zacskó szárított élesztőre van szükségünk. Nem került bele sikér sem, így ha nincsen otthon, nem gond, hiszen a tészta több, mint 70%-ban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet, a maradék pedig sima búzaliszt (finomliszt).

teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga

Mennyi idő alatt készül el ez a péksütemény?

Ha gyors süteményt szeretnél készíteni, akkor nem ezt a receptet keresed. 🙁 Legalább fél napra szükség van az elkészítéséhez. Na persze nem mi dolgozunk vele ilyen sokat, hanem inkább az élesztő, ugyanis viszonylag sokat kell pihentetni és hűteni is, hogy könnyebb legyen a tésztájával dolgozni. A babka recepthez hasonlóan ezt is el lehet készíteni már előző este és a hűtőben hagyni éjszakára.

cukormentes almás csiga

Mennyi ideig áll el a teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga és hogyan tároljuk?

Javaslom, ha nem eszitek meg pár napon belül az egész mennyiséget, akkor fagyaszd le őket. A csigákat egyszerűen csak tedd lezárható zacskóba vagy dobozba és így rakd el a fagyasztóba. Amikor fogyasztani szeretnéd, szobahőmérsékleten vagy mikróban engedd fel. A csigákat alapesetben nem szükséges hűtőben tárolnod, elég ha csak légmentesen lezárt dobozban tartod a pulton vagy kamrában, egy-két nap után is még friss puha marad így. Ha szeretnéd, pár másodpercre dobd a mikróba!

almás fahéjas csiga

Hozzávalók 15 darabhoz:

a tésztához:

  • 1/2 cs szárított élesztő
  • 1,2 dl langyos tej
  • 1 tk kristálycukor (az élesztőnek kell)
  • 1,5 tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 80 g finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt kardamom
  • 1 tojás
  • 1/2 tk vaníliakivonat vagy aroma
  • 55 g puha vaj

az almás töltelékhez:

  • 350 g alma
  • 1 tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk vaníliakivonat vagy aroma
  • 1 csipet só

a fahéjas töltelékhez:

  • 50 g olvasztott vaj
  • 80 g eritrit
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt kardamom
  • 1 csipet só

a morzsához:

  • 25 g mandulaliszt
  • 25 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 g nagy szemű zabpehely
  • 35 g eritrit
  • 1 csipet só
  • 30 g hideg vaj
Hirdetés

A teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga elkészítésének lépései:

a tészta elkészítése:

  1. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a kristálycukrot. 5-10 percre félretesszük, s megvárjuk, míg felfut és habos lesz.
  2. Előveszünk egy dagasztókarral felszerelt tálas mixert, aminek a táljába kimérjük az édesítőszert, a kétféle lisztet, sót, fahéjat és kardamomot. Átkeverjük.
  3. Beleütjük a szobahőmérsékletű tojást, hozzáadjuk a vaníliát és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük a géppel összeállítani a tésztát. Nem fog teljesen összeállni, ne aggódjunk!
  4. Pár perc után hozzáadjuk a vajat kisebb részletekben, minden részlet után megvárjuk, amíg a gép teljesen beledolgozza a vajat a tésztába, s csak akkor adjuk hozzá a következő adag vajat.
  5. További 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta teljesen kitakarította a tálat, nem ragad, hanem puha és rugalmas. Kisebb cipót formázunk belőle.
  6. Kiolajozott tálban, fóliával lefedve hűtőbe tesszük. Én 4 órát hagytam a hűtőben, de minimum 2,5 órára tegyük be.

az almás töltelék elkészítése:

  1. Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházát és apró, nagyjából fél cm-es kockákra vágjuk.
  2. Egy edénybe tesszük és közepes lángon elkezdjük melegíteni. Megszórjuk az édesítőszerrel, hozzáadjuk a fahéjat, sót és vaníliát.
  3. Addig főzzük, amíg megpuhul. Közben párszor átkeverjük. Kevés levet fog ereszteni magából, így nem kell hozzá plusz folyadék! Ha elkészült, félretesszük, és csak akkor dolgozunk vele, ha teljesen kihűlt. (Hűtőbe is tehetjük.)

a morzsás réteg elkészítése:

  1. A mandulalisztet, teljes kiőrlésű lisztet, zabpelyhet elkeverjük az édesítőszerrel és a sóval.
  2. A hideg vajat belekockázzuk a lisztes keverékbe és az ujjunkkal összemorzsoljuk. Hűtőbe tesszük.

a fahéjas töltelék elkészítése:

  1. Nem sokkal azelőtt készítjük elő, amikor már a tésztával dolgozunk: a vajat felolvasztjuk és hagyjuk, hogy picit hűljön, ne maradjon forró.
  2. Egy másik tálkában elkeverjük az eritritet a fahéjjal, kardamommal és sóval.

a teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga összeállítása:

  1. A tésztát kivesszük a hűtőből és egy kb. 30×60 cm-es téglalappá nyújtjuk, enyhén lisztezett felületen.
  2. Megkenjük a fahéjas töltelékhez szánt olvasztott vaj felével és meghintjük a fahéjas, fűszeres eritrit szintén felével. A rövidebb oldalánál fogva az alsó harmadát felhajtjuk, a felső harmadát pedig ráhajtjuk az előbb felhajtott harmadra, mintha egy lapot hajtanánk háromba. Ettől lesz réteges a tészta.
  3. Újra kinyújtjuk egy 30×60 cm-es téglalappá, ügyelve arra, hogy tartsa a téglalap formát, mert akkor lesznek szép csigáink.
  4. Megkenjük a maradék olvasztott vajjal, meghintjük a maradék fahéjas eritrittel. Az almadarabokat ráhelyezzük, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőlük. A zabpelyhes, mandulás morzsát pedig egyenletesen rámozsoroljuk a tésztára.
  5. Ezután a rövidebb oldalánál kezdve szorosan, de nagyon óvatosan feltekerjük. Fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe, vagy 20 percre a fagyasztóba tesszük. A hideg tekerccsel sokkal könyebben tudunk majd dolgozni.
  6. A hideg tekercset elővesszük és egy recés késsel óvatosan 15 darab szeletet vágunk belőle. A csigákat ezután sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Rakhatjuk őket egymás mellé, hogy kicsit összenőljenek, de tehetjük távolabb is őket. 45-60 percig kelesztjük huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva.
  7. A kelési idő lejárta előtt, időben előmelegítjük a sütőt légkeveréses módban 175°C-ra.
  8. A csigákat ezután 30-35 percig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk a tepsin langyosra hűlni őket.
Hirdetés

A teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga tápanyagtartalma:

Energia: 168 kCal
Fehérje: 3,6 g
Zsír: 2,8 g
Szénhidrát: 16,5 g

A fenti adatok 1 db teljes kiőrlésű almás fahéjas csiga tápanyagtartalmaira vonatkoznak a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól! A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek!

teljes kiőrlésű cukormentes fahéjas csiga

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük