bodzás joghurttorta eperrel, cukormentesen

cukormentes bodzás epres joghurttorta

A kora nyári napok egyik nagy slágere a bodza, remélem ti is tettetek el egy kis bodzaszörpöt! Ha maradt még a virágból egy kevés (vagy a szörpből), akkor felhasználhatjátok ehhez a bodzás joghurttorta csodához, egy kis maradék eperrel, vagy bármilyen más gyümölccsel (de szerintem az eper passzol hozzá a legjobban).

Hirdetés
epres bodzás joghurttorta

Milyen formában kerül bele a bodza?

Ebben a joghurttortában a bodzát bodzaszörpként használtam fel. Ha nálatok is van még egy kevés, akkor az a legjobb, de bodzavirágból gyorsan lehet készíteni is (bár ki kell várni azt a 2-3 napot, amíg összeérik). Én cukormentesen, 1:4 édesítővel készítettem, kezeletlen héjú citrommal és citromsavval. Ez savanykásabb is lett, így az édesítőszer mennyisége a süteményben konkrétan a bodzaszörptől függ.

bodzás cukormentes joghurttorta

Az epres bodzás joghurttorta elkészítésének trükkje

A legnagyobb trükk itt a görög joghurt, sokkal jobban passzol hozzá, mint a sima, de ha nincs görög joghurt otthon, nyugodtan elkészíthetitek natúr joghurtból is, úgy is finom lesz. A másik trükk pedig a bodza „belevarázsolása”. A bodzaszörppel főzzük fel a zselatint (vagyis melegítjük, nem kell forralni), s ezt keverjük bele később a krémbe.

Hirdetés
cukormentes epres bodzás joghurttorta

Mennyi idő alatt készül el a bodzás joghurttorta?

Összerakni nem sok idő, a hűtőben összeérés, megdermedés az, amihez legalább 4 órára van szükség. De mit szoktam mondani? 😀 Hagyjátok bent egész éjszakára, hogy tutira összeálljon és összeérjen íz-ügyileg. Nálam is legalább 12 órát pihent bent. A krémet két részletben is el lehet készíteni, akkor simább lesz a végeredmény, de én ennél sokkal türelmetlenebb vagyok.

bodzás joghurttorta

Hogyan kell összeállítani a sütit?

Fentebb írtam, hogy két részletben is el lehet készíteni a joghurtos krémet a simább végeredményért. A keksz alapot egyszerűen csak a forma aljába egyengetjük, erre kerül egy réteg krém, majd kicsit hűtőben dermesztjük, óvatosan rákanalazzuk az eperkrémet, és erre kerül a következő réteg joghurtos krém. Persze lehet máshogy is készíteni, egy réteg joghurt és a tetejére az epres csoda, vagy éppen alulra, a képzelet szab határt.

cukormentes joghurttorta

Milyen keksz kell hozzá, illetve készülhet-e másból a bodzás joghurttorta alapja?

Teljes kiőrlésű, cukormentes kekszből készült (gullon digestive), ezt nem szükséges édesíteni sem. Az édesítetlen kekszeknél pedig tehetünk hozzá egy kevés édesítőszert is. Ha szeretnéd, piskóta alappal is készítheted, ehhez egy egyszerű 2-3 tojásos piskóta alapot ajánlok, jó kiindulási pont lehet valamelyik receptem hozzá. Itt tudsz piskóta receptek között keresgélni!

cukormentes joghurttorta bodzával

Hozzávalók (17/18 cm-es tortaformához):

az alaphoz:

  • 7 db gullón digestive cukormentes keksz
  • 45 g vaj

a joghurtos krémhez:

  • 2 dl cukormentes, házi bodzaszörp
  • 15 g zselatinpor
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 400 g görög joghurt
  • 1 tk vaníliaaroma vagy -kivonat
  • 1/2-2 tk 1:4 erősségű édesítőszer (mennyisége a bodzaszörptől függ)

az epres réteghez:

  • 150 g friss eper
  • 1 tk vaníliaaroma vagy -kivonat
  • 1 tk 1:4 erősségű édesítőszer

a tetejére:

  • ízlés szerint friss eper vagy liofilizált eper
Hirdetés

A bodzás joghurttorta elkészítésének lépései:

  1. A kekszeket zacskóba tesszük és egy sodrófával alaposan összetörjük. Hozzákeverjük az olvasztott vajat, majd egy kapcsos, 17/18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk.
  2. Az epret feldaraboljuk, edénybe tesszük, meglocsoljuk a vaníliával, hozzáadjuk az édesítőszert és felforraljuk. Ha felforrt és levet eresztett, egy botmixerrel vagy villával nagyjából pürésítjük. Hagyjunk benne kisebb-nagyobb darabkákat! Félretesszük kicsit hűlni.
  3. A bodzaszörpben elkeverjük a zselatint és felmelegítjük (ne forraljuk).
  4. A hideg habtejszínből habot verünk egy kézimixerrel.
  5. A görög joghurtban elkeverjük az édesítőszert (attól függően, hogy mennyire édes a bodzaszörp, annyit adagoljunk hozzá, kóstoljuk meg) és a vaníliát.
  6. A habtejszínbe keverjük a joghurtot, hozzácsurgatjuk a zselatinos bodzaszörpöt és alaposan elkeverjük (mixerrel).
  7. A kekszes alapra kanalazzuk a krém felét, majd hűtőbe tesszük 10-15 percre.
  8. Óvatosan rákanalazzuk az epres réteget.
  9. A maradék joghurtos krémet átkeverjük, hogy simább legyen, és óvatosan rákanalazzuk az epres rétegre. (A két krémet külön is elkészíthetjük, ha simább eredményt szeretnénk.)
  10. Hűtőbe tesszük min. 4 órára (de legjobb egész éjszakára bent hagyni).
  11. Tálalás előtt ízlés szerint dekoráljuk friss vagy liofilizált gyümölccsel.
Hirdetés

A bodzás joghurttorta tápanyagtartalma:

Energia: 182 kCal
Fehérje: 2,6 g
Zsír: 14,2 g
Szénhidrát: 9,1 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 10 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak (díszítés nélkül) és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

bodzás joghurttorta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük