teljes kiőrlésű kakaós csigatorta cukor nélkül

cukormentes teljes kiőrlésű kakaós csigatorta

Valószínű annyira félek a klasszikus kakaós csigától, hogy elkészítem minden más formájában előbb, csak azt ne kelljen. 😀 A világ legbénább kakaós csiga formázója vagyok, de nem csak kakaós csigát, fahéjas csigát, vaníliás csigát, kókuszos csigát sem tudok formázni. Elkerülésképp készült el ez a teljes kiőrlésű kakaós csigatorta, cukor nélkül természetesen. Mert ebben nem a forma dominál.

Hirdetés
cukormentes teljes kiőrlésű kakaós csigatorta

Milyen tészából készül a teljes kiőrlésű kakaós csigatorta?

A sütemény élesztős kelt tésztából készül, így keleszteni is kell. Ha extra gyors kakaós csigára vágysz, akkor van egy túrós-sütőporos tésztájú változatom, ami gyorsan elkészül és a túrónak hála a szénhidráttartalma is kedvezőbb. Kattints ide az expressz kakaós csiga receptjéért!

teljes kiőrlésű kakaós csiga

Mennyire kiadós a teljes kiőrlésű kakaós csigatorta tésztája? Mennyi lesz ebből a mennyiségből?

Ebből a mennyiségből az alábbi képen látható csigatorta + még egy 9-es szögletes formában készült sütemény lesz. Ha nagyobb tepsiben sütöd, akkor belefér egybe is, de én mindenképpen tortaformában szerettem volna elkészíteni, így a kimaradt 9 darabbal egy szögletes tortaformát töltöttem meg.

teljes kiőrlésű kakaós csiga

Elkészíthető-e különálló kakaós csigaként is?

Nem ajánlom, én úgy vettem észre, hogy ez a tészta sokkal jobban működik így egymás mellé pakolva. Az “egyéni” kakaós csigák 🙂 sokkal tömörebbek, könnyebben kiszáradnak, szárazabb érzetűek, mint ezek a szépen egymás mellé pakoltak.

Hirdetés
teljes kiőrlésű kakaós kelt tészta

Hogyan kell tárolni?

Lezárt dobozban, szobahőmérsékleten tárold, így még másnap és harmadnap is puhák maradnak. Ha szeretnéd, le is fagyaszthatod őket, így amikor megkívánod, előveheted és olyan, mintha frissen sütötted volna őket. Egyszerűen csak tedd lezárható zacskóba vagy dobozba kihűlt állapotban és tedd a fagyasztóba. Utána pedig olvaszd ki mikróban vagy szobahőmérsékleten.

teljes kiőrlésű csigatorta

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1,2-1,3 dl langyos tej
  • 1 csapott tk cukor (megeszi az élesztő!)
  • 15 g friss élesztő
  • 185 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g finomliszt
  • 15 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tojás
  • 30 g olvasztott vaj

a töltelékhez:

  • 2 ek eritrit
  • 1/2 tk 1:4 erősségű édesítőszer (opcionális)
  • 10 g kakaópor
  • 30 g puha vaj

a tetejére:

  • 1 ek tej vagy tejszín a kenéshez
Hirdetés

A teljes kiőrlésű kakaós csigatorta elkészítésének lépései:

  1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és a friss élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet összeszitáljuk, elkeverjük a sikérrel, sóval, fahéjjal, édesítőszerrel egy dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjében.
  3. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk az élesztős folyadékot, majd elkezdjük dagasztani a tésztát.
  4. Kb. 1 perc után hozzáadjuk az olvasztott vajat.
  5. Rugalmas, sima tésztát dagasztunk. Akkor jó, ha nem ragad a tál oldalához, kitakarította a tálat és szépen összeállt. Kissé ragadós lesz, de puha.
  6. Kiolajozott tálban, konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten, huzatmentes helyen 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
  7. Enyhén lisztezett deszkán kb. 40×30 cm-es, vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát.
  8. Az eritritet és a kakaóport összekeverjük. Tehetünk hozzá még egy fél teáskanálnyi 1:4 erősségű édesítőszert, hogy édesebb legyen.
  9. A tésztát megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel, majd a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük szorosan, de óvatosan.
  10. 20 db szeletre vágjuk egy nagyon éles késsel, majd sütőpapírral bélelt formákba sorakoztatjuk őket, szépen egymás mellé.
  11. Konyharuhával letakarjük őket és 30 percig kelesztjük.
  12. Előmelegített 175 °C-os sütőben (alsó-felső sütés) 25-30 perc alatt készre sütjük.
  13. Amint elkészültek, még forrón megkenjük őket a tejjel vagy tejszínnel.

Megjegyzés:

A liszt minőségétől függően szükség lehet egy kicsit több folyadékra, vagy több lisztre. Ha túl ragadós lenne a tészta, kevés lisztet adj hozzá, ha pedig nem állna össze, akkor még egy kevés folyadékot (akár víz is lehet).

Hirdetés

A teljes kiőrlésű kakaós csigatorta tápanyagtartalma:

Energia: 70 kCal
Fehérje: 2,7 g
Zsír: 2,9 g
Szénhidrát: 8,4 g

A fenti adatok 1 db csigára vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat és csak tájékoztató jellegűek! A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól!

A csigákhoz Sambirano Gold kakaóport használtam.
(NEM szponzorált tartalom.)

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük