citromos sajttorta, sütés nélkül, cukormentesen

cukormentes sajttorta

Nyáron a sütés nélküli finomságok sokkal jobban mennek, ez a citromos sajttorta pedig még emellett egy igazán frissítő darab is. Legfeljebb negyed óra alatt össze lehet állítani, utána pedig a hűtő végzi a munkát helyettünk. Előre, előző nap is el elkészíthetjük, sőt, úgy lesz igazán finom, mert ennyi idő alatt jobban összeérnek az ízek.

Hirdetés
citromos sajttorta cukormentesen

Milyen alappal készül a citromos sajttorta?

Legtöbbször valamilyen cukormentes, teljes kiőrlésű kekszet szoktam használni az ilyen süteményekhez. Létezik cukormentes zabkeksz is, de a sajttortákhoz egyszerű, cukormentes digestive kekszet használok (nagy kerek, gullón márkájú). Ha nem találsz ilyet, akkor helyettesítheted más „mentes” keksszel is. Egy keksz nagyjából 13 g, így ennek megfelelően tudod átszámolni, hogy másik fajtából mennyi kell.

citromos cukormentes sajttorta sütés nélkül

Az örök kérdés: mascarpone vagy krémsajt?

Bármelyiket használhatod, ha csak mascarponet találsz a boltban, ez a sajttorta azzal is működik. Ízben persze teljesen más a kettő, a mascarpones változat lágyabb, krémesebb, „tejszínhabosabb” ízű lesz, a krémsajtos változat pedig karakteresebb, „sajtosabb”, savanykásabb. A receptben a krémsajtot teljesen lecserélheted mascarponera, az elkészítésben semmi nem változik. (Először egyébként azzal szerettem volna készíteni.)
Figyelem! A krémsajt kalóriatartalma sokkal kisebb, mint a mascarpone sajté!

Hirdetés
sütés nélküli sajttorta

Elkészíthető-e gluténmentes változatban ez a citromos sajttorta?

Igen! Egyedül a keksz alap tartalmaz glutént, a krémben nincsen semmiféle liszt, vagy ilyesmi. Ha a kekszet lecseréled gluténmentes kekszre, esetleg mandulás/zabos alapot készítesz, máris gluténmentes lesz ez a csoda. Egy keksz, ahogy fentebb írtam, kb. 13 g, így ennek megfelelően tudod kiszámolni és lecserélni az alapban a hozzávalókat.

sütés nélküli sütemény

Milyen citromot érdemes használni, és mennyire lesz savanyú a végeredmény?

Mindenképpen olyan citromot válassz, ami kezeletlen héjú, vagy bio citrom. Mivel a süteménybe a citrom reszelt héjára is szükséged lesz, ezért nem javaslom, hogy kezelt héjú citrommal dolgozz. Én igazi citrom-mániás vagyok, képes vagyok magában is enni, nagyon szeretem, viszont ez a sütemény nem annyira savanykás, mert az édessel ellensúlyoztam. Éppen ezért került most kivételesen a kekszalapba is édesítőszer. Ha inkább csak mérsékelten szeretnéd érezni a citromosságot a sajttortában, kevesebb citromot facsarj bele.

citromos sajttorta

Hozzávalók (17 cm-es tortaformához):

az alaphoz:

  • 7 db gullón digestive cukormentes keksz
  • 1 csapott tk 1:4 erősségű édesítőszer
  • 50 g olvasztott vaj

a töltelékhez:

  • 1/2 cs zselatin
  • 2 ek hideg víz
  • 1 dl hideg habtejszín
  • 125 g natúr krémsajt
  • 1 közepes bio citrom leve és héja
  • 1/2 ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 tk sárga ételfesték (elhagyható)

a díszítéshez:

  • pár db vékonyra szelt citromkarika (bio)
Hirdetés

A citromos sajttorta elkészítésének lépései:

  1. A kekszeket zacskóba tesszük és egy sodrófával alaposan összetörjük. Elkeverjük benne az édesítőszert, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd alaposan összedolgozzuk.
  2. Egy 17 cm-es kapcsos tortaforma aljába és oldalára nyomkodjuk a morzsát. Nagyjából egy 2-3 cm-es peremet készítünk.
    TIPP: Kezdjük a peremmel, így az mindenhol nagyjából egyforma magasságú és vastagságú lesz, végül a tortaforma alján oszlassuk el a maradék morzsát és jól nyomkodjuk le. Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük.
  3. A zselatint elkeverjük a hideg vízben, alacsony lángon felmelegítjük. Hozzáadunk 1-2 evőkanál habtejszínt, majd felfőzzük. (Ne forrjon!) Félretesszük, amíg a többi hozzávalóval dolgozunk.
  4. A maradék habtejszínből habot verünk.
  5. A krémsajtot tálba tesszük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, majd elkeverjük benne az édesítőszert és az ételfestéket.
    TIPP: Ha másmilyen édesítőt használunk, pl. eritritet vagy cukrot, akkor mindenképpen por állagú legyen.
  6. A zselatinos főzetet hozzáadjuk a krémsajtos keverékhez, alaposan eldolgozzuk benne, majd a tejszínhabot egy spatulával beleforgatjuk.
  7. A kekszalapra öntjük óvatosan, majd lefedve hűtőbe tesszük min. 4 órára (de legjobb egész éjszakára hűtőben pihentetni, hogy biztosan összeálljon és megfelelően összeérjenek az ízek).
  8. Tálalás előtt citromkarikákkal díszítjük: a vékonyra szelt citromkarikát a sugaránál bevágjuk, majd kicsit megcsavarjuk és ráhelyezzük a tortára.
Hirdetés

A citromos sajttorta tápanyagtartalma:

Energia: 126 kCal
Fehérje: 1,8 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 6,7 g

A fenti adatok 10 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól. Az adatok csak tájékoztató jellegűek!

Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva!

citromos sajttorta

Ha tetszett ez a citromos sajttorta és tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

4 Replies to “citromos sajttorta, sütés nélkül, cukormentesen”

  1. Mi az, hogy kell érteni, mit kell vásárolni az ” 1:4 erősségű édesítőszer” beszerzésekor?

    1. Ez egy eritrit és stevia alapú édesítőszer, többféle márkának is van ilyenje, négyszeres édesítő, negyedannyi, ilyen neveken is lehet még vele találkozni.

  2. Szia! A zselatin az milyen zselatin (tehát melyik márkának a fél csomagja kell bele)???
    És úgy készítem ahogy a zselatinra rá van írva, vagy tényleg csak ilyen minimális folyadékkal kell, ahogy írod? Nagyon köszi a választ! KészÍtettem már egy próba verziót, de az 1:4 édesítőszer íze – még ezé a minimális mennyiségé is – iszonyúan áthat a sütin 🙁 mivel lehet ezt kiváltani? Ha mézzel készíteném abból vajon mennyi kell bele?

    1. Szia!
      10 g-os standard zacskó zselatin, amihez 4 ek víz kell, így a fél zacskóhoz 2 ek elég (ez szerepel a hátoldalán is).
      Mézet nem igazán használok, nem tudom betippelni sem sajnos, hogy mennyi kellhet belőle. Esetleg próbálkozz más márka 1:4 édesítőszereivel, volt olyan, ami nekem sem tetszett, de amit én használok, annál én nem érzem ki az ízét (diawellness).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük