teljes kiőrlésű sós kalács fonási segédlettel

teljes kiőrlésű kalács

Olyan szééép! Nem tudom máshogy kezdeni ezt a bejegyzést, mert ha ránézek a képekre, akkor összeszorul a szívem. Minden receptem nagyon szeretem, a gyermekeim igazából, főleg azok, amik teljesen saját kísérletezés alapján születtek és nem átalakított receptek, például ez a teljes kiőrlésű sós kalács is ilyen, ami SÓS, nem az édes változat és pici pirult magocskákkal van megszórva és puha és foszlik és megőrülsz tőle! 🙂

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. augusztusi számában is.

sós kalács

Az örök kérdés: elkészíthető-e a teljes kiőrlésű sós kalács sikér nélkül?

Igen. Ha nincs sikéred, akkor helyettesítsd a mennyiségét liszttel, viszont készülj fel rá, hogy kicsit tömörebb és laposabb lesz nélküle a kalács, így javaslom, hogy szerezz be egy zacskóval. Egy fél kilós búzasikér nagyjából 7-800 Ft körül mozog, és kis mennyiség kell belőle, szóval sokáig kitart (attól függően, hogy mennyit sütsz).

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

teljes kiőrlésű kalács

A teljes kiőrlésű sós kalács összetevői között szerepel a cukor…

Igen, mert az élesztőhöz szinte kivétel nélkül használok cukrot, természetesen anélkül is jó, de ha ekkora mennyiséget teszel bele, azt az élesztő teljesen megeszi, így nem kell tőle félni. Én szeretem kicsit megetetgetni az élesztőgombákat, hogy meghálálhassák egy szebb és finomabb végeredménnyel a kis törődést. 🙂

sós fonott kalács

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy milyen őrületes a metszete ennek a kalácsnak.

UGYE?! Órákig el tudnám nézegetni ezeket a képeket. Ha te is a kalácsok szerelmese vagy, akkor EZEN A LINKEN még több kalács receptet találsz!

teljes kiőrlésű sós kalács

Ebből a mennyiségből hány darab teljes kiőrlésű sós kalács készül?

A lenti hozzávalók kettő, azaz 2 ilyen sós kalácshoz elegendőek. Felezheted a mennyiséget, ha szeretnéd, de a másik kalácsot le is fagyaszthatod, akár egészben, akár szeletekre vágva, és amikor legközelebb előveszed, olyan, mintha frissen készült volna. Ha egyszer kalácskészítésbe fogsz, akkor szerintem simán készítsd az eredeti mennyiséggel, és meglátod, mennyire fogod imádni, hogy a fagyóból bármikor előveheted!

teljes kiőrlésű fonott kalács

Milyen fonással készül a teljes kiőrlésű sós kalács?

Egyszerű négyes fonással készültek a kalácsok, amihez készítettem egy segédletet is.

Hirdetés

Igazából sokkal egyszerűbb a négyes fonás, mint amennyire elsőnek tűnik: Mindig az egyik oldal legszélső szálát fűzzük át a többi között ugyanúgy: felül-alul-felül. Következő ugyanígy, amíg el nem fogy.

teljes kiőrlésű sós kalács

Hozzávalók 2 kalácshoz:

a kelt tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk kristálycukor (megeszi az élesztő!)
  • 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 120 g finomliszt
  • 30 g búzasikér
  • 2 csapott tk só
  • 1 tojás
  • 50 g puha vaj

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 15 g egész mák, szezámmag, fekete szezámmag vegyesen
Hirdetés

A teljes kiőrlésű sós kalács elkészítésének lépései:

  1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot. Félretesszük 10 percre.
  2. A kétféle lisztet dagasztókarral felszerelt konyhai gép edényébe szitáljuk, hozzáadjuk a sikért, a sót, majd elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és beleöntjük az élesztős tejet.
  3. Alacsony fokozaton járatni kezdjük a gépet. 2-3 perc elteltével, amikor a tészta már nagyjából összeállt, a vajat 2 adagban – minden adag után alaposan eldolgozva – hozzáadjuk.
  4. Nagyjából 5 perc alatt puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle – akkor jó, ha teljesen elválik az edény falától, nem tapad hozzá. Cipót formázunk belőle, és vékonyan kiolajozott tálban, huzatmentes helyen, letakarva, 45-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, mindből gombócot formázunk, majd letakarjuk, hogy ne száradjanak ki, amíg 1-1 gombóccal dolgozunk. Az első kalácshoz 4 gombócot használunk. Pár mm vékony, hosszú téglalapokká nyújtjuk, majd a hosszabb oldaluknál fogva szorosan feltekerjük, és hurkákat sodrunk belőlük úgy, hogy a közepük vastagabb legyen. A felső végüknél összecsípjük, és négyes fonással befonjuk: a jobb szélső szálat átfonjuk a másik három szálon felül-alul-felül. A következő jobb szélső szálat ugyanígy felül-alul-felül átfonjuk, és így tovább. A kalács széleit kicsit aláhajtjuk, a végeket jól összecsípjük.
  6. A másik 4 gombócból is kalácsot formázunk a leírt módon.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsin, tiszta konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, alsó-felső sütésmódban.
  8. A kalácsokat közvetlenül sütés előtt lekenjük a villával enyhén felvert tojással, majd megszórjuk a magkeverékkel. Kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűlve szeleteljük.
Hirdetés

A teljes kiőrlésű sós kalács tápanyagtartalma:

Energia: 1208 kCal
Fehérje: 57,1 g
Zsír: 34,8 g
Szénhidrát: 162 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 db teljes kalácsra vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai eltérhetnek az általam használtaktól, ill. nem vagyok dietetikus, így az adatok csak tájékoztató jellegűek!

sós kalács

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük