baszk sajttorta cukormentesen

Hallottatok már az égetett sajttortáról? Nem, nem sült túl és azért fekete a teteje, hanem ennek ilyennek kell lennie. A baszk sajttorta belül isteni krémes és tömény élvezet, most cukormentes verzióban készítettem el, nagyon egyszerű és nagyon gyorsan megvan.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. októberi számában is.

cukormentes baszk sajttorta

Miből áll a baszk sajttorta?

Mindössze pár hozzávalóra van szükségünk hozzá: krémsajtra, édesítőszerre, tojásra, tejszínre, egy kevés lisztre, valamint sóra és vaníliakivonatra vagy -aromára az ízfokozás kedvéért.

baszk sajttorta

Mire érdemes figyelni a baszk sajttorta elkészítésekor?

Egyszerű és pár hozzávalós receptről van szó, azonban pár dologra érdemes odafigyelni, hogy sikert arassunk. A krémsajtot felhasználás előtt pár órával vegyük ki a hűtőből. A tortaformát mindenképpen két rétegben béleljük ki a sütőpapírral, mert a „tészta” sütés előtt eléggé folyós, sütés közben pedig megnő, így fontos „túllógatni” a sütőpapírt a tortaforma pereme fölött is, különben takaríthatjuk a sütőt… Tejszínből habtejszínt, vagyis min. 30%-os zsírtartalmút használjunk. Sütés után össze fog esni, de ez rendben van.

Hirdetés
baszk cukormentes sajttorta

Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):

  • 900 g natúr krémsajt
  • 70 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 5 tojás
  • 1 tk vaníliakivonat vagy -aroma
  • 4 dl habtejszín
  • 1/2 tk só
  • 30 g durumliszt
Hirdetés

A baszk sajttorta elkészítésének lépései:

  1. A krémsajtot felhasználás előtt pár órával kivesszük a hűtőből, és a konyhapulton hagyjuk.
  2. A sütőt alsó-felső sütésmódban előmelegítjük 200 °C-ra. A tortaformát kivajazzuk, majd 2 réteg sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a pereménél 1–2 cm-rel túllógjon a papír.
  3. Kézi mixerrel elkeverjük a krémsajtot és az édesítőszert, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan beledolgozva a krémbe.
  4. Belevegyítjük a vaníliát, vékony sugárban, óvatosan belecsorgatjuk a tejszínt, miközben a géppel alacsony fokozaton mixeljük a krémet.
  5. Beleszitáljuk a sót és lisztet, homogénre keverjük, majd a tortaformába öntjük.
  6. Kb. 60 percig vagy addig sütjük, amíg a teteje teljesen megpirul, szinte megég, de a közepe még remegős. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, végül pár órára hűtőbe tesszük. Szeletekre vágva kínáljuk.
Hirdetés

A sajttorta tápanyagtartalma:

Energia: 256 kCal
Fehérje: 9 g
Zsír: 22,6 g
Szénhidrát: 1,9 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 12 szelet esetén 1 nagy szelet tápanyagtartalmait tartalmazzák. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük