mézeskalácsos csomók (teljes kiőrlésű, cukormentes)
A skandináv fahéjas csiga mintájára kicsit más formában, kicsit más töltelékkel most mézeskalácsos csomók készültek, amikről ódákat tudnék zengeni. Még másnap és utána lévő nap is isteni puhák maradnak, ráadásul a sütés közben kifolyó töltelék karamellizálódik és mézeskalácsos ropogós sül a péksüti aljára, egyszerűen hihetetlen!
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. novemberi számában is.
Miből állnak a mézeskalácsos csomók? Milyen tésztából készülnek, milyen töltelékkel?
Kelt tésztával dolgozunk, amibe vajas-mézeskalácsos-fahéjas töltelék kerül. A kelt tésztához szinte minden esetben használok sikért, főleg édes péksüteményeknél, ezt javaslom neked is. Ugyan az élesztőhöz adok egy kis kanál kristálycukrot, ettől nem kell félni, mert az élesztő teljesen megeszi, levegőbubi lesz belőle, amitől még könnyebb lesz a tészta.
A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.
Kell-e búzasikér a péksüteményhez, vagy nélküle is működik?
Visszatérő kérdés szokott lenni, hogy kell-e búzasikér, elhagyható-e vagy mivel lehet helyettesíteni, egyáltalán miért használom? Elsősorban az édes kelt tésztáknál, kenyereknél szoktam használni és javaslom neked is, ha eddig nem használtál, akkor szerezz be egy zacskóval (egy fél kg-os csomag nagyjából 7-800 Ft és rengeteg ideig elég), mert utána már nem is akarsz sikér nélkül ilyeneket sütni. 🙂 Sokkal puhább, levegősebb, foszlósabb lesz a sütemény, sikér nélkül kicsit laposabb, tömörebb a végeredmény a nehéz teljes kiőrlésű liszt miatt. Ha azonban nincs sikéred, sima finomlisztet tegyél a tésztához.
Milyen fűszerkeverék kerül a mézeskalácsos csomók töltelékébe?
Fahéj és mézeskalács fűszerkeverék kerül a töltelékbe, de találkozhatsz vele mézessütemény néven is. Ha nincs ilyened, magad is elkészítheted őrölt kardamomból, csillagánizsból, fahéjból, szegfűszegből és -borsból, gyömbérből, szerecsendióból, de talán takarékosabb és egyszerűbb előre kikevertet vásárolni a boltban.
Hogyan formázzuk a mézeskalácsos csomók tésztáját?
Többféleképpen is elkészíthetjük a péksüteményt, feltekerhetjük a megkent tésztát, majd szeletekre vágva készíthetünk mézeskalácsos csigákat is belőle. Ebben a receptben csomókat készítettem: a megkent tésztát háromba hajtottam, majd felcsíkoztam. A csíkokat háromszor-négyszer megtekertem, amennyire a tészta engedte, majd egyszerűen összecsomóztam őket.
Milyen lisztből készül a péksütemény?
A mézeskalácsos sütihez teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és finomlisztet használtam, búzasikérrel. Ha nincs teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszted, kiválthatod 100%-osan teljesen kiőrlésű búzaliszttel is. Egyéb, gluténmentes lisztekkel ez a recept nem valószínű, hogy működni fog, azokkal nem próbáltam, így arról sajnos nem tudok nyilatkozni.
Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tk cukor (elhagyható, de az élesztő teljesen megeszi)
- 1/2 cs szárított élesztő
- 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 80 g finomliszt
- 1 ek búzasikér
- 1 csipet só
- 1/4 tk őrölt kardamom
- 35 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 tojás
- 75 g puha vaj
a töltelékhez:
- 60 g eritrit
- 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 5 g őrölt fahéj
- 5 g mézeskalács fűszerkeverék
- 70 g puha vaj
a tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
A mézeskalácsos csomók elkészítésének lépései:
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
- A kétféle lisztet és a búzasikért konyhai robotgép üstjébe mérjük. Elvegyítjük benne a sót, a kardamomot, az édesítőszert, majd hozzáadjuk a tojást és a felfutott élesztős tejet.
- Dagasztani kezdjük, és amikor már összeáll egy gombóccá, akkor 3 részletben belekerül a vaj, minden adagot alaposan beledolgozva a tésztába. Akkor jó, ha teljesen elválik a tál falától – rugalmasnak, kissé ragacsosnak, puhának kell lennie.
- Kiolajozott tálban, letakarva, meleg és huzatmentes helyen 1–1,5 órát kelesztjük.
- A töltelék hozzávalóit kikeverjük.
- A tésztát 1/2 cm vékonyra nyújtjuk és megkenjük a fűszeres vajjal.
- Háromba hajtjuk: az alsó 1/3-át a középső részre, majd erre a felső 1/3-át hajtjuk. 16 egyforma csíkra vágjuk, mindegyiket 3–4-szer – amennyire a tészta rugalmassága engedi – megcsavarjuk, és „csomót” kötünk belőlük.
- Tepsire sorakoztatjuk, letakarva 30–45 percig pihentetjük.
- Végül lekenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 220 °C-os sütőben, alsó-felső sütésmódban 8–10 perc alatt készre sütjük. Kihűtve tálaljuk.
A mézeskalácsos csomók tápanyagtartalmai:
Energia: 188 kCal
Fehérje: 5,5 g
Zsír: 8,5 g
Szénhidrát: 21,2 g
A fenti táblázat a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazza az adatokat, 1 db péksüteményre vonatkozik. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Még több karácsonyi receptet találsz ide kattintva!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Szia!
Nemrég fedeztem csak fel az oldalad, ezért előre is elnézést kérek, ha erre a kérdésre már kitértél valahol. Úgy látom, sok receptben eritritet használsz, és magas hőfokon történik a sütés (175, 200 stb. celsiusokat láttam). Én is eritritet használok amióta fény derült az inzulinrezisztenciámra (bevallom, nem annyira szeretem az ízét), és úgy tudtam, 160 fok felett elveszíti az édesítő hatását. Ezt nem tapasztaltad ezeknél a recepteknél?
Köszi,
Kriszti
Szia Kriszti,
de, jól tudod, az eritrit veszít az édesítő erejéből, pontosan ezért szoktam biztonsági játékosként másféle édesítőszerrel is kombinálni (pl. steviás 1:4), mert ugyan a szükséges „anyag”mennyiséget az eritrit biztosítja itt a töltelékben, kell valami, amitől kellően édes lesz a végeredmény. (ez lehet akár 1:4, stevia csepp, stb.)
Egyébként a sütési hőfok nem egyenlő a sülő süti belső hőmérsékletével!
Remélem, tudtam segíteni. 🙂
Helga
Kedves Helga!
Olyan kérdésem van, hogy a tésztához a tölteléket rendes vajból készíted el, vagy sütő margarinból?
Mert hát mindkettő zsiradék, csak az egyik állati a másik növényi, és ilyen esetekben az ilyen süteményekhez a diéta miatt is melyiket javaslod inkább? 🙂
Köszönöm a segítséget, Emese
Szia Emese!
Én mindig vajat használok töltelékként, sokkal jobb lesz íze, és karamellizálódik is. Margarint nem használok ilyenkor, de ez mindenkinek egyéni preferencia, hogy mi fér bele a diétájába. 🙂
Szép napot!
Helga