chai fűszeres sült zabkása
Óriási kedvencem a chai fűszerkeverék, a chai lattetól kezdve a chai fűszeres mindent is imádom, és régóta célul tűztem ki már egy chai fűszeres sült zabkása elkészítését is. Ezt a fűszerkeveréket egyébként bármi máshoz, italhoz, egyéb sütihez is nyugodtan lehet használni, főleg így télen!
Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. novemberi számában is. A fűszereket a Fűszerész biztosította (szponzorált tartalom).
Hogyan készül a chai fűszerkeverék?
A chai fűszerkeverékhez mindössze pár fűszerre van szükségünk, otthon is nagyon egyszerűen elkészíthetjük és felhasználhatjuk akár a fent említett chai latte-hoz is, de bármilyen őszi vagy téli süteménybe tökéletes lehet, amit ilyen ízvilággal szeretnénk fűszerezni. A chai fűszerkeverékbe só, őrölt fahéj, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió és őrölt fehér bors kerül.
Milyen egyéb hozzávaló kerül a chai fűszeres sült zabkása „tésztájába”?
A fűszerkeverék mellett zabpehely, édesítőszer, egy kevéske zsiradék (kókuszolaj például) és növényi tej (mandulatej, de használhatunk kókusztejet, zabtejet is) kerül bele. A tetejére pekándiót szórtam, isteni vele, de ha nincs kéznél, sima diót is használhatunk. A magokból akár apríthatunk is a zabkásába.
Egy kókuszos sült zabkása receptet is találsz a blogon, kattints ide!
Hozzávalók:
a chai fűszerkeverékhez:
- 1 nagy csipet só
- 1/2 tk őrölt kardamom
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt gyömbér
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fehér bors
a zabkásához:
- 150 g gluténmentes zabpehely
- 1 ek 1:4 erősségű édesítőszer
- 1/2 tk őrölt vanília
- 5 dl cukrozatlan mandulatej
- 40 g folyékony kókuszolaj + kevés a formához
- 1 marék pekándió
A chai fűszeres sült zabkása elkészítésének lépései:
- A 21×26 cm-es sütőformát vékonyan kiolajozzuk.
- A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan elvegyítjük.
- A zabpehelyhez keverjük az édesítőszert, a vaníliát és a fűszerkeveréket, majd hozzáöntjük a mandulatejet és a kókuszolajat.
- Alaposan összeforgatjuk, és az előkészített formába öntjük.
- Megszórjuk a pekándióval, és 175 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben 35–40 perc alatt készre sütjük.
A chai fűszeres sült zabkása tápanyagtartalma:
Energia: 286 kCal
Fehérje: 7,4 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 20,8 g
A fenti adatok a negyed mennyiségre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂