chai fűszeres sült zabkása

chai sült zabkása

Óriási kedvencem a chai fűszerkeverék, a chai lattetól kezdve a chai fűszeres mindent is imádom, és régóta célul tűztem ki már egy chai fűszeres sült zabkása elkészítését is. Ezt a fűszerkeveréket egyébként bármi máshoz, italhoz, egyéb sütihez is nyugodtan lehet használni, főleg így télen!

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. novemberi számában is. A fűszereket a Fűszerész biztosította (szponzorált tartalom).

mindenmentes sült zabkása

Hogyan készül a chai fűszerkeverék?

A chai fűszerkeverékhez mindössze pár fűszerre van szükségünk, otthon is nagyon egyszerűen elkészíthetjük és felhasználhatjuk akár a fent említett chai latte-hoz is, de bármilyen őszi vagy téli süteménybe tökéletes lehet, amit ilyen ízvilággal szeretnénk fűszerezni. A chai fűszerkeverékbe só, őrölt fahéj, őrölt kardamom, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió és őrölt fehér bors kerül.

Hirdetés
chai sült zabkása

Milyen egyéb hozzávaló kerül a chai fűszeres sült zabkása „tésztájába”?

A fűszerkeverék mellett zabpehely, édesítőszer, egy kevéske zsiradék (kókuszolaj például) és növényi tej (mandulatej, de használhatunk kókusztejet, zabtejet is) kerül bele. A tetejére pekándiót szórtam, isteni vele, de ha nincs kéznél, sima diót is használhatunk. A magokból akár apríthatunk is a zabkásába.

Egy kókuszos sült zabkása receptet is találsz a blogon, kattints ide!

mindenmentes sült zabkása

Hozzávalók:

a chai fűszerkeverékhez:

  • 1 nagy csipet só
  • 1/2 tk őrölt kardamom
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt fehér bors

a zabkásához:

  • 150 g gluténmentes zabpehely
  • 1 ek 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1/2 tk őrölt vanília
  • 5 dl cukrozatlan mandulatej
  • 40 g folyékony kókuszolaj + kevés a formához
  • 1 marék pekándió
Hirdetés

A chai fűszeres sült zabkása elkészítésének lépései:

  1. A 21×26 cm-es sütőformát vékonyan kiolajozzuk.
  2. A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan elvegyítjük.
  3. A zabpehelyhez keverjük az édesítőszert, a vaníliát és a fűszerkeveréket, majd hozzáöntjük a mandulatejet és a kókuszolajat.
  4. Alaposan összeforgatjuk, és az előkészített formába öntjük.
  5. Megszórjuk a pekándióval, és 175 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben 35–40 perc alatt készre sütjük. 
Hirdetés

A chai fűszeres sült zabkása tápanyagtartalma:

Energia: 286 kCal
Fehérje: 7,4 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 20,8 g

A fenti adatok a negyed mennyiségre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

sült zabkása

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük