almás babka (cukormentes, teljes kiőrlésű)

almás babka

A babka egy olyan sütemény, ami több okból is belopta magát a szívembe, többek között azért, mert előző este el lehet készíteni a tésztáját, másnap pedig rövid kelesztés és munka után már lehet is sütni, így nem kell egy egész délelőttöt vagy napot elszórakozni vele, hogy estére legyen valami. Folyamatosan töröm a fejem különböző ízkombinációkon és mi is lenne őszibb, mint egy fahéjas almás babka, nem igaz? A mogyorókrémes babka receptjéért kattints ide!

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. októberi számában is.

cukormentes almás babka

Milyen lisztből készül az almás babka?

Az almás babkához teljes kiőrlésű tönkölylisztet, finomlisztet és búzasikért használtam. Ha nincsen teljes kiőrlésű tönkölyliszted, használhatsz helyette teljes kiőrlésű búzalisztet. Gluténmentes liszttel ez a recept sajnos nem fog működni, így egyéb alternatívákról nem tudok nyilatkozni.

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

teljes kiőrlésű babka

Elhagyható-e a búzasikér az almás babka receptjéből?

Ez az örök kérdés: kell-e sikér a sikerhez? Erősen ajánlom ehhez a recepthez, de ha nincs kéznél, akkor finomliszttel helyettesíthető. Egy fél kg-os zacskó búzasikér 700-800 Ft körül mozog és rengeteg ideig elég, szóval érdemes beruházni rá, mert a kelt tésztákkal egyszerűen csodát művel.

Hirdetés
almás babka

Mikor érdemes nekiállni összeállítani, sütni?

Erre a kétértelmű kérdésre egyrészt azt válaszolom, hogy bármikor. 🙂 Na jó, na jó, igazából arra irányult a kérdés, hogy mennyi idő összeállítani, keleszteni, stb. A babkákat előző este szoktam elkészíteni, legalábbis ami a tészta összeállítását és a dagasztást illeti. Ezek után egy éjszakát kel a hűtőben, a hideg tésztával egyébként is sokkal-sokkal könnyebb dolgozni. Másnap reggel pedig nyújtom, töltöm, pihentetem és sütöm. Természetesen reggel is össze lehet állítani, ez esetben a 12 órás hűtős kelesztés nagyjából 1-1,5 óra meleg helyen, hőmérséklettől függően.

cukormentes babka

Az almás babka tölteléke is elkészíthető előre?

Igen, a tölteléket is el lehet készíteni előre, előző este, sőt, javaslom is, így másnap már nem kell azzal sem szórakozni. Mielőtt a töltelék a tésztára kerül, egyébként is meg kell várni, hogy kihűljön, így ez is egy fontos szempont lehet az elkészítés idejének megválasztását illetően (úristen, ez a mondat 😅). A tölteléket felhasználásig tartsuk hűtőben.

almás babka

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 75 g finomliszt
  • 15 g búzasikér
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk cukor (az élesztőhöz!)
  • 1/2 tk só
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 2 tojás
  • 60 ml víz
  • 75 g puha vaj

a töltelékhez:

  • 2 alma (kb. 400 g)
  • 2 tk citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat vagy -aroma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 25 g vaj
  • 10 g 1:4 erősségű édesítőszer

a tetejére:

  • 1 ek cukormentes vaníliaszirup (elhagyható)
Hirdetés

Az almás babka elkészítésének lépései:

  1. A kétféle lisztet, a búzasikért, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citromhéjat és az édesítőszert dagasztókarral ellátott tálas mixer üstjében elkeverjük.
  2. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vizet, és pár perc alatt egyneművé állítjuk össze.
  3. A vajat 2 részletben adjuk hozzá, mindegyikkel alaposan eldolgozzuk, majd 5–7 perc alatt rugalmas tésztát dagasztunk. Akkor jó, ha teljesen felvette a hozzávalókat és cipóvá állt össze.
  4. Kiolajozott tálban, fóliával lefedve hűtőbe tesszük 12 órára.
  5. A tölteléket is elkészíthetjük előre: az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcshúst 1/2 cm-es kockákra vágjuk. Alaposan elkeverjük a citromlével, a vaníliával, a fahéjjal és a citromhéjjal. Serpenyőben közepes fokozaton felhevítjük a vajat az édesítőszerrel, amikor a vaj kicsit már megbarnult, beledobjuk az almát, és pár perc alatt puhára pároljuk. Teljesen lehűtjük, éjszakára hűtőbe tesszük.
  6. Másnap a tésztát enyhén lisztezett deszkán 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a hosszabb oldalánál fogva óvatosan, de szorosan feltekerjük. Éles késsel hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel felfelé 3–4-szer összecsavarjuk a rudakat.
  7. 10×25 cm-es, alaposan kivajazott kenyérformába helyezzük, és letakarva, huzatmentes, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  8. Előmelegített, 175 °C-os, légkeveréses sütőben kb. 35 (40) perc alatt készre sütjük, majd még forrón megkenjük a sziruppal. 15 percet pihentetjük, végül rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletekre vágva kínáljuk.
Hirdetés

Az almás babka tápanyagtartalma:

Energia: 126 kCal
Fehérje: 4,5 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 13,6 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat, egy elvi szeletre vonatkoznak tizenhat szelet esetén. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

cukormentes kalács

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük