cukormentes zserbó

cukormentes zserbó

A karácsonyi sütikkel mindig az volt a bajom, hogy nagyon bonyolultnak és időigényesnek találtam őket, én meg tudom magamról, hogy elég türelmetlen tudok lenni. Ennek a sütinek többször futottam neki (halló? maximalizmusom, te vagy az?), mire elégedett voltam a végeredménnyel. A cukormentes zserbó receptjét megtalálod a bejegyzésben és néhány tippem és tapasztalatom is megosztom.

Hirdetés
cukormentes zserbó

Milyen tésztából készül a cukormentes zserbó?

Ez egy kelt tészta, amihez teljes kiőrlésű tönkölylisztet és finomlisztet használtam. Ehhez a recepthez nem szükséges sikért adni, én sem tettem hozzá. Margarinos, élesztős tésztáról van szó, így egy rövid ideig keleszteni is kell, már összeállított állapotában.
Teljes kiőrlésű tönkölyliszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű búzalisztet, finomliszt helyett pedig fehér tönkölylisztet. Egyéb, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam a receptet, így nem tudom, hogy azokkal működne-e.
Ezzel a kombinációval nagyon finom, puha tésztát kapunk.

teljes kiőrlésű zserbó

Mennyire időigényes a cukormentes zserbó?

Viszonylag gyorsan elkészül, könnyű vele dolgozni (jó, nem egy kevert süti, de nem is egy esküvői torta). A tésztát pár perc alatt össze tudjuk gyúrni, ezután összeállítjuk a süteményt, egy órát kelesztjük, majd előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt megsütjük. Ezután meg kell várnunk, amíg kihűl, csak azután tesszük rá a csokiréteget, majd ezt is megvárjuk, amíg megdermed.

zserbó

Hogyan kell összeállítani a süteményt?

A zserbót még kelesztés előtt állítjuk össze, így én azt javaslom, hogy a tölteléket már előre mérd ki, készítsd elő, így amikor a tésztával dolgozol, akkor nem kell még ezért is kapkodnod, diót darálgatnod, stb. Először a tésztát gyúrjuk össze, amit háromfelé szedünk, kinyújtjuk őket egyenként, leterítjük a sütőpapíros tepsire, megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk a “cukros” dióval, ráterítjük a következő tésztát, és így tovább. Egy órát kel, fél órát sül, aztán kihűl. Utána a csokimázzal beterítjük és megvárjuk, amíg megdermed.

cukormentes zserbó

Mire érdemes figyelni a cukormentes zserbó elkészítésénél? Tippek, tapasztalatok

Nyilván nem én találom fel a spanyolviaszt, ráadásul úgy, hogy ehhez a recepthez Horváth Ilona segítségét is előhívtam (értsd: Horváth Ilona szakácskönyvének receptjét alakítottam át), de pár tapasztalatomat megosztom, hogy te ne járj úgy, mint én és garantált legyen siker.

  • A töltelék hozzávalóit készítsd be előre, hogy amikor a süteményt állítod össze, ne kelljen még ezzel is foglalkozni (lásd fentebb).
  • A csokimázhoz egyféle csokoládét használj, vízgőz fölött olvaszd meg, kevergesd és ne érjen bele a vízbe a tál alja, hogy véletlenül se égjen meg a csoki!
  • A csokimázat nem kell kenegetni, egyszerűen csak óvatosan forgasd, döntögesd a süteményt, hogy a csoki szabadon folyhasson rajta. Párszor ütögesd a pulthoz, hogy még jobban terüljön és az esetleges légbuborékok kipukkanjanak.
  • Próbáld minél egyenletesebbre nyújtani a tésztát, így a belső rétegek is szép egyenletesek lesznek.
  • A tészta először nagyon ragacsosnak tűnhet (mindenhez IS ragad), de türelmesen dolgozz vele, pár pillanat múlva szépen összeáll. Tedd át deszkára és párszor “nyomkodd át”, nem kell alá liszt sem, nem fog letapadni.
  • A tésztát nyújtsd méretre vágott fólián, így könnyebb lesz felemelned (nem nyúlik tovább, nem szakad el, amikor átteszed a tepsire), egyenletesebb lesz és mindhárom tészta ugyanolyan méretű lesz.
  • A süteményt éles, forró vízbe mártott késsel vágd fel és minden vágás után tisztítsd meg, ha szép szeleteket szeretnél.
  • A kész, csokimázzal leöntött süteményt érdemes hűtőben dermeszteni, hűtőben tárolni.
Hirdetés

Egy pár tippet pedig Tőletek is kaptam az instagramon, amiket nem volt ugyan lehetőségem most kipróbálni, de mindenképp szeretném megosztani őket, hátha valakinek pont erre lesz szüksége és mindenféleképpen hasznosak:

  • A szép szeletek érdekében a csokimázat megjelölhetitek egy cérnával még dermedés előtt, így később már annak mentén tudjátok könnyen szeletelni a zserbót.
  • Kakaó+tej+”cukor” egyvelegéből is készíthető a máz egy kis vajjal, amit folyamatosan kevergetve kell visszahűteni, így egy könnyen szeletelhető, fényes réteget kapunk. (Sajnos az édesítőszerekkel nem vagyok teljesen tisztában, hogyan működnének itt, de ha ezt a változatot választod, porrá őrölt édesítővel próbálkozz, a kristályosat felejtsd el!)
  • Ha nagyon nem sikerül szépre a máz, szórd meg, vagy villával hullámozd be a tetejét!
cukormentes zserbó

Az összetevők között szerepel a cukor, akkor miért cukormentes?

Az összetevők között valóban szerepel egy kanál cukor, amire csakis az élesztőgombának van szüksége. Ez a mennyiség a kész sütiben már csak levegőbuborékként lesz jelen, nyugalom! Ha nem tartasz otthon cukrot, elhagyhatod, én szeretem megetetni vele az élesztőt a jobb végeredmény érdekében.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
  • 12 g friss élesztő
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g finomliszt
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1 csipet só
  • 1 csipet sütőpor
  • 200 g margarin
  • 1 tojás

a töltelékhez:

  • 260 g cukormentes sárgabaracklekvár
  • 120 g darált dió
  • 100 g eritritpor

a tetejére:

  • 150 g 70%-os étcsokoládé/cukormentes étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj
Hirdetés

A cukormentes zserbó elkészítésének lépései:

  1. A cukrot elkeverjük a tejben, majd belemorzsoljuk az élesztőt és nagyjából 5-10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A kétféle lisztet elkeverjük az édesítőszerrel, sóval, sütőporral, majd belekockázzuk a hideg margarint és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk.
  3. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és tésztát gyúrunk belőle. Először nagyon ragacsos lesz, de dolgozzunk vele tovább, jó lesz!
  4. A tésztát deszkára borítjuk és párszor átgyúrjuk. Akkor jó, ha nem tapad le. (Nem kell alá liszt!) Három egyenlő részre szedjük és egyenként vékony, 25×30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
  5. Összeállítjuk a süteményt: egy sütőpapíros tepsit előkészítünk, ráhelyezzük az első tésztalapot, megkenjük a baracklekvár felével és megszórjuk az eritritporral elkevert dió felével. Ráhelyezzük a következő kinyújtott tésztalapot, megkenjük a maradék lekvárral és megszórjuk a maradék diós keverékkel. Ráhelyezzük az utolsó kinyújtott tésztalapot is.
  6. Letakarva, meleg és huzatmentes helyen egy órán át kelesztjük.
  7. Megszúrkáljuk a tetejét villával, majd előmelegített, 160 °C-os légkeveréses sütőben 30 perc alatt készre sütjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük az olajat. Ráöntjük a sütemény tetejére, eloszlatjuk, majd hűtőbe tesszük és megvárjuk, amíg megdermed.
  9. Szeletekre, kockákra, rombuszokra vágva tálaljuk, ahogy szeretnénk.

Olvasd el fentebb a tippeket!

Hirdetés

A cukormentes zserbó tápanyagtartalma:

Energia: 86 kCal
Fehérje: 1,7 g
Zsír: 5,3 g
Szénhidrát: 7,6 g

A fenti adatok 48 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így a tápanyagtartalom adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több karácsonyi receptet találsz ide kattintva!

zserbó

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük