mézeskalácsos koszorú (cukormentes, teljes kiőrlésű)

mézeskalácsos koszorú

A mézeskalács süteményt magát nem igazán szeretem, viszont a fűszerkeveréket annál inkább. (A fűszerek rajongói vagyok, fogalmazzunk inkább így.) A kelt tészták is barátaim lettek, így pattant ki a fejemből egy mézeskalácsos koszorú ötlete, ami egy nagyon szép karácsonyi desszert az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Ez a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2020. decemberi számában is.

mézeskalácsos koszorú

Mi kerül a mézeskalácsos koszorú töltelékébe?

Vaj, édesítőszer és fűszerkeverék kerül a töltelékbe. Általában kétféle édesítőszert is szoktam használni, de nyugodtan lehet használni csak eritritet is. Mézeskalács fűszerkeveréket otthon is készíthetsz, de kipróbálhatod chai fűszerrel is (itt találsz hozzá receptet), vagy simán csak fahéjjal is, ha már nincs meg a karácsonyi hangulat vagy az ünnepek előtt/után készítenéd el.

mézeskalácsos koszorú

Ki lehet-e hagyni a búzasikért a mézeskalácsos koszorú tésztájából?

Természetesen elhagyható (helyettesíteni lehet további búzaliszttel). Minden kelt tésztás sütemény esetében előjön a kérdés, hogy kell-e, én javaslom és ajánlom, sokkal jobb lesz a végeredmény sikér használatával. Egy fél kg-os zacskó kb. 800 Ft-ba kerül és nagyon sokáig elég, ha van lehetőséged rá, akkor szerezz be, én nyugodt szívvel ajánlom.

Hirdetés
mézeskalácsos koszorú

Milyen lisztből készül a tészta?

A kedvenc lisztem a teljes kiőrlésű tönkölyliszt, így általában, ha teljes kiőrlésű lisztet használok, akkor az 99%-ban tönköly. Ezt helyettesítheted teljes kiőrlésű búzaliszttel is, ha nincsen tönkölyliszted. A búzafinomliszt részben kiváltható durumliszttel, illetve teljesen kiváltható fehér tönkölyliszttel is.

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

mézeskalács

Miért szerepel az összetevők között a cukor? Hogyan cukormentes a recept?

A cukorra az élesztőgombáknak van szüksége. Ez a mennyiség teljesen elillan, légbubi lesz belőle (vagy ahogy megfogalmazom: a gomba megeszi a cukrot és levegőt pukizik belőle). Szénhidráttartalma tehát nincs, a kész süteményben „nem lesz benne”. Ha nem tartasz otthon cukrot, nem szükséges tenned hozzá, anélkül is jó lesz.
(A cukor+élesztő dolog a kelt tésztáknál olyan nálam, mint a sikér, mindig használom a jobb eredményért.)

mézeskalácsos sütemény

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 210 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 70 g búzaliszt
  • 20 g búzasikér
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
  • 1 csipet só
  • 20 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1/4 teáskanál őrölt vanília
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 75 ml langyos tej
  • 2 tojás
  • 75 g puha vaj

a töltelékhez:

  • 75 g puha vaj
  • 60 g eritrit
  • 1 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
  • 5 g őrölt fahéj
  • 5 g mézeskalács fűszerkeverék

a tetejére:

  • eritritpir a szóráshoz (elhagyható)
Hirdetés

A mézeskalácsos koszorú elkészítésének lépései:

  1. Dagasztókarral felszerelt konyhai gép üstjébe mérjük a kétféle lisztet, a búzasikért, az élesztőt, a cukrot, a sót, az édesítőszert és a fűszereket.
  2. Villával elkeverjük, majd beleöntjük a langyos tejet, beleütjük a tojást, és nagyjából összeállítjuk a tésztát.
  3. 3 részletben hozzáadjuk a puha vajat, mindegyik adagot alaposan beledolgozva a tésztába. Puha, rugalmas, fényes tésztát dagasztunk – akkor jó, ha szép gombóccá összeállt, és teljesen elvált a tál falától.
  4. Kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg, huzatmentes helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. A töltelék hozzávalóit kikeverjük.
  6. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 30×45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan, de szorosan feltekerjük.
  7. Sütőpapíros tepsire csúsztatjuk, és karikát alakítunk belőle – a szebb formázás érdekében a végekből levághatjuk az egyenetlen részeket. Éles késsel 2 cm-enként bevágjuk a tésztát úgy, mintha szeletelnénk, de a közepénél nem vágjuk át teljesen, majd a szeleteket az oldalukra fordítjuk. Így haladunk, amíg körbe nem érünk.
  8. Letakarva 30 percig pihentetjük, majd előmelegített, 175 °C-os, légkeveréses sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.
  9. Kihűlés után ízlés szerint eritritporral megszórva tálaljuk.
Hirdetés

A mézeskalácsos koszorú tápanyagtartalma:

Energia: 116 kCal
Fehérje: 3,3 g
Zsír: 6,8 g
Szénhidrát: 10 g

A fenti adatok 20 „szelet” esetén 1 „szeletre” vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több karácsonyi receptet találsz ide kattintva!

mézeskalácsos süti

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük