speculoos (belga fűszeres keksz) cukormentesen

cukormentes speculoos

Annyi jó fűszeres keksz létezik a mi mézeskalácsunk mellett (őszintén bevallom, én nem vagyok olyan nagy rajongója), gondoljunk csak a skanináv pepperkaker-ra, vagy a belga/holland speculoos-ra. Ebből krém is készül, ami nagyon-nagyon finom, „titkos” szándékom nyilván az, hogy azt is elkészítsem cukormentes változatban.

Hirdetés
speculoos

Milyen fűszerek kellenek a speculoos-hoz?

Az alapja a fahéj (mint szerintem minden jóravaló fűszerkeveréknek 😅), emellett szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, fehérbors és ánizs (nem csillagánizs!) került bele. Őrölt változatot használtam majdnem mindenből (ánizsom nem volt, azt mozsárban törtem összem és a szerecsendiót is reszeltem), ezeket kevertem össze, majd ez a fűszerkeverék ment a tésztába. Tészta mellett italba is keverhető, igazi karácsonyi feelingje van!

Hirdetés
cukormentes speculoos

Kell-e hűtőben tartani a speculoos tésztáját, hogyan készül?

A mi omlós tésztánkkal, linzertésztánkkal ellentétben ebbe a tésztába nem hidegen kerül bele a zsiradék, hanem szobahőmérsékleten, így érdemes mindent jó előre kipakolni a konyhapultra. A tészta összeállítása után azonban ezt is mindenképpen hűteni kell, minimum 4 órára érdemes fóliába csomagolva hűtőbe tenni, hogy visszadermedjen és dolgozni lehessen vele.

spekulatis keksz

Milyen lisztből készül a keksz?

Én teljes kiőrlésű tönkölyliszt és finomliszt keverékét használtam. Finomliszt helyett lehet durumlisztet vagy fehér tönkölylisztet használni, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt helyett pedig teljes kiőrlésű búzalisztet is használhatunk. Gluténmentes lisztekkel, zabpehelyliszttel nem próbáltam a receptet, így azt nem tudom száz százalékos bizonyossággal állítani, hogy működni fog azokkal is.

teljes kiőrlésű speculoos

Hozzávalók 25 nagyobb méretű kekszhez:

speculoos fűszerkeverék:

  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/4 teáskanál őrölt ánizs
  • 1 csipet őrölt fehérbors

keksz:

  • speculoos fűszerkeverék
  • 130 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 55 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 125 g puha vaj
  • 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 80 g eritrit
  • 1 tojás
Hirdetés

A speculoos keksz elkészítésének lépései:

  1. A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan összekeverjük.
  2. A fűszerkeveréket (teljes mennyiséget), a kétféle lisztet, a sót és a sütőport elkeverjük.
  3. A puha vajat a kétféle édesítőszerrel habosra, világosra verjük pár perc alatt egy kézi mixer segítségével.
  4. Beleütjük a tojást és ezzel is alaposan összedolgozzuk.
  5. Hozzáadjuk a fűszeres-lisztes keveréket és összeállítjuk a tésztát (akár géppel, akár kézzel, amelyik szimpatikusabb).
  6. Fóliába csomagoljuk, kissé lelapítjuk, téglalappá formázzuk és min. 4 órára hűtőbe tesszük.
  7. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk és derelyevágóval kekszeket vágunk, de használhatunk különböző keksz formákat, sütikiszúrókat is. Szépen tartja a mintát (természetesen minél mélyebb a minta, annál jobb).
  8. 175 °C-ra előmelegített (alsó-felső sütésmód) sütőben nagyjából 10-13 perc alatt készre sütjük őket sütőpapíros tepsin, majd azon hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Hirdetés

Még több karácsonyi receptet találsz ide kattintva!

A speculoos keksz tápanyagtartalma:

Energia: 65 kCal
Fehérje: 1,2 g
Zsír: 4,3 g
Szénhidrát: 5,1 g

A fenti adatok 25 db keksz esetén 1 db kekszre vonatkoznak, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

fűszeres keksz

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük