citromos pite cukormentesen

Annyira gyönyörű szép a színe, és annyira finom, frissítő ez a citromos pite, hogy én teljesen oda meg vissza vagyok érte! Imádom, imádom, imádom a savanyú ételeket, a tárkonyos ragulevesbe is egy kiló citromot facsarok bele, de régen ettem ezt a gyümölcsöt magában is (amiért a fogaimtól utólag kénytelen vagyok elnézést kérni).

Hirdetés

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. februári számában is. A sütemény a Russell Hobbs Horizon konyhai robotgépével készült (szponzorált tartalom).

Milyen tésztából készül a citromos pite alapja?

A citromos pite alapja egy omlós tészta (linzertészta), ami 100%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz. Én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, de ha nincs ilyened, nyugodtan készítheted teljes kiőrlésű búzalisztből is, illetve használhatsz 70-30 arányban teljes kiőrlésű- és finomlisztet is. Az omlós tészta lisztből, sok vajból áll, és a titka az, hogy az összes hozzávaló jó hideg legyen.

Még több pite receptet találsz ide kattintva!

Hogyan készül a citromos pite tölteléke?

A tölteléket főzzük, két fő összetevője a citrom és a tojás. Nagyon fontos, hogy kezeletlen héjú, bio citromot használjunk, hiszen a gyümölcsnek a héja is belekerül a süteménybe (ez viszont nem jelenti azt, hogy nem kellene alaposan megmosni a gyümölcsöt!). A tojásokat a citrommal együtt felfőzzük, így tulajdonképpen egy citrompudingot készítünk. (Sajnos már így is elég addiktív, és a biztonságos fogyasztásra is alkalmas, mert a tojásokat 75 °C-ra melegítjük).

Hirdetés

Hozzávalók egy 24 cm-es pitéhez:

a tésztához:

  • 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer
  • 90 g hideg vaj
  • 1/2 dl jéghideg víz

a töltelékhez:

  • 100 g eritrit
  • 25 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 6 kezeletlen héjú citrom
  • 3 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 100 g vaj
  • 2 dl habtejszín
Hirdetés

A citromos pite elkészítésének lépései:

  1. A robotgép késes aprítójával pár pulzálással elkeverjük a lisztet, a sót és az édesítőszert.
  2. Belekockázzuk a vajat, morzsásra dolgoztatjuk, végül hozzáadjuk a jéghideg vizet, és a géppel pár másodperc alatt összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagolva legalább 1–2 órára hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett deszkán a piteformánál 1–2 cm-rel nagyobb körlappá nyújtjuk, majd a kivajazott piteformába egyengetjük. A felesleges részeket levágjuk, a tésztát villával megszurkáljuk, sütőpapírt és nehezéket teszünk rá (kerámiagolyót, babot, lencsét, stb).
  4. Előmelegített, 190 °C-os sütőben, alsó-felső sütésmódban 15 perc alatt elősütjük. Kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a sütőpapírt és a nehezéket, a sütő hőfokát 160 °C-ra csökkentjük.
  5. A tojást, a tojássárgáját, a kétféle édesítőszert, a sót, 2 citrom reszelt héját és az összes citrom kifacsart levét (kb. 2 dl) elkeverjük, majd kis lángon, folyamatos kevergetés mellett 75 °C-ra melegítjük, ezalatt be kell sűrűsödnie.
  6. Szűrőn keresztül azonnal a vajhoz adjuk, és addig kevergetjük, amíg a vaj fel nem oldódik benne.
  7. A pitealapra öntjük, elegyengetjük, és 18–22 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha még rezgős a közepe, de nem folyós állagú.
  8. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
  9. A tejszínből habot verünk, a pitére kenjük, végül megszórjuk frissen reszelt citromhéjjal. Szeletekre vágva kínáljuk.
Hirdetés

A citromos pite tápanyagtartalma:

Energia: 246 kCal
Fehérje: 4,5 g
Zsír: 19,2 g
Szénhidrát: 12,6 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat és 12 szelet esetén 1 szeletre vonatkoznak (több szelet esetén a CH-tartalom is változhat). A ténylegesen felhasznált alapanyagok méretei, márkái, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük