teljes kiőrlésű pizzás csiga

pizzás csiga

Bevallom, egy éve szemezgetek már pizzás csigával is. De a csigákkal problémáim vannak mindig, nem tudom őket szépen formázni, és úgy gondolom, hogy tök melós, mert sajtot kell reszelni, dagasztani és keleszteni kell a tésztát, bla bla bla, ugye milyen hülyén hangzik? És közben meg egyáltalán nem így van! Legalábbis ez a teljes kiőrlésű pizzás csiga az utóbbi idők legkevesebb melójával járó sós péksütije!

Hirdetés
teljes kiőrlésű pizzás csiga

Milyen tésztából készül a teljes kiőrlésű pizzás csiga?

Ahogy neve is mutatja, teljes kiőrlésű lisztből áll. Én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, amit finomliszttel kevertem. Ha nincs teljes kiőrlésű tönkölyliszted, sima teljes kiőrlésű búzaliszttel kiválthatod. Elégszer leírtam itt, hogy teljes kiőrlésű? 😅
Egyéb, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam a receptet, így nem is garantálom, hogy azokkal így, ilyen formában működne.
A tészta egyébként nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, így ha a töltelékből elhagyod a sonkát és a sajtot vegán sajttal váltod ki, akkor a teljes recept vegán lesz.

pizzás csiga

Kell-e sikér a teljes kiőrlésű pizzás csiga tésztájába?

Nem kötelező használni, viszont ha szeretnénk, hogy levegősebb, könnyebb legyen a tésztája, és „ne nyomja össze a teljes kiőrlésű liszt”, akkor én ajánlom, hogy használj búzasikért. Egy fél kg-os zacskó nagyjából 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég. Nyugodtan kihagyhatod a receptből, a mennyiségét pedig liszttel pótold.

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

teljes kiőrlésű péksütemény

Nincsen pizzaszószom, hogyan tudok otthon készíteni?

A boltiak úgyis tele vannak cukorral és fura dolgokkal. 😜 Nagyon egyszerű elkészíteni, mindössze paradicsompürére vagy szószra lesz szükséged és szárított zöldfűszerekre: bazsalikomra, kakukkfűre és oregánóra. Én ezeket szoktam használni hozzá, kicsit sózom, és már készen is van a házi szósz!

Hirdetés
sós süti

Hozzávalók (20 darabhoz):

a tésztához:

  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g finomliszt
  • 15 g búzasikér
  • 1/2 teáskanál só
  • 10 g friss élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál étolaj

a töltelékhez:

  • 80 g pizzaszósz
  • 100 g reszelt sajt
  • 100 g pulykamellsonka
Hirdetés

A teljes kiőrlésű pizzás csiga elkészítésének lépései:

  1. Előveszünk egy dagasztókarral felszerelt konyhai gépet, az üstjébe kimérjük a liszteket és a sikért, a sót, és elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a langyos vizet és az olajat. Pár perc alatt rugalmas, sima gombócot dagasztunk belőle. Akkor jó, ha kitakarította a tálat, nem ragad, nem tapad.
  2. Kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen 45 percig kelesztjük.
  3. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, átnyomkodjuk, és vékony, kb. 25×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
  4. Megkenjük a pizzaszósszal, egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal és a felcsíkozott/feldarabolt sonkával.
  5. A hosszabb oldalánál fogva óvatosan, de szorosan feltekerjük, majd kb. 2 cm-es szeleteket vágunk belőle (összesen 20 darabot). Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, és letakarva 30 percig pihentetjük a csigákat.
  6. Alsó-felső sütésmódban 200 °C-ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük őket.
Hirdetés

A teljes kiőrlésű pizzás csiga tápanyagtartalma:

Energia: 77 kCal
Fehérje: 4,3 g
Zsír: 2,7 g
Szénhidrát: 8,6 g

A fenti adatok 1 darabra vonatkoznak (20 darab esetén), a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák a tápanyagtartalmakat. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. is eltérhetnek az általam használtaktól, és nem vagyok dietetikus, így az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több sós sütemény receptjét találod itt!

pizza

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük