mogyoróvajas szelet (vegán, mindenmentes)
Még a múltkoriban vettem egy üveg mogyoróvajat a Snickers tortához, de nem használtam el az egészet, így adta magát, hogy még készítek valami mogyoróvajas finomságot. Régóta szemezgettem ezekkel a sütés nélküli csodákkal, mint ez a mogyoróvajas szelet, így nem is volt kérdés, mit hozok össze belőle. Egyetlen egy tanácsom van: a tetején a sóval ne bánjatok csínján! Recept a posztban.
Milyen összetevőket tartalmaz a mogyoróvajas szelet?
Nem árulok el nagy titkot: mogyoróvajat! 🙂 Komolyra fordítva a szót, mindössze pár alapanyagra van szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük: mogyoróvajra, mandulalisztre, édesítőszerre, csokoládéra, és a szokásos adalékokra, mint a só és a vanília. Ennyire egyszerű!
Mogyoróvajat házilag is készíthetsz, itt és itt találsz hozzá nálam receptet!
Milyen édesítőszerrel készül az édesség?
Ehhez a nasihoz méz ízű rustszirupot használtam, de sima rostsziruppal is elkészíthető. Ez szénhidrátdiétába illeszthető édesítőszer, nem kell megijedni tőle, nem a „szokásos” szirup, amivel riogatnak, hogy cukrot tartalmaz. Akinek belefér a diétájába, és nem szeretne édesítőszert használni, elkészítheti édesítőszermentesen is, datolyaléből készült datolyasziruppal is*. Ez kicsit jobban megszínezi majd a mogyoróvajat, így sötétebb lesz az alsó réteg.
*Nem minősül dietetikai tanácsadásnak, minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el!
Mennyi előkészületet igényel, mennyi idő alatt készül el a nasi?
Körülbelül 10-15 perc alatt összeállítható az édesség, ezután pedig a hűtőben pihen egy picit, amíg a csokoládé megdermed a tetején. Erre kb. 30-45 perc is elég lehet, így nagyjából egy óra múlva már fogyaszthatod is a „süteményt”. Természetesen előre is elkészítheted, és parkoltathatod több időt is a hűtőben, nem fog ártani neki.
Hozzávalók:
- 160 g krémes mogyoróvaj
- 50 g méz ízű rostszirup (vagy datolyaszirup, lásd fent)
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 70 g mandulaliszt
- 1 csipet só
- 100 g cukormentes, min. 70%-os étcsokoládé
- 15 g krémes mogyoróvaj
- nagyszemű tengeri só, sópehely a szóráshoz
A mogyoróvajas szelet elkészítésének lépései:
- A mogyoróvajat, édesítőszert és vaníliát alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a mandulalisztet és a sót, majd összegyúrjuk.
- Vékonyan kiolajozott, kisebb, négyszögletes formába egyengetjük.
- A csokoládét és a 15 g mogyoróvajat összemelegítjük mikróban 30-30 másodperces részletekben. Alaposan elkeverjük, majd a mogyoróvajas rétegre simítjuk.
- Hűtőbe tesszük min. 30 percre (kb. 1 óra lenne ideális), amíg a csoki megdermed.
- Tálalás előtt bőkezűen megszórjuk a sóval/sópehellyel, és kockákra vágva kínáljuk.
Tipp: Keverhetünk a masszába apróra vágott csokoládét, mogyorót vagy mandulát is, de használhatunk darabos, azaz „crunchy” mogyoróvajat is, úgy még izgalmasabb lesz az édesség!
A mogyoróvajas szelet átlagos tápanyagtartalma:
Energia: 124 kCal
Fehérje: 3,2 g
Zsír: 8,2 g
Szénhidrát: 3,6 g
A fenti adatok 1 szeletre vonatkoznak 20 szelet esetén, a szénhidrátdiéta elvei alapján. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól, illetve nem vagyok dietetikus, így ezek az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! Minden receptem egyéni felelősséggel készítsd el!
Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂
Kedves Helga,
Köszönöm, ezt a receptet el fogom készíteni valamelyik hétvégén. 🙂 Kérdésem, hogy 4:1-es édesítőszerrel is elkészíthető? Ha igen, mennyit szükséges beletegyek ?