fahéjas fátyol kalács cukormentesen (teljes kiőrlésű)

teljes kiőrlésű fátyol kalács

Nos, a fahéjas fátyol kalács egy olyan sütemény volt, amit már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, de valamiért sokáig nem szántam rá magam, nem is tudom, hogy miért, pedig olyan egyszerű! A tésztájával egy álom volt dolgozni, nem is kellett hozzá sem gép, sem sok idő, így tényleg ajánlom ezt a receptet kipróbálásra. A végeredmény pedig mennyei. 🙂

Hirdetés
fahéjas fátyol kalács

Milyen tésztából készül a fahéjas fátyol kalács?

Ez egy élesztős, kelt tészta, amihez még gépet sem kell használni, de nagyon hálás és iszonyatosan hamar, szépen összeáll. A kelt tésztákat szinte minden alkalommal géppel, vagyis inkább gépben szoktam dagasztani, viszont hozzá nem vettem elő, de nem is bántam, mert tényleg gyönyörűan összeállt és nem is izzadtam le benne, kifejezetten élveztem. Teljes kiőrlésű tönkölylisztből, finomlisztből és egy kevés sikérből készült a tésztája.

A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

fahéjas teljes kiőrlésű fátyol kalács

Kell-e sikér a sikerhez, vagy nélküle is működik a fahéjas fátyol kalács?

Ez egy örök kérdés, és minden sikéres receptemnél legalább kétszer előkerül a kérdés, hogy sikér nélkül is működik-e. Bizonyára igen, ebben a kalácsban pedig nagyon kevés van (mindössze 10 g), amit nyugodtan helyettesíthetsz sima búzaliszttel is. Nálam viszont mindig van itthon egy csomag sikér, és megszokásból alkalmazom már, nélküle nem mindig lesz olyan szép szerkezete a kelt tésztának, tömörebb és kicsit „keményebb”, „teljes kiőrlésűbb” lesz a végeredmény. Egy fél kilós sikér rengeteg ideig elég és kb. 7-800 Ft körül mozog az ára.

Hirdetés
cukormentes fátyol kalács

Mi kerül a fahéjas fátyol kalács töltelékébe?

A töltelékbe mindössze pár egyszerű hozzávaló kell: olvasztott vaj, fahéj, eritrit és egy leheletnyi őrölt szerecsendió és őrölt kardamom (ezek adják azt a kevés pluszt, amitől tényleg igazán fűszeres íze lesz a végeredménynek). Más édesítőszert (talán a xiliten kívül) nem ajánlok, mivel olyan mennyiség kell az eritritből, hogy az 1:4 például brutálisan édes eredményt hozna, és kell az „anyag” maga a töltelékhez és a tészta beterítéséhez.

fahéjas fátyol kalács

Mennyire macerás elkészíteni a kalácsot?

Ahogy fentebb írtam, egyáltalán nem az, hiszen én gépet sem használtam a tészta összeállításához. A hozzávalókat nagyjából 10-15 perc összedolgozni a kiméregetéssel, melegítgetéssel együtt, ezután a tészta nagyjából 1 órát kel, majd utána egy pillanat alatt ki lehet nyújtani (brutális, hogy mennyire egyszerű volt ezzel a tésztával dolgozni!), megszórni, felvagdosni, aztán újabb 30-45 perc pihenés a formában és 25-30 perc sütés.

fahéjas fátyol kalács

Hozzávalók:

a kalácstésztához:

  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 75 g finomliszt
  • 10 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 1 ek 1:4 édesítőszer
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor (az élesztőnek kell csupán, el is hagyható)
  • 50 g vaj
  • 80 ml tej (vagy 40ml tejszín+40 ml víz)
  • 50-60 ml víz
  • 2 tojás

a töltelékhez:

  • 40 g olvasztott vaj
  • 2 tk őrölt fahéj (kb. 10 g)
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 80 g eritrit
Hirdetés

A fahéjas fátyol kalács elkészítésének lépései:

  1. Előveszünk egy nagyobb tálat, amiben elkeverjük a kétféle lisztet, búzasikért, sót, édesítőszert, élesztőt és cukrot.
  2. A vajat a tejjel és vízzel felmelegítjük alacsony lángon.
  3. A tojásokat beleütjük a lisztes keverékbe, hozzáadjuk a tejes-vajas keveréket és szépen összedolgozzuk a tésztát. Kézzel beledolgozzuk az összes lisztet, egy szép, rugalmas és igen hálás gombócot fogunk kapni percek alatt.
  4. Kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen nagyjából 1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
  5. A jól megérdemelt egy órás pihenő után enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát egy kb. 30×60 cm-es téglalappá.
  6. A vajat felolvasztjuk. Egy másik tálban összekeverjük a fahéjat, szerecsendiót, kardamomot az eritrittel.
  7. A tésztát egyenletesen megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas, fűszeres eritrittel.
  8. Ezután a hosszabb oldalát 6 egyenlő részre osztjuk és ezek mentén csíkokat vágunk belőle, majd ezeket a csíkokat szépen egymásra helyezzük (értelemszerűen a megszórt felületükkel fölfelé) és hat egyenlő téglalapot vágunk belőle.
  9. Egy alaposan kivajazott, vagy kiolajozott 10×25 cm-es kenyérformába sorakoztatjuk egymás mellé, függőlegesen ezeket a kis lapocskákat, majd letakarjuk őket és 30-45 percen át huzatmentes helyen pihentetjük.
  10. Előmelegített 175 °C-os sütőben (légkeveréses módban) 25-30 perc alatt készre sütjük.
    (Az enyém egy icipicit megkapott, mert picit tovább volt bent, így érdemes a 25 perc környékén figyelni már!)
Hirdetés

A fahéjas fátyol kalács tápanyagtartalma:

Energia: 60 kCal
Fehérje: 2,3 g
Zsír: 2,5 g
Szénhidrát: 6,9 g

A fenti adatok a szénhidrátdiéta elvei alapján tartalmazzák az adatokat, 1 db lapkára vonatkoznak. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használaktól, továbbá nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

Még több kelt tészta receptet találsz ide kattintva!

cukormentes fátyol kalács

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük