csíkos kalács cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből

csíkos kalács

Már nagyban készülök a húsvétra. Nálam ez az ünnep a kalácsoké, már többször is írtam, hogy a húsvéti menü az egyik kedvencem (sonka, főtt tojás, teavaj, édes kalács 🤤). Ugyan tavaly többféle kalácsot is készítettem, az idei húsvétot sem szeretném új recept nélkül várni, így ha a fonott kalács helyett valami mást próbálnátok ki, akkor máris bemutatom nektek őt: a csíkos kalácsot!

Hirdetés
teljes kiőrlésű kalács

Milyen lisztből készül a csíkos kalács?

A kalácshoz teljes kiőrlésű tönkölylisztet és finomlisztet használtam. Ha nincs tönkölyliszted, azonos mennyiségű teljes kiőrlésű búzaliszttel helyettesítsd. Egyéb, gluténmentes lisztekkel nem próbáltam, és azokkal egyáltalán nem is garantálom azt, hogy működne a recept.
A kelt tésztákról többet ebben a kisokosban találsz.

teljes kiőrlésű kalács

Hogyan cukormentes, ha ott szerepel az összetevők között a kristálycukor?

Az összetevők között valóban szerepel egy kanál cukor, amire csupán az élesztőgombáknak lesz szüksége. Ez a cukor a kész süteményben mint levegő van jelen, nem kell a szénhidráttartalmával számolni, mivel az élesztőgomba teljes mértékben megeszi ezt a csekély mennyiséget. Természetesen, ha nem tartasz otthon cukrot, elhagyhatod, én szeretem az élesztőt kicsit felturbózni a jobb végeredmény érdekében. 🙂

cukormentes kalács

Kell-e sikér a csíkos kalács tésztájába?

Erre a másik, gyakran visszatérő kérdésre az a válaszom, hogy nem kötelező, és sokszor látom, hogy teljes kiőrlésű recepteknél kiemelik, hogy “nem kell hozzá sikér”. Én javaslom a használatát, mert ezzel fehérjét adunk a süteményhez, illetve a szerkezet kialakításában is nagy segítségünkre van. Nélküle is jó lesz a süti, de szerintem nagy pluszt ad hozzá, én ezért kelt tészták esetében szinte mindig alkalmazom. Egy fél kg sikér kb. 800 Ft-ba kerül, és nagyon sokáig elég, mert 1-2 kanállal használok egy-egy süteményhez belőle. Ha mindenképpen szeretnéd kiváltani, a sikért azonos mennyiségű finomliszttel pótold.

Hirdetés
csíkos kalács

Milyen egyéb kalács recept található még az oldalon?

Imádom a kelt tésztákat. Nagyon féltem tőlük régebben, viszont most már egyenesen imádom őket, és imádok velük dolgozni. Rengeteg féle kalács recept van már fent a blogon, néhány kedvencem itt találod, a legtöbbhöz pedig fonási segédletet is találsz a bejegyzésben!

péksütemény

Mire érdemes odafigyelni a csíkos kalács elkészítésénél?

Nincs túl sok nehézség benne, viszont mindent kelt tésztánál fontos, hogy jól legyen kidagasztva a tészta. Akkor lesz jó, ha összeáll egy gombóccá, és teljesen kitakarította a tálat, nem ragad hozzá, és a tapintása rugalmas, kinézetre pedig szép sima és fényes.
A kelesztésnél pedig arra érdemes figyelni, hogy ne legyen a tészta huzatban. (Én egyébként ezért rakom a kikapcsolt sütőbe vagy konyhaszekrénybe.)

teljes kiőrlésű péksütemény

Nincsen szárított élesztőm, kiválthatom-e friss élesztővel?

Természetesen igen. Ehhez a kalácshoz fél zacskó (7 g-os zacskó esetén) szárított élesztőt használtam, ennek a mennyiségnek megfelelő friss élesztőt használj (fél kocka). Semmi egyebet nem kell változtatnod a receptben, nyugodtan használj friss élesztőt a szárított helyett!

csíkos kalács

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 1/2 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor (megeszi az élesztő)
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 80 g finomliszt
  • 20 g búzasikér
  • 1 csipet só
  • 25 g 1:4 erősségű édesítőszer
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál őrölt vanília
  • 1 tojás (1/2 a tésztába, 1/2 a tetejére)
  • 30 g olvasztott vaj
  • 20 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál víz
Hirdetés

A csíkos kalács elkészítésének lépései:

  1. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal, vaníliával elkeverjük, és a közepébe egy mélyedést készítünk.
  3. A tojás felkeverjük, és felét a tésztába csurgatjuk, a másik felét félretesszük.
  4. A lisztes keverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, majd pár perc alatt összeállítjuk a tésztát. Ha nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és rugalmas, szép cipót dagasztunk belőle. Akkor jó, ha teljesen kitakarította a tálat.
  5. A tésztát két részre szedjük (az egyik nálam kb. 20-30 grammal kisebb volt, de felezhetjük is), az egyikbe beledagasztjuk a kakaóból és vízből kikevert pasztát.
  6. Lefedve, kiolajozott tálban (külön-külön) 1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
  7. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a „fehér” tésztát, átnyomkodjuk picit, majd egy nagyjából 25×25 cm-es négyzetet nyújtunk belőle (Egyik oldala semmiképp se legyen hosszabb a kenyérformánál, legyen ugyanakkora, vagy egy picit kisebb!). Félretesszük, és ugyanezt megismételjük a kakaós tésztával is.
  8. A fehér tésztára helyezzük a kakaós tésztát, majd óvatosan, de szorosan feltekerjük – annál az oldalánál, amit a sütőformához mértünk. Vékonyan kivajazott kenyérformába tesszük (az enyém 10×25 cm-es), és letakarva 30 percet pihentetjük.
  9. Sütés előtt közvetlenül lekenjük a felvert tojással, és alsó-felső sütésmódban előmelegített, 175 °C-os sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában hűlni 15 percet, majd vegyük ki, és várjuk meg, míg teljesen kihűl, utána szeleteljük.
Hirdetés

A csíkos kalács tápanyagtartalma:

Energia: 1484 kCal
Fehérje: 63,9 g
Zsír: 40,3 g
Szénhidrát: 203 g

A fenti adatok egy teljes kalácsra vonatkoznak, és a szénhidrátdiéta elvei alapján lettek meghatározva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok márkái, méretei, stb. és ezáltal tápanyagtartalmai is eltérhetnek az általam használtaktól, és nem vagyok dietetikus, így a fenti adatok csak tájékoztató jellegűek!

kelt tészta

Ha tetszenek a nassolnivalók és ételek, a Sugarfree Dots facebook oldalán, az instagramon, illetve pinteresten mindig értesülhetsz, ha új recept kerül a blogra! Megköszönöm, ha követsz instán, likeolod a facebook oldalt és megosztod a kedvedre való recepteket (egyszerűen csak katt jobbra lent az ikonokra). Több recept elkészítését pedig az instagram profilomon is végig tudod nézni. A megosztásokkal és a likeokkal, továbbá azzal, hogy nem használsz hirdetésblokkolót, támogatod a munkám. Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük